New Music

In première: Friese landschappen en quads: het bijzondere verhaal achter de nieuwe videoclip van Friese band Seewolf


27 november 2018

Stel je voor: je ontmoet iemand voor de allereerste keer in je leven en direct na die ontmoeting dien je een tien dagen durende, intensieve samenwerking met diegene aan te gaan. Samen werk je toe naar een presentatie op een festival, zonder in eerste instantie bekend te zijn met elkaars persoonlijkheid, werkwijze en portfolio. Dat is de insteek van Asteriks in Residence, het residentieproject van Podium Asteriks en de Popfabryk in Leeuwarden. Afgelopen weekend vond tijdens Explore the North hun vierde residentie plaats met in de hoofdrol Friese band Seewolf, Zwolse filmmaker Jonathan Sipkema en Mexicaanse choreograaf Diego Robledo.

De deelnemers ontmoeten elkaar voor het eerst op 13 november, in een restaurantje in de binnenstad van Leeuwarden. Voor de van oorsprong Mexicaanse Diego is het al de tweede keer dat hij vanuit zijn huidige woonplaats Granada (Spanje) naar de Friese hoofdstad afreist voor een project. “Het voelt een beetje als thuiskomen hier, daarom had ik ook zo’n zin in dit project!” De komende tien dagen zal Diego in samenwerking met Jonathan een korte film maken met het nummer Wild Winds van Seewolf als soundtrack. Maar vandaag, op dag één van het project, kennen de choreograaf, filmmaker en bandleden elkaar nog niet en hebben ze nog niets van elkaars eerdere werk gezien of gehoord.

 

“Wat de uitkomst ook zal zijn, ik voel me vereerd dat Diego en Jonathan met een vertaling van onze muziek aan de slag gaan”, zegt drummer Joop Visser opgewekt. Een vooraf gestelde regel van het project is dat Seewolf geen artistieke invloed mag uitoefenen op de film. Het eindresultaat zal dus volledig gebaseerd zijn op de interpretatie en ideeën van Jonathan en Diego. “Dat is best spannend”, aldus frontman Dolf Kuiken. “Maar we hebben veel vertrouwen in beide makers.”

Wild Winds
Op dag twee van het project luisteren Jonathan en Diego het nummer Wild Winds voor het eerst. Los van elkaar, zodat ze zonder elkaar te beïnvloeden tot inspiratie kunnen komen. “Gek genoeg bleek na de luistersessies dat onze interpretaties van het nummer best wel op één lijn zaten”, zegt Jonathan. “Daar hielpen de lyrics ook wel in mee.” Die gaan, volgens hem, over het tempo waarin mensen vandaag de dag leven. “In mijn werk refereer ik graag aan een gevoel dat ik zelf herken. In dit geval was dat het proberen omgaan met het algemene leef- en werktempo dat van buitenaf bepaald wordt. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Sommige mensen trekken zich terug en zoeken rust in afzondering, anderen gaan juist tegen het hoge tempo in en proberen het te verstoren.” Hij besloot deze verschillende manieren van omgang in beeld te brengen door een aantal karakters te ‘volgen’ in zijn film. “Diego speelt natuurlijk ook een rol in de film. Zijn choreografie is een vertolking van de gevoelens en struggles van deze karakters.”

Over een hoog tempo gesproken, in de acht dagen die volgen wordt met man en macht van alles geregeld om de film te realiseren. Door Jonathan zelf, Diego en een aantal bandleden van Seewolf. Filmlocaties, een dansstudio, acteurs, een auto, een quad… “Iedere ochtend had ik op het moment dat ik wakker werd alweer een melding van een voicebericht op WhatsApp, van Jonathan”, lacht Dolf. “Dan wist ik direct: ik mag weer aan de bak. En ja hoor, of ik dan even een boerderij kon regelen, of een paar uur wilde komen acteren.” Hoewel het hem aardig wat tijd en moeite kost, heeft hij er veel plezier in om te ondersteunen bij het maken van de film. Behalve als het om acteren ging, misschien. “Ik hoefde eigenlijk niet per se in die film te spelen, joh”, grijnst hij. “Maar Jonathan wilde dat graag, en hij was de baas.”

Trots op het resultaat
Op de zaterdag van Explore the North wordt de film twee uur voor de vertoning aangeleverd bij de organisatie. “Het was even spannend, maar hij is af”, aldus een opgeluchte Jonathan. De bandleden van Seewolf haasten zich naar voren in een bomvolle kelder van Grandcafé Z, om het eindresultaat voor het eerst te kunnen aanschouwen. Nog geen glimp heeft Jonathan ze de afgelopen dagen laten zien. Na de vertoning klinkt een daverend applaus en vloeien de complimenten, omhelzingen en schouderklopjes door de ruimte. Met de brokken nog in de keel stapt Seewolf vervolgens het podium op voor een live-optreden.

“Ik werd er gewoon een beetje emotioneel van”, zegt drummer Joop na afloop van het optreden over de film. “Hij is prachtig!” Zijn bandleden knikken instemmend. “Het is ook zo bijzonder dat de film grotendeels geschoten is in de omgeving waar we wonen en repeteren. Die omgeving is voor ons zo bekend en alledaags, maar in de film wordt ‘ie prachtig in beeld gebracht en dat geeft een nostalgisch gevoel”, glundert bassist Bram. Dat de film zo in de smaak valt bij de band doet Jonathan goed. “Het was een enorme uitdaging om dit voor elkaar te krijgen, met zo’n tijdsdruk, in samenwerking met mensen die me op het startpunt van dit project nog onbekend waren en als enige filmmaker. Ik ben trots op het resultaat.”