Interview

Interview Mantra: “We willen een act zijn die wat te melden heeft en het goed doet op festivals”


5 oktober 2017

Popronde Nederland
September, oktober & november

 

Met meer dan twintig shows voor de boeg is Mantra een band die met recht meedoet aan Popronde 2017. Voor The Daily Indie een goede reden om de mannen aan de tand te voelen. We treffen elkaar in Patronaat Haarlem tijdens het optreden van Tony Clifton, ook een Popronde-bandje, om alvast een beetje in de Popronde-sfeer te komen. Daarna spreken we elkaar voorafgaand aan hun eigen show in de kleedkamerOm het fijn luchtig te houden mogen ze, onder het genot van een pilsje, uit een lijst met opgestelde vragen een vraag voor elkaar kiezen.  

Zanger Lars voor bassist Joost: Jullie zijn een van de bands met de meeste Popronde-shows. Zijn er steden waar je extra naar uitkijkt?  
Joost: “Nou ja, ik weet dat mijn vader heel erg uitkeek naar een bepaalde stad. Mijn ouders komen uit Roermond en hij wilde dus heel graag dat we daar zouden gaan spelen maar… tromgeroffel… we zijn daar dus niet geboekt! En mijn vader, Rudolf, die gaat daar niet zo lekker op, dus die heeft toen op Facebook allerlei oproepjes gedaan. Met mensen contact gezocht met de vraag of ze Mantra toch nog konden boeken en of ze anders nog mensen kenden die in een kroegje werken waar we zouden kunnen spelen, maar dat is niets geworden, dus.”  

 

Drummer Joar kiest voor gitarist Luc: Wat is het grootste verschil tussen jullie plaat en jullie live-performance?
Luc: “We hebben echt geprobeerd om, toen we de EP Merdeka gingen opnemen, deze een duidelijk livesfeertje mee te geven. We hebben zoveel mogelijk live ingespeeld, takes van begin tot het eind opgenomen en het zoveel mogelijk basic gehouden, vooral niet veel geproduceerd. Deze energie kunnen we dan gelijk weer uitgeven en dat is wel merkbaar en een prominent deel van de show denk ik.” 

“Het is wel een grappige vraag want we zijn nu nieuwe liedjes aan het schrijven en nu denken we wel iets anders over dat livesfeertje volgens mij, maar daar zijn we nog zoekend in. De liedjes die we nu schrijven lenen zich er wellicht ook wat minder voor om het direct live op de plaat te zetten. Het zijn wat compactere, directere liedjes, ten opzichte van de EP. Die is best verhalend en heeft behoorlijk wat instrumentale stukken. Nu hebben we eerder een bak met liedjes die we op een album kunnen knallen. Het wordt waarschijnlijk iets meer een luisterplaat.” 

Joost voor JoarWat zijn Popronde-bands die je zelf zou willen tippen aan muziekminnend Nederland?  
Joar: “Nou, ik zag dat we best wel veel shows spelen op dezelfde plekken waar Yasmine speelt, ik heb dat nog nooit live gezien maar ik vind zijn plaat heel vet dus ik kijk er wel naar uit. Ook tof is Tusky, van Alfred van Luttikhuizen die ook bij Suburban (platenlabel, red.) werkt. Hij zit nu bij een nieuwe punkrock-achtige band. Hij heeft met John Coffey op de sickste stages gestaan en nu moet hij weer zijn best gaan doen om voor tweehonderd euro in een kroeg te spelen. Geniaal. De band heeft nu twee singles uit en dat is echt heel vet, ook echt wel mijn muzieksmaak. Verder FATA BOOM, dat is lijpe shit. Dat heb ik wel al een paar keer gezien maar is zeker de moeite waard om te checken, ook al moet je er wel echt van houden.” 

“En natuurlijk Tony Clifton, vriendjes van ons uit Haarlem. Het zijn gekkies, maar echt geweldig om hen op het podium te zien. Popronde is voor bands als Tony Clifton – maar ook voor ons – super goed om consistentie op te bouwen. Je liveset wordt strakker zodat je minder hoeft na te denken over hoe je het moet spelen en meer geniet van elkaar. Dat het haast vanzelf gaat. Daarom is het ook heel fijn dat we lekker veel showtjes spelen de komende tijd. We leren hierdoor ook snel opbouwen en afbouwen, kort soundchecken en meteen goed te spelen.” 

Luc voor Lars: Jullie agenda is voor komende tijd helemaal vol. Hebben jullie al plannen gemaakt voor het post-Popronde-leven?
Lars: “Ja, er zijn zeker veel plannen voor na Popronde. Eerst de nieuwe single er eind oktober uitknallen en dan in december van dit jaar de nieuwe plaat opnemen. Dan hopen we op Eurosonic/Noorderslag te staan en daarna komt het album zo rond het voorjaar 2018 uit. Daarna is het duimen dat we door Popronde en – hopelijk – ESNS een fucking vet festivalseizoen kunnen gaan draaien.” 

“We hebben het gevoel dat we nu op het moment staan dat we kunnen laten zien wie wij zijn en we hopen dat meer mensen het gaan waarderen. De komende tijd gaan we veel ervaring opdoen en nog beter worden door veel te spelen. We willen een act zijn die wat te melden heeft en het goed doet op festivals. Met z’n allen op reis: twee uur in een busje, beetje muziek luisteren, beetje gallen, beetje de chauffeur irriteren. We hebben namelijk allemaal nog geen rijbewijs, dus we hebben altijd iemand mee die ons rijdt. Shout out naar heel veel lieve vriendjes die dat om de beurt voor ons doen. En, voor ik het vergeet, na de Popronde in december mogen we ook nog het jaar hier in Patronaat afsluiten met onze vriendjes van Palmsy: Palmtra meets Patro. Dat wordt ook echt leuk, we mogen door tot vier uur. Feesten tot diep in de nacht.”