Feature

Maak kennis met het gloednieuwe literaire platform (en onze kersverse partners): Karakters


24 mei 2018

Karakters
Literair Platform

Graag stellen we je voor aan een gloednieuw platform dat Nederland hard nodig heeft: Karakters, ofwel: ‘het nieuwe literaire platform voor inspiratie en informatie’. Ofwel: een ontzettend frisse, prachtig vormgegeven en jonge website die schitterende verhalen vertelt over boeken en alles wat erachter schuilgaat.

Op Karakters worden verhalen geschreven die je nog niet eerder tegen bent gekomen en die vanuit verschillende hoeken worden verteld. Je leest dus geen meningen van recensenten of alleen interviews met auteurs, ook vertalers, uitgevers, omslagontwerpers en liefhebbers komen aan de beurt. Op Karakters wordt iets gedaan waar wij bij The Daily Indie ook in geloven: geen kritiek geven, maar duiding. Geen sterren en grijze meningen. In plaats daarvan worden er journalistieke verhalen vanuit het hart geschreven en gaan de artikelen verder de diepte in.

The Daily Indie x Karakters
Zoals gezegd zijn we partners van Karakters, wat betekent dat je op onze sites verhalen tegen gaat komen over de betekenis van literatuur in muziek en andersom. Een logische samenwerking wat ons betreft, want waar Karakters een platform vol liefde en enthousiasme voor goede literatuur is, zijn wij dat voor muziek. Twee kunstvormen die elkaar al eeuwen beïnvloeden, denk daarbij aan verhalen over auteurs en de muzikanten waardoor zij zich laten inspireren of welke boeken bands van tegenwoordig allemaal lezen.

Daarover gesproken: ondergetekende kreeg de eer om het openingsverhaal van Karakters te schrijven. Een verhaal over het boek De Meester en Margarita, geschreven door Michail Boelgakov. Een duizelingwekkende roman die hij in het geheim schreef onder het strenge en beangstigende regime van Stalin en ook pas decennia na zijn dood kon worden gepubliceerd. Een filosofisch boek dat zo overrompelend, grappig, creatief en zó duivels goed geschreven is, dat tijdens een vlaag van inspiratie Sympathy For The Devil bij Mick Jagger uit de pen vloog. Nieuwsgierig? Je leest ’t hier!

Stoffig imago?
Het is geen nieuws meer dat er minder wordt gelezen en dat vooral jongeren minder tijd besteden aan het lezen van boeken. Die trend heeft als resultaat dat veel uitgevers zich meer en meer richten op literatuur die makkelijker verkocht kan worden. Zonde, want er zijn zo waanzinnig veel verschrikkelijk mooie en onderbelichte auteurs en verhalen. Toch is Karakters geen platform dat je wilt bekeren, helemaal niet. Het platform benadert het boek simpelweg op een andere manier en laat zien wat voor rijkdom er in verhalen schuilt en alles wat daarbij komt kijken.

Er zit nog maar één ding op: surf naar de website, volg Karakters op Facebook en op Instagram en laat je inspireren door al die prachtige verhalen.