Feature

Live tijdens London Calling: Frankie Cosmos, vasthouden aan een DIY-stijl


23 mei 2018

London Calling
25 & 26 mei | Paradiso

 

Een nummer schrijven, opnemen in je slaapkamer met Garageband en dat direct op Bandcamp gooien. Meer DIY dan dat ga je het niet krijgen. De New Yorkse Greta Kline begon zo en uploadde binnen een aantal jaar meer dan veertig albums, stampvol met nummers die gemiddeld één minuut duren. Om de paar albums wisselde ze van naam: van Ingrid Superstar, Greta, haar fictieve band The Ingrates en uiteindelijk naar Frankie Cosmos.

Greta Kline gebruikte internet op zijn beste manier: om dingen te maken en zonder te veel gedoe te kunnen delen. Frankie Cosmos werd haar personage, een zogenaamd doorgebroken artiest die gesponsord zou worden door KitKat Chunky met haperende video’s, gefilmd met de webcam. Het amateurisme qua apparatuur was iets dat ze omarmde. Het was onderdeel van de stijl van de jonge bedroom-artiest: een intieme ongepolijste stem, korte riffjes op haar gitaar en de simpele maar rake teksten.

Dan komt het moment dat Frankie Cosmos écht doorbreekt in die indiescene, wanneer ze in 2014 haar eerste studioalbum opneemt: Zentropy. Ineens kom je terecht in de muziekindustrie en sta je op het podium met die nummers die je eerder veilig achter de computer speelde. Hoe houd je dan vast aan die DIY-stijl waarmee je bekend bent geworden? Dat album geeft daar duidelijk antwoord op. Ze heeft een echte band, maar de poëtische zinnetjes en korte nummers bleven. Twee jaar later brengt ze nog een album uit: Next Thing, met daarop een aantal meer uptempo nummers vol transities die breed aanslaan, zoals Fool en Outside With The Cuties. Het wordt duidelijk dat Frankie Cosmos het amateurisme lang en breed voorbij is.

 

Vessel
Doe nog eens een sprong in de tijd en je komt uit bij haar gloednieuwe album Vessel, dat eind maart verscheen. Het album, dit keer uitgebracht bij het grotere Sub Pop, is opnieuw een stap naar een groter publiek en daarom kun je je afvragen of het wel eerlijk is om Frankie Cosmos nog altijd neer te zetten als do-it-yourself-slaapkamerartiest. Hoewel de muziek helemaal in de stijl past van haar vorige albums, is het duidelijk te merken dat haar nieuwe nummers professioneler zijn. Ze zijn pakkender, energieker en nog even intiem en grappig. Frankie Cosmos is niet, zoals Drake zou zeggen: ‘started from the bottom, now we’re here’, maar laat wel zien hoe je als indie-artiest kan groeien zonder echt iets van jezelf kwijt te raken.

Frankie Cosmos speelt live tijdens London Calling op vrijdag 25 mei


 

WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS