Feature

Live tijdens London Calling: Loma en het verhaal over hoe twee bands hun tweede natuur vonden


17 mei 2018

London Calling
25 & 26 mei | Paradiso

 

Het is 2015 als Ben Goldberg een album verstuurt naar Jonathan Meiburg, frontman van de Texaanse rockband Shearwater. Goldberg is hoofd van Ba Da Bing Records: hij is door de jaren heen betrokken geweest bij de doorbraak van onder meer Tune-Yards, Beirut en Sharon Van Etten. Dit keer ontvangt Meiburg echter Wabi-Sabi, het tweede album van het Amerikaanse duo Cross Record. Het album bevalt zo goed dat de Texaan het tweetal uit Chicago uitnodigt op tour. Een tournee die tot Loma zal leiden. 

De rondreis door Europa, ter gelegenheid van Shearwaters Jet Plane And Oxbow, leidt de twee bands onder meer langs Paradiso en Rotown. Het is pas de eerste tour van Cross Record, maar het duo maakt enorme indruk op Meiburg. Terwijl ze samen in dezelfde bus gepropt zijn, delen ze hun muzikale kennis, maar ook hun liefde voor dieren en natuur. Na een bijzondere show in de Brusselse Botanique besluit Meiburg de stoute schoenen aan te trekken: hij stelt een samenwerking voor. 

Emily Cross en Dan Duszynski, het getrouwde stel dat Cross Record vormt, stemt meteen in en nodigt Meiburg uit in het huis buiten Austin, waar ze Wabi-Sabi opnamen, Ze spenderen er twee weken en schrijven al snel hun eerste muziek samen. Joy, I Don’t Want Children en de opzetjes voor vijf andere nummers volgen voor de weken voorbij zijn. Een zijproject durft het drietal hun experiment nog niet te noemen, maar het is duidelijk dat er iets broeit. Op de nieuwe nummers vermengt de bombast van Shearwater zich met de subtiliteit van Cross Record. Terwijl het huwelijk van Cross en Duszynski ondertussen strandt tijdens de sessies, vindt Loma zijn identiteit.

 

Vrijheid
De belangrijkste factor daarin blijkt het huis en zijn omgeving, waarin het drietal telkens twee weken achter elkaar doorbrengt om aan een album te werken. Aan het eind van een onverharde weg ontdekt Loma zijn eigen wereld: op Relay Runner horen we cicaden en kikkers, op White Glass en Black Willow waait de wind door de bomen. Op Sundogs blaft een hond van dichtbij, elders drumt Cross een ritme op de pan waarin ze net nog ontbijt gemaakt heeft. Bij de opname van I Don’t Want Children wordt haar stem per ongeluk op de verkeerde snelheid opgenomen, waardoor ‘ie lager en trager klinkt. Prompt probeert Cross dat geluid de rest van het zelfgetitelde album te benaderen. 

Die vrijheid is terug te horen op Loma’s debuut, dat in februari verscheen via Sub Pop. Zelden bereisde een album van een kersvers collectief zo’n afstand en zo’n breed emotioneel spectrum door elkaar de ruimte te geven en tegelijkertijd dicht bij zichzelf te blijven. 

Loma speelt zaterdag 26 mei op London Calling in de grote zaal van Paradiso.


 

WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS