Live

Interview Vestrock: “We doen dit met z’n allen, Vestrock is één grote familie”


29 mei 2018

VESTROCK
1, 2 & 3 juni

 

We zijn al een tijdje lekker op aan het bouwen naar Vestrock, het festival dat dit weekend losbarst in het Zeeuwse Hulst. Onze tips voor het festival las je hier al, een interview met Black Foxxes hier en een speciale mixtape door Sunstack Jones hier. Nu duiken we dieper het festival in met festivalorganisator Gino Baart en die is drúk! 

Hoe gaat het met de voorbereidingen? “We zijn al een paar dagen druk bezig met het opbouwen. Het festival is op een eiland, dus het is nog een flink karwei om alles erop te krijgen”, zegt Gino uitpuffend na een dagje zwoegen.

 

Naast voorzitter van Stichting Vestrock regel je ook subsidies, sponsors, vergunningen, samenwerkingen ben je betrokken bij de productie, et cetera. Wat doe je eigenlijk niet bij Vestrock?
“Ja, ik bemoei mij eigenlijk overal mee, zo kun je het ook zeggen (lacht). Maar ik help overal waar het nodig is, van de coördinatie tijdens het festivals tot en met het inschenken van de koffie. In het begin deden we echt alles zelf: van de social media en de website tot en met de artiestenbegeleiding, maar inmiddels zijn de taken wel een stuk meer verdeeld, dat scheelt een hoop.”

Inmiddels alweer de negende editie van Vestrock. Hoe is het festival zo gegroeid door de jaren?
“We zijn van ver gekomen met Vestrock, de eerste keer hebben we allemaal ons vakantiegeld ingelegd om het mogelijk te maken en moesten we er echt alles aan doen om het van de grond te krijgen. Voor ons was het organiseren van een festival natuurlijk allemaal nieuw, dus we hadden geen idee wat we moesten verwachten en we hadden ook nog eens ontzettend slecht weer in de aanloop naar de eerste editie. Tot de zon één dag voor het festival begon te schijnen en we ineens uitverkochten met 2.500 bezoekers. Ja, dat smaakte direct naar meer.”

“Ondertussen denk ik dat we ons goed op de festivalkaart hebben gezet in die jaren en het is nog vrij lastig om daar tussen te komen. Zeker met de gevestigde orde, die veel touwtjes in handen hebben en commerciële belangen hebben, die wij overigens niet hebben. Toch weten we elke keer weer een mooie programmering bij elkaar te boeken, die telkens iets groter werd en door de jaren heen mee is gegroeid met het festival.”

Er zijn door de jaren genoeg festivals gekomen en gegaan, maar jullie zijn een constante factor geworden. Waar zit dat in denk je?
“Wij zitten heel erg strak op het budget, wij geven echt niet meer uit dan er binnenkomt. En we hebben daarnaast ontzettend veel sponsors uit de omgeving, die ontzettend trots zijn op wat we doen en daar graag bij helpen. Daardoor is onze financiële huishouding gezond, dat geeft veel rust.”

 

Wat is nou de key achter dat succes?
“Wij hebben een super gemotiveerd team achter ons, zowel bij het opbouwen, afbouwen als tijdens het festival. Iedereen komt hier uit good will aanlopen om te vragen of ze nog iets kunnen doen. Ja, dat vind ik zó bijzonder! En daardoor is de sfeer altijd ook zo ontzettend goed, we zijn echt een familie.”

“Daarnaast hebben we hier allemaal een baan naast, dus misschien dat we daardoor wel een gunfactor hebben. Wij lopen er als een soort snotneuzen rond tussen de grotere jongens, maar wij hebben niks te verliezen, dus we stortten onszelf overal in.”

Wat is Vestrock voor jou als je eraan denkt?
“Het gevoel van echte vriendschap van al die mensen die komen helpen en van de mensen die genieten van het festival. En de plek is ook hartstikke mooi, het is op een eiland en je bent daar echt met z’n allen samen. Bovendien is het niet zo groot, dus je bent binnen no time van de ene naar de andere tent, dat vind ik zelf altijd erg fijn.”

Ik hoor altijd goede dingen van artiesten die er spelen. Hoe leggen jullie die in de watten?
“Achter het weiland zit een flink bos waar we ook de artiesten ontvangen en die zitten hier een oase van rust. Met een jacuzzi, massages, lekker eten, drinken en de artiesten kunnen nog een stukje varen door de omgeving als ze dat leuk vinden.”

 

Wat vind je het leukst aan het festival?
“Als ik iets ontdek waarvan ik denk: ‘Dit is echt te gek, dit gaat iets worden, dit moeten we op Vestrock hebben!’ En als ik dat dan geboekt krijg, ja, dat is heerlijk.”

Wat zijn de acts waar je dit jaar echt naar uitkijkt?
“Zelf heb ik altijd weinig tijd om ergens te kijken omdat ik continu in de weer bent, maar ik ben wel erg nieuwsgierig naar Fangclub. Dat is een jonge band die we op de mainstage zetten, omdat ik denk dat de band dat nu al aan kan. Praktisch alle bands die we boeken hebben we een keertje live gezien, maar Coasts heb ik dus nog niet gezien, dus daar ben ik ook erg nieuwsgierig naar. Lydmor uit Denemarken vind ik ook erg gaaf, die heeft een hele leuke show en ik hoop dat dat aankomt tijdens het festival.”

“Een band waar ik echt al super lang fan van ben is Big Bat. Laatst heb ik de band nog op Paaspop gezien en dat was één groot feest. En als laatste kijk ik wel uit naar Kraantje Pappie, die speelde vorig jaar ook bij ons en dat was niet normaal! Ik heb nog nooit zoveel mensen zo uitzinnig gezien, van voor tot achter ging dat los. Vroeger was ik alleen maar van de rock, maar de hiphop ben ik – mede door Vestrock – ontzettend gaan waarderen.”

En wat moet er nu nog geregeld worden?
“Nog genoeg, we bouwen natuurlijk een heel dorp op binnen een week. Rondom Vestrock heb ik altijd twee weken vrij van m’n werk, want we zijn nu van ’s ochtends vroeg tot ’s avond laat bezig met het opbouwen en daar ben ik een pietje-precies in. Maar dat doen we allemaal onder het genot van een biertje, een hoop gebarbecue en veel gelach, dus dat komt helemaal goed!”


 

WEBSITE VESTROCK | FACEBOOK-EVENT | TICKETS