New Music

Julia Holter laat zichzelf opzuigen in haar experimentele pop met nieuwe single I Shall Love 2


18 september 2018

Van de avant-gardistische pop van Julia Holter zijn we inmiddels wel wat gewend na vier albums. Eind oktober brengt ze via Domino Records haar vijfde uit: Aviary, een nieuwe collectie nummers waar we inmiddels wel aan toe waren aangezien haar laatste album Have You In My Wilderness alweer uit 2015 dateert. Met de nieuwe single I Shall Love 2 geeft ze een uiterst spannend voorproefje.

Met enkel een drummachine, een synth-lijntje en de in de wind geslagen stem van Holter, bouwt ze op een Beach House-achtige manier gestaag naar een groter geheel waarin ze langzaam opgezogen lijkt te worden in haar experimentele pop. Tijdens het nummer lijk je haar af en toe kwijt te zijn, is ze ineens weer terug en schiet ze weer weg in haar eigen rood-zwarte kosmos. Ruim vijf minuten lang speelt ze met zichzelf en de luisteraar een bijzonder duivels spelletje en met een ongelooflijk wiskundige opbouw lijkt Holter zichzelf gecontroleerd te verliezen in een kakofonie van geluidseffecten.

Aviary
Terwijl de geest van Nico door haar ziel lijkt te stromen, zingt ze: ‘I shall love/I shall love‘. Een mysterieuze windvlaag van een eerste indruk van het nieuwe en vijftien nummers tellende album Aviary. Zelf omschrijft Holter het als ‘the cacophony of the mind in a melting world‘. Nou, zo klinkt het dus ook. Luister en oordeel vooral zelf hieronder.

Julia Holter live zien? Op zaterdag 24 november speelt ze tijdens Explore the North en 26 november speelt ze in de Amsterdamse Tolhuistuin