New Music

Julia Jacklin schreeuwt op fluweelzachte wijze om ademruimte op nieuwe single Head Alone


27 november 2018

Vorig jaar maakten we een sterke claim: ‘Cold Caller heet een van de mooiste nummers van de tijd waarin we leven. Geschreven door Julia Jacklin.’ Daar komen we vandaag op terug: Head Alone heet een van de mooiste nummers van de tijd waarin we leven. Indie-country heeft nog nooit zó romantisch, gevoelig en breekbaar geklonken.

De tekst voelt teder en toch doortastend met een lijn als deze:

I don’t want to be touched all the time
I raised my body up to be mine

Een zin die wordt gebracht met een Joni Mitchell-achtige toonwisseling. Daar houden de vergelijkingen echter niet op. Haar vocalen hebben regelmatig een Mazzy Star-feel. Maar ook Angel Olsen en Sharon van Etten zijn logische vergelijkingen die onze hoofdredacteur in het artikel over Cold Caller al maakte. Een rijtje namen van puristische muzikanten. Muzikanten met een boodschap die ze niet in je gezicht gooien, maar op een rustige en melodieuze wijze aan je presenteren. En dat zonder dat het gevoel ontstaat dat ze een van de namen uit het opgesomde rijtje probeert na te doen.

De melodie komt richting het einde van het nummer op een episch hoogtepunt in de muziek achter die stem. Dat hoogtepunt is ook vertaalt naar de concluderende slotzinnen van het nummer:

So i’ll say it ’till he understands
You can love somebody without using your hands

Een samenkomst van muzikaliteit en poëzie die door de ruggengraat gaat en het kippenvel door onze kleding doet prikken. De betekenis hebben we misschien al prijsgegeven, maar Jacklin vult die zo in: “It’s just a song about asking people around me to give me space and also telling myself it’s ok to ask for space, and that doesn’t make me a bad friend, girlfriend, family member, or musician to my fans.”

Zoals al te zien is op haar sweater hieronder: dit nummer komt op het aankomende album Crushing te staan, de opvolger van haar debuut Don’t Let The Kids Win dat in haar thuisland Australië werd beloond met een J Award, te vergelijken met een 3FM Award. Drie nummers van dat album deed ze live tijdens haar betoverende NPR Tiny Desk Concert. Onze woorden over dit nummer zijn bij dezen geschreven, aan jou de taak om het te luisteren.