Interview

INTERVIEW: Nouveau Vélo


10 oktober 2014

Eind september verscheen zonder twijfel een van de beste, dan wel niet de beste Nederlandse plaat van het jaar. Nouveau Vélo was na jaren live spelen en verschillende EP’s helemaal rijp voor hun debuut. De band dook met al hun opgedane ervaringen de studio in en bracht zonder poespas maar met een portie Brabantse nuchterheid een sprankelend pareltje uit. We praten erover met gitarist Niek Leenders.

Eerst leg ik de gitarist een quote voor uit een interview dat ik in 2012 met de band deed na een show tijdens Popronde: “Fulltime leven van muziek is eigenlijk helemaal niet de insteek. Dat kan weleens pittig zijn als je om half één in Groningen moet spelen, half zes in bed ligt en dan weer moet werken de volgende dag. Maar ja, we houden ook wel van beleg op onze boterham. We zijn een beetje burgerlullen 2.0.” Is daarin iets veranderd de afgelopen twee jaar? “Haha, nee nee, eigenlijk niets, we werken nog steeds allemaal. We doen het op ons eigen tempo en dat gaat niet per se heel snel, maar dat bevalt ons wel”, vertelt Leenders.

Na vier jaar lang in de avonduren en weekenden in elke kroeg van Nederland te hebben gespeeld en drie EP’s verder, is het tijd voor een debuutplaat: “We stuurden daar al een tijd op aan, dat wilden we heel graag”, vertelt Leenders. “De ‘Daze EP’ kwam er dan ook een beetje tussendoor fietsen. Dat was in de periode dat onze drummer tijdelijk wegviel.” Het opnemen van de debuutplaat gebeurde in Studio Casa Cassette: “Het is een werkplaats in Eindhoven naast één of ander pauperwinkelcentrum. Bob (Dieleman, a.k.a. Hermann Blaupunkt, red.) heeft er een kleine, vierkante studio plus controlroom. Daar hebben we alles in een weekend live opgenomen, op een achtsporen cassetterecorder van Tascam. Al die sessies gingen heel spontaan en we waren ook vrij naïef, eigenlijk. Bob kende ons bijvoorbeeld alleen van onze vorige EP en had ons nog nooit live gezien. Hij had van tevoren ook geen demo’s gehoord, dus hij wist niet helemaal wat ‘ie moest verwachten. Maar dat werkte uiteindelijk juist heel erg goed.”

 

Het zelfgetitelde debuutalbum werd in maart opgenomen. Begin september maakte de band vanuit het niets bekend dat de plaat eind van die maand uit zou komen. Nogal een korte voorbereiding: “Het was ook niet heel bewust of zo. We wilden ook nog allemaal even lekker met vakantie en hadden zoiets van: daar komen we daarna wel weer op terug. Ik moest in de tussentijd ook nog het artwork afmaken”, grijnst de gitarist. Vaak zorgt een LP voor meer respons dan een EP, zowel in de pers als in de boekingen. Dat is bij Nouveau Vélo ook te zien: de band mocht onder andere een sessie doen bij 3voor12 Radio en De Volkskrant plaatste een goede recensie: “Je merkt op zich wel dat je in zekere zin serieuzer genomen wordt”, zegt de gitarist. “Niet dat ik per se zo serieus wil worden genomen. Maar het betekent bijvoorbeeld wel dat we dit jaar op Le Guess Who? spelen. Ik hoop dat het verder niet te veel interfereert met elkaar, want ik had al kaartjes gekocht voor alle dagen, haha. Wát een line-up!”

Het inmiddels bekende label van eigen bodem, Subroutine Records, bracht de plaat uit. Wanneer je ‘Nouveau Vélo’ luistert en de band aan het werk ziet op 3FM, dan schiet het label (letterlijk en figuurlijk) ‘Excelsior’ wel even door je hoofd. Leenders: “Ja, dat is echt een lastige. Op zich zou het wel heel goed passen denk ik, maar aan de andere kant toch ook weer niet. We vinden het ook wel fijn om vanuit de underdog te werken. Daar voelen we ons prettig bij. Wie weet zijn er nog andere mogelijkheden later, maar nu vind ik het op deze manier wel mooi. We hebben een klik met Koen en Niek van Subroutine en dat vinden we ook erg belangrijk.”

En nu? “Deze tour afsluiten, Le Guess Who?, weer wat repeteren en langzaam weer aan wat nieuw materiaal beginnen. We kijken altijd wel een beetje wat er zoal op ons afkomt.”