Feature

TDI EXPO: maak kennis met Jochem Vis, de illustrator van onze gloednieuwe profielfoto


11 juni 2018

We hebben weer een nieuwe profielfoto op al onze social media! Dit keer vroegen we de Amersfoortse illustrator Jochem Vis ons van een nieuwe illustratie te voorzien. We stellen Jochem graag aan je voor!

Hoi Jochem, waar ben je momenteel mee bezig?
“Begin dit jaar ben ik een samenwerking aangegaan met een aantal studenten van de Filmacademie die een hele gave productie aan het maken zijn voor hun afstudeerproject. De film heet Pure Lucht en is een surrealistisch, komisch drama over eenzaamheid en verbinding. Het gaat over een jongen die erachter komt dat alle mensen eigenlijk ballonnen zijn en ze vervolgens lek prikt. De makers van deze film wilde graag merchandise laten ontwerpen die verkocht kan worden bij het lanceren van de film. Daar van ben ik nu de puntjes op de i aan het zetten. Er komt als het goed is een serie van vier shirts uit en linnen tasjes. Verder ben ik ook een begin aan het maken voor een kinderboek.”

 

Hoe ziet een gemiddelde week er uit voor jou?
“Dat verschilt nogal. De laatste tijd is het nog best wat chaotisch omdat ik nog op de academie zit en tegelijkertijd ook opdrachten buiten de academie doe. Ik ben begin dit jaar ook begonnen met tatoeëren dus daar gaat ook veel tijd in zitten. Ik probeer mijn week wel een beetje in te delen zodat het niet allemaal door elkaar heen loopt, maar op het moment dat ik bezig ben voor school en ineens met een goed idee kom voor een tattoo, kan ik het vaak niet laten om die direct uit te werken.”

 

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
“Toen ik in groep 4 zat maakte ik weleens tekeningen waar mijn moeder nogal van schrok. Er vlogen regelmatig ledematen door de lucht op mijn A4’tje, maar volgens mijn juf had ik gewoon een rijke fantasie. Ik vond het altijd leuk om reacties uit te lokken met mijn tekeningen en dat ging wat later ook verder op muren. Ik had een hele tijd terug een keer een enorme vinger met een half afgepulkte kalknagel op een muur gezet vlakbij de binnenstad in Amersfoort. Dan hoopte ik echt dat ik iemand daarmee de rillingen kon bezorgen. Volgens mij is dat wel gelukt, haha. Illustreren werkte voor mij altijd al als een soort uitlaatklep. Ik vind het erg leuk om karakters en wereldjes te creëren en mij daar compleet in te verliezen.”

 

Kan je ons wat vertellen over de profielfoto die je voor ons hebt ontworpen?
“Ja, door die opdracht van Pure Lucht ben ik een beetje blijven hangen bij de ballonnen. Ballonnen zijn over het algemeen vaak kaal, dus het leek mij leuk om een setting te maken waarin een ballon een grandioos kapsel geknipt zou krijgen.”

 

Op welk project ben je het trotst?
“Hmm dat is wel een lastige. Ik was laatst bezig met een serie zeefdrukken op groot formaat waar ik erg blij mee was. Dit is ook vrijwel het enige werk waar geen karakters in voorkomen en dat was voor de verandering erg leuk om een keer te doen.”

 

Wat wil je ooit nog eens ontwerpen/illustreren?
“Het lijkt mij wel tof om iets met textiel te doen. Ik zit er al een hele tijd aan te denken om zelf vlaggen te maken met illustraties erop. Het lijkt mij dan vooral leuk om het zelf te maken, dus ik ga wel een naaicursus volgen. Verder zou ik mijn werk ook graag wat ruimtelijker willen maken. Ik heb weleens een illustratie gemaakt met krukjes waarvan de poten om elkaar heen gewikkeld zijn. Ik zie het wel voor mij dat dit ook een ruimtelijk object kan worden.”

 

Welke sites (of andere media) gebruik je om op de hoogte te blijven / inspiratie op te doen?
“Ik kijk vaak films en documentaires waar ik inspiratie uit haal. De Correspondent check ik ook regelmatig en It’s Nice That vind ik ook wel een fijne site. En Instagram, natuurlijk.”

Check Jochem’s website en zijn Instagram voor nog véél meer toffe illustraties!