Interview

INTERVIEW: Suit and Tie Johns


30 januari 2013

Het verhaal begint klassiek: producer en gitarist Nick van den Eertwegh begint op zijn zolderkamertje te schrijven. Langzaamaan ontstaat er een band. Een ervaren band, een band met ambities. De band duikt de studio in voor haar debuutplaat. Henk Jonkers (Hallo Venray) helpt het Nijmeegse viertal met de opnames. Het resultaat: een voor Nederlandse begrippen ongekend energieke garageplaat, met invloeden uit de sixties, seventies en de fuzz. En dan moet het allemaal nog beginnen.

Het is een zonnige, doch koude winterdag als The Daily Indie drie van de vier leden van Suit And Tie Johns ontmoet. Met veel plezier lichten ze toe waar ze mee bezig zijn geweest, en over wat ze willen gaan doen. Want dit voorjaar gaat het eindelijk echt beginnen: Suit And Tie Johns gaat de Nederlandse podia trachten te veroveren met debuutplaat ‘PAUL’. Frontman Nick van den Eertwegh neemt als eerste het woord: “Eigenlijk was de plaat al een tijd klaar, maar toen kwam Xavier (Teerling) bij de band. Dus hebben we het opnameproces weer open gegooid. We hebben gekeken wat er nog bij kon, maar niet overdreven veel extra partijen opgenomen. Wat Xavier opnam was echter in één keer raak. Heel tof.” ‘PAUL’ klinkt alsof het in een donkere, stoffige studio is opgenomen. Niet is echter minder waar. “Ik hou van licht”, verklaart Van den Eertwegh. “Voor ons dus geen donkere holen, tenzij we er moeten optreden, dan heb ik er geen moeite mee.” In die lichte ruimte nam het viertal op met Henk Jonkers, één van de helden van Van den Eertwegh: “Die vent is echt de groovemeister, wauw! Vooral in het ritmische aspect van de opnames heeft hij een goede invloed gehad. Gewoon ‘lekker dom drummen’, niet teveel poeha. Heerlijke vent.”

Garage
“Garage is hot op het moment, de meeste bands gebruiken heel veel galm. Dat hebben wij niet,” vervolgt de net als de rest van de band bebaarde en besnorde frontman. “PAUL bestaat uit een bonte verzameling liedjes, er zit niet echt een rooie lijn in. Het is een gevarieerd album, maar toch klinkt alles heel erg Suit And Tie Johns. Dat hoop ik althans.” Maar waarom zou je je album vernoemen naar de drummer van je band? Paul Alstein: “Haha, nee de plaat is niet naar mij vernoemd. Er zit verder ook geen concept achter of zo. Je roept eens wat.”

Vooruit
“Vanaf hier kan alles alleen nog maar vooruit”, vervolgt van den Eertwegh. “We hebben allen veel ervaring in bands, maar eerdere projecten liepen altijd spaak door een gebrek aan ambitie. Nu gaan we er vol voor. Met die insteek is Suit And Tie Johns ook ontstaan. We hebben niks te verliezen, dit is het leukste dat er is.” Bassist Teun Gruijters vult zijn bandmaat aan: “We willen het nog één keer zelf doen en er hard voor gaan. We zitten met z’n vieren duidelijk op één lijn en doen er alles aan.” Op het moment van schrijven staat er een flink aantal optredens in Nederland op de planning voor de verse band. Toch heeft de band grotere plannen. “Over een paar jaar hoop ik dat we een Europese tour kunnen doen”, aldus Gruijters. “Of naar Japan, dat lijkt me ook wel wat. Dan zijn we klaar hoor, als we dat voor elkaar krijgen!”

Maar eerst maar eens Nederland. In wat voor setting gaan we Suit And Tie Johns de komende tijd zien? Gruijters: “Het liefst speel ik in lage, donkere kelders. Dat je denkt ‘waar doe ik het allemaal voor?’, en dat het dan een heel gave, zweterige show wordt. Daarnaast had ik ons graag op Fuzzbox (Le Guess Who?-festival red.) gezien, wie weet volgend jaar.” Van den Eertwegh vult aan: “Waar we spelen maakt me eigenlijk niet uit. Zolang het maar voor mensen is die het leuk vinden. Gewoon gaan, weet je wel.”

‘PAUL’ verschijnt 21 maart, check de site van de band voor live-data.