Interview

INTERVIEW: The Men


13 mei 2013

The Men is terug in Nederland. Na in 2012 al een show te hebben gespeeld in de OCCII (waar ze overigens nog steeds enthousiast over zijn), is het nu tijd voor Paradiso. En The Men zou deze naam te niet doen als deze mannelijkheid niet in hun muziek tot uiting zou komen: dat betekent bij hun beruchte live-optredens dus vooral zo hard mogelijk spelen. Opmerkelijk is wel dat hun nieuwe album ‘New Moon’ verrassend rustiger is. The Daily Indie wil hier natuurlijk alles over weten.

De backstage-ruimte in Paradiso is meteen propvol als de mannen maar blijven binnenstromen. The Men begon in 2008 nog als een drietal, maar ondertussen zijn ze met zijn vijven. En alsof dat nog niet genoeg is voor de kleine ruimte, hebben ze ook nog twee tourmanagers met zich meegebracht. Als iedereen zich uiteindelijk op de bank geworsteld heeft, wordt meteen duidelijk waarom gitarist Mark begon met “I fucking love your country!”; Nick haalt namelijk een enorme zak wiet tevoorschijn.

 

 

Vanzelfsprekend
De band uit Brooklyn is opgericht door Nick en Mark. Door de verschillende formaties van de band hebben ze ook verschillende muziekinvloeden opgepikt. “Het eerste album was echt hardcore post-punk. Het moest allemaal zo luid mogelijk” vertelt Nick. Sinds de voormalige producer en tegenwoordig gitarist Ben en bassist Kevin zich bij The Men hebben gevoegd voor het nieuwe album, is de muziek wat gevoeliger geworden met folk-invloeden. “Ik denk dat dit niks heeft te maken met ons als nieuwe leden. Het was een kant die de band als vanzelfsprekend opging”, legt Ben uit. “Wij vinden dan ook niet dat het album erg verschilt van voorgaande albums. Onze trademark guitar jams blijven te horen op ‘New Moon’, maar dan verbeterd en vernieuwend. En dus met een stukje country en folk.”

Reacties
“Jammer genoeg vond alleen niet iedereen het album verbeterd en vernieuwend” voegt bassist Kevin hier aan toe. Drummer Rich bekijkt dit echter positief. “De reacties op het album waren of heel negatief of heel positief. Ik denk dat dit goed is, want het album levert in ieder geval sterke reacties op. Daarnaast zijn mijn lievelingsalbums van dit moment – onder andere ‘Desire’ van Bob Dylan – albums die ik vroeger totaal niet kon waarderen.”

Dit doet Kevin denken aan een andere reactie op het album. “Een blad schreef dat het album gaat over de mannen die we willen zijn (huiselijk en lief) ten opzichte van de mannen die we moeten zijn voor ons imago (hard en sterk). Het is complete onzin, maar ik vond het erg leuk bedacht!”

 

 

Catskills
‘New Moon’ is het vierde album in vier jaar tijd, uitgebracht bij Sacred Bones Records. Aangezien de mannen allemaal uit Brooklyn komen, besloten ze de plaat dit keer op te nemen in Catskills. Dit is een klein bergplaatsje midden in de natuur ten noorden van New York, waar ze bijna alle liedjes hebben geschreven. “Het was goed voor ons om daar midden in de natuur in alle rust te kunnen focussen op de muziek. Zo beseften we weer dat we geen tourmachines zijn.”  Zegt Mark. “Nu weet je dus ook meteen waar de namen van liedjes als The Seeds, Bird Song en Supermoon vandaan komen. En uiteraard is ook de albumcover gebaseerd op Catskills!”

Twilight-series?
Al eerder vertelde The Men dat hun tweede album Leave Home is vernoemd naar een plaat van The Ramones. Gelukkig kunnen we hieruit niet concluderen dat New Moon vernoemd is naar de Twilight-series, al zijn de mannen diep in hun hart wel een beetje fan. “We hadden veel moeite met het verzinnen van een naam voor dit album. Het duurde zelfs nog langer dan het schrijven van de nummers” zegt Mark. Rich voegt hier aan toe: “Eigenlijk waren alle namen die we hadden bedacht slecht. New Moon overleefde het met moeite.”

 

 

Gelukkig hebben ze voor het volgende album (overigens met net zoveel moeite) ook al een naam verzonnen. Dit nieuwe album is namelijk al klaar en ligt volgens de mannen in het verlengde van ‘New Moon’. Ze verklappen nog niet wanneer het uitkomt, maar willen The Daily Indie wel een tip geven om achter de naam te komen. “Als je maar vaak genoeg naar ‘New Moon’ luistert, kom je er achter. En het heeft ook te maken met een deja vu.” Dat wordt dus brainstormen geblazen…