Interview

INTERVIEW: Shiny Darkly


31 maart 2014

Vier jonge Denen die met beklemmende en duistere post-punk een indruk van jewelste achterlaten. Hoog tijd voor The Daily Indie om meer over deze band uit Kopenhagen te weten te komen.

Vers uit een ongemakkelijk interview voor de Duitse televisie neem ik het stokje over en ga ik met de kalme band om de tafel zitten. Waar andere punkbands uit Denemarken als iceage en Lower nogal agressief en intimiderend over kunnen komen, is Shiny Darkly erg mellow en relaxt om mee om te gaan: “Ja, dat is een soort ding volgens mij, want wij kennen ze ook wel uit de scene en normaal gesproken zijn ze heel relaxt en vriendelijk”, vertelt bassist Oliver Matthew Volz. Hoe is die scene daar eigenlijk in Kopenhagen? Gezien het vele aantal toffe bands die daar vandaan komen. “Ik weet niet precies waar dat vandaan is gekomen, maar je hebt in Denemarken echt een pop-scene, een punk-scene en nog een psychedelische scene. Er is veel ruimte om je als band te ontwikkelen, je kunt veel spelen en er wordt veel over muziek geschreven. Daarnaast kent de Deense punk-hoek kent wel echt een community met hechte volgers en fans. Die alternatieve scene is niet heel groot of zo, maar er gebeurt wel veel in”, zegt zanger/gitarist Kristoffer Bach. “Maar het is wel anders dan in andere landen of steden heb ik het idee, het is aan de andere kant wel weer vrij competitief. Wat zijn voor- en nadelen heeft.”

Hoe zijn ze zelf eigenlijk geïnteresseerd geraakt in punk? Volz vertelt: “Voor mij ging het allemaal om de energie. De rauwe energie die ik zo tof vind aan punk.” Hoe is dat bij de band zelf? “Dat gevoel hebben wij zeker ook. Het is voor ons belangrijk om goed te spelen, maar het is ook vooral belangrijk om de rauwe emoties te laten zien die achter de muziek zitten.” Geen bullshit dus? “Precies!”

Na twee EP’s uit te hebben gebracht is het tijd voor een volledige debuutplaat (release: 31 maart). Tijdens het interview krijg ik de net gemasterde album ‘Little Earth’ in mijn handen gedrukt. Wat kunnen we er allemaal van verwachten? “Een hoop energie en kracht. En ook wel een brede en gedetailleerde sound, daar hebben we veel aan gewerkt”, zeg Volz enthousiast. De sound van de band is vrij authentiek, sterk en toch vrij basic. Wat is het geheim volgens Bach? “Onze setup is inderdaad vrij simpel, maar de mix van geluiden maakt het tot iets eigens. Vooral de synthesizer is belangrijk voor ons geluid, het geeft een warme en vintage klank. We proberen er één geluid van te maken en alles samen te smelten. Ik denk dat dat goed gelukt is op onze nieuwe plaat, we hebben nu precies de juiste elementen bij elkaar gebracht om de sound te creëren die we voor ogen hadden.”

Waar zijn ze het meest tevreden mee als ze aan ‘Little Earth’ denken? “Ik denk vooral met hoe we gegroeid zijn als een band door de jaren heen”, vertelt drummer Mads Lassen. “De nummers zijn beter geworden en we hebben meer geëxperimenteerd met sounds en instrumenten. Maar vooral het feit dat we onze eigen stijl hebben gevonden.“ En wat zijn de plannen voor de rest van het jaar? “Hopelijk veel spelen. Het lijkt ons heel cool om lange tours te gaan doen.”