Live

Le Guess Who? pakt nog eens uit met een aantal piekfijne namen en kleurt alle curatorenprogramma’s in


23 augustus 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

Eerder dit jaar werd een groot gedeelte van de line-up Le Guess Who? gepresenteerd en kregen we de smaak alweer goed te pakken van het vooruitstrevende festival. Nu wordt er een versnelling doorgeschakeld en zijn onder meer de gaatjes in de gecureerde programma’s ingekleurd. Niet alleen hebben de curatoren hun programma’s aangevuld, er is zelfs een compleet nieuwe curator met een behoorlijk eigenzinnig programma aan het affiche toegevoegd. Lees snel door om alle ins en outs te lezen!

Bij de vorige batch zaten onder meer Perfume Genius, Liars, Protomartyr Weyes Blood, Mount Eerie, Aldous Harding, Shabazz Palaces, Julianna Barwick, Jenny Hval, Prurient, Ben Frost, tUnE-yArDs, The Soft Moon, Oumou Sangaré en ga zo nog maar even door. In totaal zullen er door de hele Utrechtse binnenstad meer dan 150 acts spelen, waarvan vandaag een aantal nieuwe namen worden gepresenteerd. De gecureerde programma’s zijn met deze nieuwe toevoegingen compleet, voor het festivalprogramma worden er nog meer nieuwe namen bekendgemaakt. Wij zijn vooral heel blij dat we niet met het mes op onze keel hoeven te kiezen tussen alle programma’s, want ze hebben allemaal een totaal eigen en unieke stijlen die je absoluut bij niet wilt missen. We nemen je hieronder mee door de programma’s!

James Holden als nieuwe curator
James Holden
 is als curator van het festival toegevoegd, de Britse producer komt met een nieuw album,  The Animal Spirits, op 3 november (luister hier de eerste single). Holden gaat op 11 november een programma presenteren met onder meer Marokkaanse Gnawa-muzikant Maâlem Houssam Guinia & Band. Naast het presenteren van zijn nieuwe album, heeft Holden ook Mario Batkovic, Sex Swing, Ex-Easter Island, Shabaka & The Ancestors, Jerusalem In My Heart en Hieroglyphic Being uitgenodigd voor zijn programma. Industrial, acid, jazz, noise, accordeonmuziek zoals je het nog nooit gehoord hebt: Holden trekt alles uit de kast voor de zaterdag van het festival.

 

Perfume Genius
Wie ook goed bezig is, is Mike Hadreas, oftewel Perfume Genius. Na zijn eerste artiestenbekendmaking met onder meer Weyes Blood, Mount Eerie, Aldous Harding en Mozart’s Sister, heeft hij Lost Horizons toegevoegd aan zijn programma, het spiksplinternieuwe project van voormalig Cocteau Twins-gitarist en -keyboardspeler Simon Raymonde. Niet alleen Raymonde heeft Hadres naar Utrecht weten te halen, ook komt Cate Le Bon voor een uniek piano-optreden naar het festival. Nog veel meer weten over Perfume Genius? Lees hier nog eens ons interview terug met de Amerikaanse muzikant.

 

Shabazz Palaces
Het Amerikaanse hiphopduo Shabazz Palaces bracht vorige maand nog twee (!) platen uit (Quazarz vs. The Jealous Machine en Quazarz: Born On A Ganster Star) en heeft tijdens Le Guess Who? ook zijn eigen programma mogen samenstellen. Het duo uit Seattle, bestaande uit Tendai ‘Baba’ Maraire en Ishmael Butler, had eerder al Pharoah Sanders, OCnotes en Natasha Kmeto op het affiche gezet, die in november worden vergezeld door Gonjasufi en Fhloston Paradigm. Ondertussen heeft Shabazz Palaces ook nog eens een film uitgekozen voor zijn programma: Relatos Salvajes.

 

Grouper
Tiny Vipers
is de nieuwste toevoeging voor LGW?-curator Grouper, die eerder onder meer William Basinski, GAS (Wolfgang Voigt), Keiji Haino, Brötzmann/Leigh en Richard Youngs uitkoos. Tiny Vipers is de artiestennaam van Jesy Fortino, een in Seattle wonende muzikant die haar muziek uitgeeft via stadsgenoot Subpop Records. In 2007 bracht zij haar debuut Hands Across The Void uit, in 2009 Life On Earth en afgelopen mei verscheen na een gat van acht jaar de plaat Laughter; een waanzinnig mysterieuze, duistere en imponerende ambientplaat. Naast Tiny Vipers heeft Grouper op een of andere manier een uniek optreden weten te regelen van de Nieuw-Zeelandse Roy Montgomery (kun je kennen van The Pin Group, Dadamah of Dissolve) en Coby Sey, een muzikant met een onwijs kenmerkende experimentele sound die van UK hiphop tot dub, jazz en ambient gaat.

 

Han Bennink
Hij draait al even mee, maar weet nog precies what’s up. De legendarische en inmiddels 75-jarige Han Bennink cureert dit jaar een programma waarin hij meespeelt met andere acts. Zo zijn Keiji Haino en Peter Brötzmann al van de partij en komen daar nu Thurston Moore, Steve Beresford en Terrie Ex nog bij. Bennink kent sommige muzikanten al een tijdje, getuige de de video hieronder, uit 2002 met Moore en Ex in Eindhoven.

 

Patrick Higgins – Hyperborea & Gesualdo’s Tenebrae Responsories for Holy Saturday
Een andere toevoeging voor het festivalprogramma is Patrick Higgins, die je misschien kent van Zs. Higgins is een avant-garde-componist, producer en gitarist uit New York en treedt tijdens Le Guess Who? op met het strijkersensemble van het Nederlands Kamerorkest. Tijdens het festival speelt hij Hyperborea No. 1, een stuk over de ondergang van ons klimaat en dat in Utrecht zijn Europese première zal beleven. Naast deze uitvoering, zal hij met Carlo Gesualdo’s Tenebrae Responsories for Holy Saturday uitvoeren. De Italiaanse componist, luitspeler en edelman uit Napels leefde van 1566 tot 1613 en was in zijn tijd een van de meest vooruitstrevende componisten door zijn harmonieën, expressie en muzikale contrasten. Gesualdo was een poortwachter tussen de oude muzikale stijl en de nieuwe muzikale stijl, die na zijn dood een hoop moderne en vernieuwende componisten beïnvloedde. Zijn muziek leeft nog altijd, ook tijdens Le Guess Who?.

 

De grootste platenbeurs ter wereld
Niet alleen kun je vier dagen je muzikale hart ophalen tijdens Le Guess Who?, ook vindt de Mega Record & CD Fair weer gelijktijdig plaats in de Jaarbeurs Utrecht. De grootste platenbeurs ter wereld (met meer dan vijfhonderd verkopers) is een van de hoogtepunten voor muziekfanaten, want het aanbod aan vinyl en pop-memorabilia is, weten we uit eigen ervaring, behoorlijk overdonderd.

Alle nieuwe toevoegingen van nieuwe artiesten voor Le Guess Who? 2017 zijn (de eerste bekendmaking vind je hier):

Patrick Higgins – Hyperborea & Gesualdo’s Tenebrae Responsories for Holy Saturday

 

Curated door James Holden

Maâlem Houssam Guinia & Band

Shabaka & The Ancestors

Mario Batkovic

Hieroglyphic Being

Jerusalem In My Heart

Robert Aiki Aubrey Lowe

Ex-Easter Island Head

Sex Swing

XAM Duo

 

Curated door Perfume Genius

Lost Horizons

Cate Le Bon (solo piano)

 

Curated by Shabazz Palaces

Gonjasufi

Fhloston Paradigm

Film: Relatos Salvajes

 

Curated door Grouper

Tiny Vipers

Roy Montgomery

Coby Sey

Lighthouse: Films by Paul Clipson

Film: La Double Vie de Véronique

 

Curated door Han Bennink

Thurston Moore & Han Bennink

Steve Beresford & Gerard Bouwhuis

Omri Ziegele, Ernst Glerum & Han Bennink

Nora Mulder, Mary Oliver & Greetje Bijma

Terrie Ex & Spring Heel Jack

Alexander von Schlippenbach & Han Bennink

Han Bennink Trio & Joris Roelofs

 

Curated door Jerusalem In My Heart

Toukadime

Charles-André Coderre presents Granular Shadow

 


 

WEBSITE LE GUESS WHO? | FACEBOOK-EVENT | TICKETS
*Vanaf 23 augustus zijn er dagkaarten voor Le Guess Who? 2017 beschikbaar.