Interview

Interview VRWRK: de Londense electro-sensatie/headliner tijdens A Festival Downtown in Rotown (07 oktober)


3 oktober 2017

A Festival Downtown
Zaterdag 7 oktober

 

Op 7 oktober is het zover: dan host The Daily Indie poppodium Rotown tijdens A Festival Downtown! De acts die wij uit hebben gekozen? Onder meer de elektro-sensatie VRWRK uit Londen, Cosmo V uit Rotterdam en de melancholische dreamscapes van Quibus. Naast Rotown zijn er nog veel meer locaties in de Rotterdamse binnenstad die vol worden gepompt met de nieuwste en spannendste elektronische acts.

Maar om wat meer te weten te komen over de headliner van onze avond in Rotown, besloten we een interview met VRWRK te doen. Deze Belgisch/Londendse act is flink rond aan het buzzen dit jaar met een aantal toffe singles. Een paar dagen na de show in Rotterdam komt de debuutplaat van VRWRK uit, de perfecte tijd om kennis te maken met deze elektro-indiepoppers.

Zo, VRWRK: welke stappen hebben jullie dit jaar gezet om de wereld te veroveren?
“We hebben onze debuutplaat deze zomer afgemaakt en tot nu toe drie singles – Face It, New Flow en Hearts Beating In Sync – uitgebracht. We hebben ook op Pukkelpop en Rock Werchter gespeeld, het was erg lekker om festivals te spelen nadat we dag en nacht in de studio hebben gezeten.”

Jullie wonen nu in Oost-Londen, was dat een goede stap voor jullie muziek en als muzikanten? Missen jullie Brussel nog weleens?
“We missen Brussel niet echt en we zijn ook wel echt een Londense band.  We leven hier al een tijdje en we zijn destijds met name verhuisd omdat we op zoek waren naar een creatieve verandering. Londen is op muziekgebied altijd een onwijs belangrijke stad geweest, vooral voor elektronische muziek. Daarnaast wordt onze muziek hier altijd goed ontvangen en hebben dingen als Boiler Room ons altijd gesupport. Bovendien komen de meeste muzikale helden van ons uit Oost-Londen, dus voor ons was het een no brainer. Dit is ook de plek waar we onze zanger hebben ontmoet, hij is een oorspronkelijk Londenaar. Dus ja, het is zeker een belangrijke stap voor ons geweest.”

 

Een tijdje geleden hebben jullie je bandnaam veranderd van VUURWERK in VRWRK. Goede keuze?
“Jazeker! Het is niet alleen voor ons een stuk makkelijker om over VRWRK te praten, maar ook voor onze Londense vrienden en de mensen met wie we samenwerken. Onze Londense frontman, Khazali, kan nu eindelijk aan zijn moeder vertellen in wat voor soort band hij speelt, haha. De eerste week dat we onze naam hadden veranderd, brachten we ook onze single Hearts Beating In Sync uit, die op BBC1 XTRA werd gedraaid. Dus ja, zeker the right move. En de naam heeft nog steeds een referentie naar onze roots, dus het voelt als een natuurlijke beslissing.”

Wij hebben jullie uiteraard niet voor niets gevraagd voor onze avond, want wij vinden jullie heel tof. Maar wat vinden jullie zelf het leukst aan VRWRK?
“We zetten echte dance neer op het podium, op een zeer energieke en toch organische manier. People vibe to it, it’s wild.”

Kunnen jullie ons iets meer vertellen over dat album dat op 13 oktober uitkomt?
“In totaal hebben we er zo’n twee jaar op verschillende locaties aan gewerkt, met diverse muzikanten uit Europa en de UK. Het heet On The Outside en het heeft elf tracks en we hebben echt geprobeerd om iets consistents te maken. Maar ook iets dat net iets teveel afwijkt om pop te zijn, maar toch te pop is om er weer compleet van af te wijken. We houden ervan om in dat grijze gebied te opereren. Dat maakte het schrijfproces van dit album ook zo interessant voor ons.”

 

Wat vind je het meest geslaagd als je aan het album denkt?
“We zijn echt blij met elke track en elk woord  dat op het album is te vinden. We zouden het op geen enkele andere manier gemaakt willen hebben. We zijn behoorlijk perfectionistisch, als we dus een holistisch verhaal vertellen – waar kunst, woorden en muziek bij elkaar moeten komen – dan moet dat ook echt perfect bij elkaar passen. We proberen de luisteraar mee te nemen op een reis.”

Welke albums luisteren jullie zelf eigenlijk de laatste tijd zoal?
“De laatste tijd zijn we echt fan geworden van een Nederlandse band genaamd Weval, dat debuutalbum echt fantastisch. We hopen de band snel een keertje live te kunnen zien. Laatst waren we nog bij een exclusieve liveset van Four Tet, waar hij zijn nieuwe album speelde. Heel leuke gast en een waanzinnig toegewijde en authentieke producer. Op onze studioplaylist, die je ook op Spotify kunt vinden, staat onder meer Avelino, Four Tet, Skepta, Moses Boyd, Henry Wu, Daphni en BadBadNotGood.”

Het gaat allemaal in een erg fijn tempo, wat zijn de volgende stappen vanaf hier?
“Het album uitbrengen op 13 oktober, daarna spelen we ook nog in Paradiso tijdens ADE en volgend jaar gaan we wat fijne festivals in Nederland spelen. We kijken er erg naar uit om onze debuutplaat te gaan promoten. En oh: er komt op 10 oktober trouwens ook nog een 3voor12-livesessie naar buiten!”

VRWRK zie je samen met Cosmo V en Quibus tijdens het Rotterdamse A Festival Downtown in Rotown, dat wij die avond hosten.

 


 

WEBSITE A FESTIVAL DOWNTOWN | FACEBOOK-EVENT | TICKETS