Interview

INTERVIEW: Pauw


11 januari 2015

‘De meest geboekte band van de Popronde’, er zijn slechtere titels. Opeens waren ze daar: de psychrockers van PAUW. Dit drietal uut ’t Oost’n verzorgde eerder al een paar voorprogramma’s voor onder andere Temples, maar beleefde de afgelopen maanden een bescheiden hype in eigen land. Met het uitbrengen van EP ‘Pauw’ en de single Shambhala zet de band het momentum nog even voort.

De Popronde is ondertussen al een tijdje voorbij en zelfs de EP is nu al even uit. We spreken Brian Pots (gitaar/leadzang), Rens Ottink (drums/zang) en Gerben Bielderman (bas/toetsen/zang) in de backstage-ruimte van poppodium EKKO in Utrecht waar ze zojuist een van hun shows als support van Taymir hebben gespeeld. Ongeveer een jaar geleden stonden ze nog op hetzelfde podium, alwaar ze een geweldig optreden gaven in het voorprogramma van Temples. Niemand kende de band toen. Brian: “We kwamen aan dat optreden via een vriend. Ondertussen hebben we drie keer met Temples gespeeld, maar het lijken er veel meer! We zijn nu zelfs hun vaste support in Nederland. We vissen natuurlijk ook uit dezelfde vijver, zij zijn net als wij zwaar beïnvloed door psychedelische muziek uit de jaren zestig en zeventig.”

De optredens van Pauw zijn niet meer bij te houden. De band werd geselecteerd voor de Popronde en werd aan het einde van de rit de meest geboekte band van dit grootste rondreizende muziekfestival. Brian: “De Popronde bracht heel veel promotiemomenten met zich mee. Meer dan ik had verwacht, 3voor12 heeft ons ook een beetje gehypet daarbij. Althans, dat zegt men. Ik denk dat we eigenlijk veel te nuchter zijn om een ‘belofte’ of ‘de sensatie van 2015’ te zijn.” Gerben voegt toe: “We maken muziek, klaar.” Brian: “We hebben op de Popronde natuurlijk wel heel veel uren gemaakt. Er waren ook wel van die momenten dat we meerdere optredens op één dag hadden en in meerdere steden speelden dat weekend. Dan stonden we op het podium en riep ik al ‘Goedenavond… jongens, waar zijn we nou?’ Maar dat is ook mijn chaotische brein, uiteindelijk ging ik er heel erg op letten en namen we van tevoren alles in de auto door.”

Dat is niet het enige wat de afgelopen tijd in de auto werd doorgenomen. Brian: “We waren uitgenodigd om te spelen bij De Wereld Draait Door, maar we hadden telkens geen tijd om te repeteren. ‘De Minuut’ hebben we dan ook met de stopwatch in de hand in de auto berekend.” Best knap voor Shambhala, het openingsnummer van de EP dat bijna zeven minuten duurt.

Vlak voor alle Popronde-drukte nam de band deze eerste EP op met Roel Blommers (die ook het debuut van Afterpartees produceerde). Gerben: “Eén dag van tevoren was het nog zo van ‘jongens, gaan we nou nog de studio in, of niet?’” Ondertussen is de EP digitaal al uitgebracht, maar de daadwerkelijke release, natuurlijk op vinyl, vindt plaats op 24 januari in poppodium Metropool in Hengelo. Shambhala, de naam van de single, is ook de naam van een mythisch koninkrijk in Tibetaanse vertellingen. Brian, nuchter: “Ik ben een hele zweverige gast. Ik vind onverklaarbare, mythische dingen interessant, maar ik zie de naam meer als een metafoor: doe wat je zelf het liefst wil doen en dan kom je in de shambhala van jezelf.”

Een paar weken na dit interview maakt de band bekend verder te gaan zonder bassist Gerben. Brian hierover: “We hebben een jaar lang samen met Gerben gespeeld. Het was sowieso vanaf het begin bij ons al wel bekend dat Rens en mijn visie en muzikale smaak niet precies op één lijn zaten met die van Gerben. We staan dan ook alle drie volledig achter dit besluit. We zijn nu flink aan het repeteren met de nieuwe bezetting en dat gaat erg goed!”