Feature

Iron & Wine komt 28 juni naar Utrecht voor een show in TivoliVredenburg: wij zetten onze favoriete liedjes op een rij


12 juni 2018

Iron & Wine
Donderdag 28 juni

 

Als onderdeel van de Shelter From The Storm-reeks van TivoliVredenburg komt Iron & Wine op donderdag 28 juni naar de Grote Zaal. ‘Het toevluchtsoord voor ongerepte schoonheid’, volgens de venue en dat kunnen we onderstrepen met de komst van deze goed bebaarde muzikant. Het is voorlopig zijn enige Nederlandse show en daarom willen we je die zeker niet onthouden. 

Het project van oprichter Samuel Beam heeft inmiddels zijn sporen verdiend sinds zijn debuutalbum The Creek Drank The Cradle uit 2002, succesalbums Our Endless Numbered Days uit 2004, Kiss Each Other Clean uit 2011 en de rijk georkestreerde plaat Ghost On Ghost uit 2013. Dat was ook een behoorlijke tijd het laatste Iron & Wine-album, dus zijn fans waren wel toe aan nieuw materiaal om hun muzikale dorst te lessen.

Gelukkig kwam 25 augustus van vorig jaar het voor een Grammy genomineerde Beast Epic uit, waarvoor hij tegen Musicradar het volgende vertelde: “I do less songwriting now than I used to. I’ll sit down and pick at the guitar at least once a day, because I enjoy it. But when your raw material is life, you have to live life, you know? Otherwise you start writing songs about writing songs – and that’s no fun.”

De met zijn vrouw en vijf dochters in North Carolina wonende muzikant heeft inmiddels zes albums uitgebracht en een reeks EP’s. Zijn laatste album is ondertussen overladen met goede recensies van onder meer Pitchfork, Record Collector, Clash Music, Rolling Stone en ja, wie niet eigenlijk? Nadat de muziek van Beam steeds dikker leek te worden, gaat hij met Beast Epic niet alleen terug naar zijn eerste platenlabel Sub Pop, maar is ook zijn sound weer helemaal noughties.

Ondertussen maakte hij onder zijn eigen naam trouwens twee jaar geleden nog Love Letter For Fire met Jesca Hoop en drie jaar geleden Sing Into My Mouth met Ben Bridwell van Band Of Horses. En of je de muziek nou singer-songwriter of indiefolk noemt, Iron & Wine is vooral muziek voor alle seizoenen. Zijn teksten vol religie, natuur, liefde en simpelweg over het leven. Die met elke omslag van het weer anders weet te klinken, in het gras in de zon weg zwijmelen met Naked As We Came of thuis naar de regen kijken zonder iets te zien terwijl Call It Dreaming opstaat. De muzikant weet je altijd te raken, maar wat zijn nou onze favoriete nummers van de goedlachse Beam? Wij hebben een aantal van onze op een rij gezet!

Call It Dreaming
Naast Bitter Truth, Summer Clouds en About A Bruise, is Call It Dreaming een van de hoogtepunten van Iron & Wine zijn nieuwe album Beast Epic. Met de klanken van zijn vroege werk en de wijsheid van een half leven erbij, weet hij zowel muzikaal als tekstueel een hoop nieuwe snaren te raken.

 

Upward Over The Mountain
Van zijn debuutalbum kun je zo een aantal favorietjes pakken, maar Upward Over The Mountain is absoluut een van de mooiste. Beam zingt over de band tussen zonen en hun moeders: ‘So may the sunrise bring hope where it once was forgotten. Sons are like birds flying always over the mountain’, zingt hij in het lied. Beam blijkt hem zelf ook niet te zijn vergeten, bekijk hieronder de prachtige KEXP-sessie van vijf jaar geleden.

 

Boy With A Coin
Op het album The Shepherd’s Dog uit 2007 liet Beam met Boy With A Coin duidelijk horen dat het menens was om muzikaal nieuwe paden te blijven bewandelen. De lieflijk tokkelende gitaartjes verdwenen naar de achtergrond en er zat een nieuw soort (haast Zuid-Europees) vuur in zijn spel. Elektrische gitaren, handclaps en overstuurd instrumentarium bepalen het nieuwe geluid waar hij nog jaren prettig in rond zal dolen.

 

Your Fake Name Is Good Enough For Me
Dat geluid wordt verder doorgetrokken op het album Kiss Each Other Clean uit 2011, het eerste album dat hij niet uitbrengt via Sub Pop, maar via 4AD en Warner. Beam neemt zijn muziek mee naar nog meer onbekende terreinen en zoals bij elk experiment: het valt door de mand of het werkt juist extra goed. Op Your Fake Name Is Good Enough For Me is het tweede resultaat absoluut van toepassing. In het album-afsluitende liedje laat Beam alles horen wat hij als muzikant in zich heeft.

 

The Trapeze Swinger
Het lange B-sides- en compilatiealbum Around The Well van anderhalf uur, had niet beter afgesloten kunnen worden dan door door The Trapeze Swinger. Geschreven tijdens de periode van Our Endless Numbered Days, is het een prachtig nummer waarin de schitterende coupletten elkaar maar op blijven volgen. Ze staan in de rij om je mee te voeren naar de diepste zielroerselen van Beam.

 

The Desert Babbler
Op zijn album Ghost On Ghost uit 2013 gaat Beam helemaal los en komt er op momenten funk en jazz om de hoek kijken. Op The Desert Babbler geeft hij een knipoog naar lichte seventies-folk, met een aantal muzikanten als backing band die nog met Bob Dylan speelden. Geen verkeerd gezelschap en zonder twijfel een van de hoogtepunten uit de Iron & Wine-discografie.

 

Livesessie
Mocht je er geen genoeg van kunnen krijgen, check hieronder nog eens een Pitchfork Live-sessie waarin hij onder meer Summer Clouds, Thomas Country Law, Our Light Miles en Cinder And Smoke speelt.


 

Op 28 juni speelt Iron & Wine in TivoliVredenburg, beluister hieronder nog eens zijn laatste album.

WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS