Live

Le Guess Who? presenteert met ON/OFF alsnog een bijzonder creatief en uitgebreid evenement


7 oktober 2020

Al behoorlijk snel werd bekend dat Le Guess Who? dit jaar logischerwijs niet door zal gaan, althans: niet in de traditionele zin van het woord. Want van 13 tot en met 15 november staat LGW ON/OFF op het programma, een zeer uitgebreid driedaags online televisiekanaal plus evenementen door de hele stad.

Waar veel festivals al snel de handdoek in de ring wierpen en zeiden: ‘joe, tot volgend jaar (hopen we dan maar)’, gebeurt er in Utrecht gelukkig nog wat creatiefs en dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze tijden.

LGW OFF
Zo staan er meer dan vijftig optredens gepland door Utrecht tijdens LGW OFF. In zalen als EKKO, De Helling, dB’s en TivoliVredenburg, De Nijverheid, DUMS, de Janskerk en de nieuwe Bibliotheek op de Neude worden er spannende acts van eigen bodem gepresenteerd. Een groot deel van het programma wordt gehost in samenwerking met festivalpartners als Roadburn, IMPAKT, Movies That Matter, Stranded FM, Catching Cultures Orchestra en CinemAsia. Het exacte programma wordt later bekendgemaakt, de Early Bird Mystery Tickets zijn wel vanaf nu verkrijgbaar.

LGW ON
Daarnaast is er dus nog het online televisiekanaal LGW ON waarop Le Guess Who? de eigen productie Reports From Other Continents lanceert, waarin met korte videoreportages actuele ontwikkelingen rondom kunst, cultuur en muziek over de hele wereld tentoon worden gesteld. Super coronaproof allemaal dus en ook nog eens mega interessant. Zo zijn er reportages op het gebied van onafhankelijke, vooruitstrevende cultuur uit onder meer Colombia, Democratische Republiek Congo, Ghana, India, Irak, Mexico, Nepal, Tanzania, Turkije, Venezuela en Zuid-Afrika. Alle reports zijn gemaakt in opdracht van Le Guess Who?.

Niet alleen heeft het festival content gemaakt voor dit kanaal, artiesten die eerder op het festival speelden hebben hun favoriete video’s, films en documentaires geselecteerd. Onder meer Matana Roberts, John Dwyer (Oh Sees), Phil Elverum (Mount Eerie), Lucrecia Dalt en The Bug. Verder zijn er nooit eerder vertoond liveopnames te zien van onder meer Mary Margaret O’Hara, Sons of Kemet XL en Circuit des Yeux Ensemble. Daarnaast zijn er Zoom-interviews te zien, vrij werk van videokunstenaars en een documentaire over Le Guess Who? en de hoogtepunten uit het rijke archief.

Creativiteit in 2020
Dat klinkt allemaal weer als een heerlijk uit de hand gelopen project, in de categorie: ‘zo kan het dus ook’ wint Le Guess Who? opnieuw de eerste prijs voor creativiteit. Meer informatie check je op de website van het festival en blijf in de tussentijd (verdomme!) een beetje op afstand van elkaar zodat we begin november nog lekker naar wat mooie shows kunnen gaan met z’n allen!

De stream van LGW ON is vanaf 13 november te volgen via www.leguesswho.com, kaarten voor LGW OFF zijn eveneens op de website verkrijgbaar.