Feature

Interview: naar welke drie platen gaat Julianna Barwick op zoek tijdens de grootste platenbeurs ter wereld tijdens Le Guess Who?


8 oktober 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

In november slaat Le Guess Who? opnieuw zijn vleugels uit rondom Utrecht en verandert de stad in een muzikaal walhalla – met meer dan 150 artiesten die komen spelen in theater, poppodia, kerken en winkels. Dit jaar is er onder meer een gecureerd programma door Perfume Genius, James Holden, Grouper en Shabazz Palaces, maar ook optredens van Protomartyr, Mount Eerie, Aldous Harding, Sun Kil Moon, Mozart’s Sister en Weyes Blood.

Maar goed, dat is natuurlijk niet het enige dat voor muziekliefhebbers rood omcirkeld in de agenda staat voor november: hetzelfde weekend vindt ook de Mega Record & CD Beurs plaats in Utrecht. Met zo’n 12.500 vierkante meter aan vloeroppervlak met daarop zo’n vijfhonderd platenstands, wordt het gezien als de grootste platenbeurs van de wereld. Om erachter te komen welke platen de Amerikaanse muzikante Julianna Barwick nog aan haar collectie toe zou willen voegen, vroegen we het haar.

Lees deel één met Angus Andrew van Liars hier terug, deel 2 met Jenny Hval hier, deel 3 met Jane Weaver hier, deel 4 met Avey Tare hier en deel 5 met Kevin Morby hier.

 

Naar welke drie platen zou jij op zoek gaan tijdens de de grootste platenbeurs ter wereld?
“De soundtrack van Empire Of The Sun, de soundtrack van Beetlejuice en Blond van Frank Ocean.”

Wanneer en hoe kwam je deze albums op het spoor?
“De eerste twee zijn van mijn favoriete films met geweldige soundtracks en ik ben praktisch geobsedeerd/ik kan niet meer stoppen met luisteren naar Blond.”

Wat is er zo speciaal aan deze platen en waarom zou je ze aanraden aan anderen?
“De soundtrack van Empire Of The Sun van John Williams is een prachtig en ontroerend, compleet met jongenskoren en alles. Het thema van de film – ‘suo gan’, een Welshe wiegelied, is mijn favoriete nummer of all time.”

 

“De soundtrack van Danny Elfman voor Beetlejuice is iconisch, ongekend in zijn sound, niet an te maken. Compleet geniaal.”

 

“En Blond van Frank Ocean is een soort Doos van Pandora met schitterende kippenvel-momenten. I love Frank Ocean’s voice more than anything.

 

Welke plaat heb je afgelopen echt veel geluisterd?
“Frank Oceans Blond. Toen ik het voor de eerste keer luisterde, pakte het mij niet meteen. Het is wat complexer en abstracter dan zijn eerdere werk. Eerder dit jaar zette ik het nog eens op en sindsdien luister ik er elke dag naar. Ik houd van zijn stem, dat is het belangrijkste, maar zijn songwriting, je voelt de pijn tot op het bot. Er is absoluut niemand die muziek maakt zoals hij. Laatst zag ik hem op een festival en ik heb nog zoveel adoratie op mensen hun gezichten gezien als toen. Mensen in alle soorten en maten zongen zijn liedjes woord voor woord mee. Ik denk dat de wereld een betere plek wordt door zijn muziek.”


 

Julianna Barwick speelt tijdens Le Guess Who? op zondag 12 november naast onder meer Mount Eerie, Protomartyr, Weyes Blood, William Basinski, Tiny Vipers, Kelly Lee Owens en Pissed Jeans. Meer informatie over de line-up plus kaarten vind je op http://www.leguesswho.com/

Disclaimer: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op The Line Of Best Fit.