Feature

Le Guess Who?-openbaringen: geesten, goden en bovennatuurlijke ervaringen met OSHUN


17 oktober 2019

Le Guess Who?
7 t/m 10 november, Utrecht

Begin november staat Le Guess Who? met een de-rest-van-ons-leven-blokkerende grote, rode cirkel in onze agenda. Daarom beginnen we nu al met het aftellen naar het Utrechtse festival, door elke twee weken de deksel van de schatkist te openen en een met goud omrande act tegen het licht te houden.

Elke twee weken struinen we door het programma van Le Guess Who?, op zoek naar de acts die ons het meest opvallen en waar we direct iets ‘bij voelen’. Daarbij snuffelen we onder meer in de programma’s van de verschillende curatoren die het festival dit jaar uit heeft genodigd. In 2019 zijn dat Jenny Hval, Moon Duo, Patrick Higgins, The Bug én Fatoumata Diawara.

In het programma van Iris van Herpen & Salvador Breed vinden we (naast Holly Herndon, PROTO, Efterklang, COUCOU CHLOE, Mykki Blanco, Lafawndah, Klavikon, FIS en J-E-T-S) het project OSHUN terug van Niambi Sala en Thandiwe. Een intrigerende blend van neo-soul, jazz, rap en hiphop uit Maryland, Virginia.

Yoruba-religie
Wij sloegen zelf aan op de combinatie van J Dilla-beats, het activisme van Fela Kuti, de authenticiteit van Sun Ra en het mystieke van de twee vrouwen en hun muziek. “In naming ourselves OSHUN, we kind of signed a lifelong commitment to representing love and fertility. It was a spirit-driven thing“, vertellen ze in een interview met The FADER. En spiritueel is deze act, met een bandnaam die is afgeleid van een geliefde god uit de Yoruba-religie die staat voor liefde, schoonheid en vruchtbaarheid en beschermer is van rivieren, goud en kunst. Het duo haalt bovennatuurlijke inspiratie uit deze eeuwenoude religie vol geesten en natuurkrachten. Het is te horen aan hun muziek, die aan alle kanten knispert en knettert en de kracht tussen Niambi en Thandiwe is elektrisch. Als je golflengtes met het blote oog zou kunnen zien, dan zou die van deze twee dames resonerend gloeien en verblinden.

Die brandende energie is te horen op het album Bittersweet Vol. 1., een plaat over zelfliefde, cultuur, positiviteit en sensualiteit. Een sonische manifestatie vol afrofuturisme die is geworteld in de ziel van Moeder Aarde. Het duo heeft een sterke boodschap en verspreidt die inmiddels overal ter wereld. Tegen het magazine Gal-Dem vertelden ze: ‘You need to love yourself regardless, you are different and that’s exactly why you’re poppin. Black girls are winning everywhere, we are so magical and we know it.” Een muzikaal project over zusterschap, community, acceptatie, strijd, wortels, jezelf in deze wereld ontdekken en het zorgen voor onze aarde.

Verbondenheid
En terwijl OSHUN zichzelf ontdekt, ontdekken luisteraars meer over zichzelf en de wereld via Niambi en Thandiwe, die voor hun leeftijd een diepe filosofie verspreiden in tal van interviews. Op een of andere manier lijken ze ook echt verbonden met iets groters, iets ouders en iets dat tussen ondoorgrondelijks dat om ons heen zweeft. Tegen Impose vertelden ze onlangs: ‘We both find ourselves to be Priestesses. Being healers. In our human vessels, we both feel our purpose is to heal, to uplift the people. To do that through music is validation for life.

Bitterzoet
Naar Utrecht komt OSHUN met alle tracks van zijn goed ontvangen debuutalbum: ‘We are the new goddess on the block, and we have traveled here from the center of the Earth, the land of sweetness in the 10th dimension, the Oshuniverse. We are here to hydrate your souls and empower you on your trip upward! May your journey be full of sweetness and your experience one of healing!’

Luister hieronder naar dat wonderbaarlijke album en check OSHUN live op donderdag 7 november tijdens Le Guess Who? in TivoliVredenburg.


WEBSITE LE GUESS WHO? | FACEBOOK-EVENT | TICKETS