Interview

FATA BOOM wil overrompelen en feesten, met een maatschappelijk kritische blik


6 oktober 2017

De ontstaansgeschiedenis van FATA BOOM klinkt een beetje als een sprookje: wanneer een mooie zangeres backstage een Nederlandse indie-producer ontmoet en zij haar liefde voor hiphop uitspreekt, blijkt een gouden samenwerking geboren. Toch zijn de teksten en de missie van FATA BOOM allesbehalve sprookjesachtig, hoe mooi het duo er ook uitziet. FATA BOOM wil vooral eerlijk zijn over de wereld waarin we leven.

We spreken de band, vooruitblikkend op de Popronde, op grote hoogte in Amsterdam. Als de band in vol ornaat het terras overloopt voor een fotoshoot, zorgt het voor veel bekijks op de pretentieuze locatie. Dit beeld van verschikt kijkende mensen omdat iets anders is dan anders geeft meteen aan wat FATA BOOM wil bereiken met hun outfits en extravagante voorkomen. Want waarom zouden we ons alleen conformeren aan het normale, anders is toch veel leuker? Daarbij moet iedereen kunnen zijn wie hij of zij wil, zonder nagekeken te worden. Hier valt nog veel winst te behalen, ervaren de muzikanten. De zangeres legt uit: “Het is heftig om te merken dat het echt een ding is als er een man in een string op een podium staat. Als ik degene met een string was dan was hier haast geen commotie om geweest, nu wordt het ervaren als choquerend terwijl het dezelfde soort billen zijn maar dan van een man.”

 

Perfecte combi
FATA BOOM is ontstaan uit de liefde voor hiphop en de vrijheid om te maken wat je wilt. De zangeres (die anoniem wil blijven) en producer Martijn Groeneveld kwamen bij elkaar voor een paar geheime schrijfsessies en dachten dat de resultaten de studio nooit zouden verlaten. Doordat er geen plan was om het uit te brengen kon het ook niet falen en dat gaf het project vleugels. Nadat het resultaat, bestaande uit trippy elektro-hiphoptracks, toch op Soundcloud terechtkwam ging het als een lopend vuurtje. De boekingen kwamen direct binnen, speelde FATA BOOM zijn eerste show in de Melkweg en daarna ging het gelijk door naar Noorderslag. “Toen die shows eenmaal geboekt werden, dacht ik: ‘we gaan het gewoon doen’”, vertelt de zangeres. “Maar dat kon en wilde ik niet alleen. Op het podium wilde ik eigenlijk zo stoïcijns mogelijk kunnen zeggen wat ik denk zonder te veel weg te geven over mij als persoon. Jake kende ik uit het nachtleven in Amsterdam, ik wist op een gegeven moment dat hij de perfecte gast zou zijn om dit mee te doen. Hij moet naast mij staan.” De extravagant geklede Jack Credit vult aan: “Ze vroeg mij op de Uitmarkt, waar ik stond te presenteren met een heel bijzonder outfitje aan en ik zei meteen: ‘Ja’.”

Anoniem
De keuze van de zangers om anoniem te blijven heeft een duidelijke reden: “Mensen willen dingen graag in hokjes stoppen voordat ze iets überhaupt gehoord hebben”, vertelt ze. “Doordat het project vrij abrupt tot stand is gekomen, wilde ik niet dat mensen die mij kende er al een idee of een mening over zouden hebben. De anonimiteit is niet echt vanwege het mysterieuze, maar eerder dat het niet uitmaakt wie we zijn en hoe we eruitzien, je vindt het tof of niet.”

 

Popronde
De reacties op een optreden van FATA BOOM zijn dan ook behoorlijk wisselend. “We stonden gisteren ergens en daar stond het publiek al na dertig seconden mee te dansen”, aldus Jake. “Maar we hebben ook wel voor een zaal gestaan waarbij mensen zeker vijf minuten nodig hadden om aan ons voorkomen te wennen en ons met open mond aan stonden te gapen. Het is natuurlijk een shock als je ons voor het eerst ziet. Maar als je ruimdenkend bent en voelt in plaats van te oordelen, heb je binnen twee nummers het feestje van je leven.” 

Dat feestje hebben de muzikanten ook voor ogen voor de Popronde. FATA BOOM zal vooral op de afterparty’s spelen. Als de stad leegstroomt en de bandjes de kroeg uit worden geveegd, komt iedereen bij elkaar in de grootste locatie van die stad voor een gezamenlijke afsluiting. “Voor ons wordt de Popronde vooral heel laat, zweterig, hard en met veel dronken mensen”, verheugt de zangeres zich. Jake vult grappend aan “Eigenlijk mijn dagelijkse leven, dus.”

Dit leek de Popronde ook wel een goed idee. Jake: “Het werkt op dat tijdstip ook gewoon heel goed. Veel mensen hebben dan al een drankje op, iedereen is dan samen en zitten in een roes of een trip van de avond. Wij komen dan nog harder binnen en mensen kunnen zich er dan nog meer en beter aan overgeven.”

Onze tip is dus: blijf lekker laat op en ga het zien en horen. Ga onbevooroordeeld en vertrouw op je impulsen, neem een drankje en dan heb je het feestje van je leven.