Interview

Interview: we ontleden de garageslackers van The Mighty Breaks in zes hoofdstukken


25 mei 2017

Surf & Turf Outdoor 2017
10 juni, Breda

 

Een opgeschoten bandje uit Voorschoten ontstak bij ons in 2014 een heerlijk garagevlammetje met Something New EP. The Breaks, vier jonge knaapjes met gladde wangetjes en smalle lijfjes. Inmiddels is het 2017, heet het zestal(!) The Mighty Breaks, maakte de band duizenden kilometers om overal en nergens zweterige showtjes te spelen en verscheen onlangs zijn zelfgetitelde EP.

Wij vonden het hoog tijd om nou eens goed in deze band te duiken, die 10 juni op Surf & Turf Outdoor 2017 speelt (lees hier onze redactietips). Gitarist Thomas Foster en bassist Joris Zuidam komen langs het hoofdkwartier van The Daily Indie om The Mighty Breaks te ontleden en een muzikaal profiel te schetsen in zes hoofdstukken.

Voorschoten
Joris: “Dat was in het begin wel een dingetje, mensen vonden het grappig dat een band daar vandaan kwam. Eigenlijk woont er nu niemand meer, behalve Thomas, een soort van.”
Thomas: “Maar daar komen we wel allemaal vandaan, we kennen elkaar al sinds de basisschool. Sinds groep 6 kennen Joris en ik elkaar al. Zijn moeder was nog mijn lerares in groep 8, haha. Sinds de tweede klas van de middelbare school zijn we begonnen met repeteren. Covers spelen, beetje jammen. Tot we eigen nummers gingen schrijven voor een eerste EP. Die nu overigens niet meer te vinden zijn, want dat zijn we gewoon niet meer. We deden toen bijna alles letterlijk na wat we vet vonden in die tijd, het rammelde alle kanten op.”
Joris: “Creatief gezien voelt het niet goed, we zijn nu een heel andere band.”

The Mighty Breaks EP
Joris: “We hadden een mooi team voor de EP, samen met Lars en Bram van St. Tropez hebben we ‘m opgenomen in de KNSM-studio in Amsterdam. Uiteindelijk heeft Fokke hem gemixt in de studio van Jan Schenk. We schrijven best wel snel, maar we nemen niet zo snel op. Dat is nogal een traag proces bij ons. Maar in die tijd hebben we wel een sound gevonden die bij ons past en waaruit onze liedjes tot stand komen.”
Thomas: “Het is ook niet erg om wat langzamer te werken, dat hebben we wel van Raven (Aartsen, onder meer drummer/producer Mozes And The Firstborn, red) geleerd toen we met hem werkten aan onze single Liquor Store. We nemen graag de tijd om demo’s en gemixte nummers even te laten liggen, er nog eens naar te luisteren en dan te kijken of we er nog steeds zo hyped over zijn als toen we het opnamen.”

 

 

Debuutalbum
Thomas: “Ik vind het heel fijn om te wachten tot het juiste moment en dat is het nu nog niet. “2018 klinkt nog best wel redelijk op zich, dat zou moeten lukken.”
Joris: “We hebben op zich wel genoeg liedjes voor een plaat. Maar goed, het kost natuurlijk ook een hoop geld, want we willen het gewoon direct goed doen. Je kunt ook maar één keer een debuut maken.”

Mink Records
Thomas: “Jaaaa, Marieke van Mink Records! Wij zijn allemaal erg fan van wat zij allemaal doet. Ze heeft de Haagse scene een flinke boost gegeven en zet zich echt in voor die scene. Je ziet nu dat bandjes als The Stangs en The Hazzah het bijvoorbeeld lekker doen en ook meer buiten Den Haag komen, want daar bleven veel bandjes vroeger een beetje hangen. Toen wij met onze EP bezig waren dacht ik: ‘waarom stuur ik haar niet eens een berichtje via Facebook, om te vragen of ze dat vet zou vinden?’ Ze brengt niet zo veel bandjes uit en is in eerste instantie meer met jazz begonnen, maar ze was direct enthousiast en wilde snel eens een bakkie doen.”
Joris: “We zijn erg blij dat we daar zitten, want zij doet veel voor ons. Van het uitbrengen van onze muziek tot promotie in binnen- en buitenland. Props voor hoe ze allemaal doet, want ze studeert ook nog filosofie en werkt bij het label van Perquisite (Unexpected Records, red.).”

 

 

Side-projects
Joris: “We hebben er nogal wat inderdaad, het lijkt wel een trend. Thomas is denk ik de enige die nooit in meerdere bands heeft gespeeld. Ik speelde zelf eerst ook in Torii, maar onder meer door mijn studie Nederlands richt ik mij nu helemaal op The Mighty Breaks en dat is ook wel prettig eigenlijk. We hebben nu ook Jilles erbij, die speelt trouwens ook in Torii. Oorspronkelijk ging hij mee als invaller voor Bart, want die speelt hiernaast nog in Indian Askin. Maar we vonden het zo leuk met z’n zessen, dat we dat maar zo gehouden hebben. Dan heb je ook nog Olivier, die drumt ook in Torii en is daarnaast ook nog druk met allerlei projectjes. Dat maakt het weleens lastig met de agenda’s, maar daar komen we altijd ook wel weer uit.”

Toekomst
Thomas: “Ja, waar moet het allemaal heen? We vinden het vooral leuk om samen liedjes te maken en we willen vooral platen gaan maken. Een band als Hallo Venray en Guided By Voices is daarom wel een voorbeeld voor ons. Dat zijn bands die regelmatig iets uitbrengen, een vast publiek hebben en op een constant niveau blijven werken al die jaren, zonder grote pieken of dalen. Dat vind ik echt mooi.”
Joris: “Maar goed, laten we eerst maar eens een album gaan maken.”

 

WEBSITE FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT | TICKETS