Feature

Interview: naar welke drie platen gaat Zeal & Ardor op zoek tijdens de grootste platenbeurs ter wereld tijdens Le Guess Who?


15 oktober 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

In november slaat Le Guess Who? opnieuw zijn vleugels uit in en rondom Utrecht en verandert de stad in een muzikaal walhalla – met meer dan 150 artiesten die komen spelen in theater, poppodia, kerken en winkels. Dit jaar is er onder meer een gecureerd programma door Perfume Genius, James Holden, Grouper en Shabazz Palaces, maar ook optredens van Protomartyr, Mount Eerie, Aldous Harding, Sun Kil Moon, Mozart’s Sister en Weyes Blood.

Maar goed, dat is natuurlijk niet het enige dat voor muziekliefhebbers rood omcirkeld in de agenda staat voor november: hetzelfde weekend vindt ook de Mega Record & CD Beurs plaats in Utrecht. Met zo’n 12.500 vierkante meter aan vloeroppervlak met daarop zo’n vijfhonderd platenstands, wordt het gezien als de grootste platenbeurs van de wereld. Om erachter te komen welke platen Zeal & Ardor  nog aan zijn collectie toe zou willen voegen, vroegen we het hem.

Lees deel één met Angus Andrew van Liars hier terug, deel 2 met Jenny Hval hier, deel 3 met Jane Weaver hier, deel 4 met Avey Tare hier, deel 5 met Kevin Morby hier en deel 6 met Julianna Barwick hier

 

Naar welke drie platen zou je op zoek gaan tijdens de grootste platenbeurs ter wereld?!
Ambient 1/Music For Airports van Brian Eno. Music From Saharon Cellphones van verschillende artiesten en Swordfishtrombones van Tom Waits.”

 

Sinds wanneer ken je deze platen en hoe leerde je ze kennen?
“Ik denk dat ik ze allemaal via het internet ken om eerlijk te zijn. Vroeger ging ik vaker naar platenwinkels en kocht ik impulsief platen met een tof artwork. De resultaten waren bijzonder gemengd, om het licht uit te drukken…”

 

Wat is er zo speciaal aan deze albums en waarom zou je ze aanraden aan anderen?
“Deze platen klinkt allemaal compleet verschillend, maar hebben toch iets gemeen. Ze proberen allemaal iets unieks te doen. Bij Eno is het de eerste ambient-muziek, bij Sahara gaat het om het vangen van de zeitgeist van een andere plek op aarde en bij Swordfishtrombones gaat het naar mijn idee om de eerste keer dat we echt een inkijkje in zijn wereld krijgen, inclusief roestige afvoerbuizen en alles. Ik houd van die platen.”

 

Naar welke plaat heb je het meest geluisterd afgelopen jaar?
“Ik ben weer veel naar Beach House zijn plaat Thank Your Lucky Stars gaan luisteren. In 2015 bracht de band twee albums uit en het was de laatste die ik echt het best vond. IK weet niet waarom, maar er iets aan die plaat wat het direct tijdloos maakt en het is onmogelijk om daar de vinger achter te krijgen. Misschien dat de band niet langer de druk voelde om iets te maken wat er ‘verlangd’ werd en simpelweg nummers maakte die zij wilde maken. Het komt echt over als een project vol passie. Ik beveel je echt aan om het te luisteren. Het is aardig cheesy, maar daar houd ik wel van.”

 

Zeal & Ardor perform at Le Guess Who? on Saturday, 11 November, together with Shabazz Palaces, METZ, Pharoah Sanders, Ben Frost, Moon Duo, John Maus, Gonjasufi, The Bug vs Earth, and many more. Full line-up and tickets can be found at the festival website.

 

Zeal & Ardor speelt tijdens Le Guess Who? op zaterdag 11 november naast onder meer Pharoah Sander, John Maus, METZ, ben Frost, Shabazz Palaces, Gonjasufi, Rabit en Midnight Sister. Meer informatie over de line-up plus kaarten vind je op http://www.leguesswho.com/

Disclaimer: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op The Line Of Best Fit.