New Music

In première: op Amerikaanse roadtrip met Birds That Change Colour in de langst verwachte video uit de geschiedenis


26 november 2018

Het is maandagmiddag en de kans is groot dat je deze morgen begon met diezelfde route naar je werk of je studie. Onderweg gaap je, wrijf je in je ogen en wens je dat je wekker een uurtje later was gegaan. Tijd om weg te dromen over een meer aangename reis naar een zonnige plek! We pakken als locatie de Verenigde Staten, stappen in een met chroom bezaaide Amerikaanse snelweg-cruiser en kiezen voor het jaar 1967: The Summer of Love. Onze soundtrack is de nieuwe single Juicy Lucy van Birds That Change Colour. 

Juist, want wij mogen de videoclip van dat nummer aan je voorstellen. Een clip met beelden die je helemaal naar de zojuist genoemde setting brengen en een soundtrack heeft die aansluit bij de retro-gevoelens van de video. Het nummer brengt de zomerse sfeer helemaal terug naar deze koude weken met The Beach Boys-achtige gitaartjes en vocalen. En eigenlijk is het best bijzonder dat we kunnen en mogen genieten van deze single van het album Nova Albion dat in september verscheen, de band had namelijk niet de financiële middelen om een nieuw album op te nemen. Gelukkig schoten fans te hulp en haalde de groep met zijn crowdfund-actie genoeg op om een vervolgplaat uit te kunnen brengen.

Wie de band al wat langer kent, weet dat de ingrediënten voor dit kwartet bestaan uit bandleden van serieus grote namen uit de Belgische scene. Zo speelt bassist Niels Hendrix in Fence en zat Dave Schroyen bij Millionaire en Evil Superstars achter de kit. Zanger Koen Kohlbacher komt je mogelijk bekend voor van het Vlaamse televisieprogramma Wild van Dieren. Om het verhaal achter de nieuwe muziekvideo te leren kennen, stellen we Kohlbacher een aantal vragen.

Waar is de band op het moment mee bezig?
“Momenteel zoeken we het geheime ingrediënt voor de ultieme kerstsingle. We zijn er bijna uit, maar Dave en Niels raken het maar niet eens over de belletjes. Over twee weken laten wij de song sowieso los op de wereld. Het wordt een country-ballad voor onze fans van middelbare leeftijd… Vandaag wordt het ook een mooie dag want dan gaan we samen met enkele fans wandelen in de Ardennen. Dat was een return in onze crowdfundactie.”

Een crowdfundactie? Vertel!
“Het is even eenvoudig als het triest is. We hadden het geld niet om een nieuw album te bekostigen. Dat alom gelauwerde rockers als wij om geld verlegen zitten zegt veel over de muziekindustrie. We schreven vrienden, familie en fans aan en voorzagen wederdiensten voor zij die ons sponsorden. In een mum van tijd haalden we een bedrag binnen dat groter was dan hetgeen dat we vroegen. We zijn al die mensen zéér dankbaar. Het is een vorm van delen want op die manier is het album Nova Albion ook een beetje van hen. Ik heb veel geleerd van die crowdfundactie. Bij deze wil ik dan ook een boodschap uitdragen voor het jonge volk dat in onze voetsporen wil treden: niet doen. Leer een stiel!”

Hoe is de nieuwe plaat ontvangen?
“We krijgen goede recensies in de pers. Daar hoop je op, maar wat voor ons nog belangrijker is zijn de commentaren van vrienden of muziekkenners. We weten dat die hun tijd nemen om te luisteren en geen last hebben van deadlines, cijfertjes en statistieken. Het zijn oprechte reacties die we koesteren. Eens te meer daar ze allemaal erg positief zijn. Dat degenen die het album absoluut niet kunnen verdragen in alle talen zwijgen is ook gunstig. Hen willen we daar ook uitdrukkelijk voor danken.”

Waar gaat het nummer over voor jullie?
“Bij deze band zijn de teksten belangrijk en de songs op Nova Albion gaan écht wel ergens over. Juicy Lucy is op dat vlak de grote uitzondering. Het verhaal laat zich zeer snel vertellen: drie dames. De één is eenzaam, de ander triestig en de derde weet het allemaal niet meer zo goed. Geen nood dames, want de reddende engel is al onderweg! Hij weet waar het aan schort: liefde! En dat zal hij wel eventjes oplossen. Een altruïst, zeg maar.”

Waarom wilde jullie specifiek voor dit nummer een videoclip uitbrengen?
“Het is een beetje raar want dat nummer is in een half uur geschreven. We hebben het nadien met de band nog duchtig onder handen genomen maar het was voor ons vooral een fijn speelvriendje dat ons blij maakte. Na de release van Nova Albion kwamen er echter veel reacties op dat lied. Toen leek het ons een goed idee om dat nummer naar voren te schuiven.”

Hoe kwam de video tot stand?
“Mijn vader trok in 1967 en 1968 door de Verenigde Staten. Hij filmde zijn roadtrip met een super 8-camera. Las Vegas, Los Angeles, New York, New Orleans, Mexico, Hawaï en San Francisco tijdens The Summer of Love… Prachtig en uniek beeldmateriaal. Hij vertoonde zijn film bij zijn terugkeer en toen verdwenen de spoelen in de kast. Onlangs werden de banden gedigitaliseerd en ik vond de beelden geweldig. Ze swingden lekker ouderwets en smeekten om muziek. Het werd Juicy Lucy. Monteur Raf Linmans en ik gingen ermee aan de slag. Anderhalf uur beeldmateriaal persten we in amper drie minuten. Vijftig jaar nadat de beelden geschoten zijn is de clip dus eindelijk af. Dat moet de langst verwachte videoclip uit de geschiedenis zijn. Ik hoor het volk buiten op straat al juichen…”

Wanneer kunnen we jullie weer in Nederland zien?
“Het liefst zo snel mogelijk en hoe meer hoe liever! Met ons vorige album speelden we vrij veel in Nederland. Onder meer op de Zwarte Cross en Eurosonic. We houden van het publiek, het enthousiasme, de warme ontvangst en de goede organisatie. Dit interview is het eerste steentje dat we richting het noorden werpen. Hopelijk blijft het daar liggen.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Veel spelen en ons amuseren.”