Feature

Feature (Sandy) Alex G: een ongrijpbaar, eigenwijs en introvert wonderkind


16 oktober 2017

London Calling
27 & 28 oktober

 

In dit tijdperk van playlists is de tendens groot om muziek in te kaderen. Wat dat betreft is de nieuwste langspeler Rocket van (Sandy) Alex G een verademing. Met slechts beperkte middelen – microfoon, laptop, gitaar – schakelt de 24-jarige muzikant uit Philadelphia moeiteloos tussen een veelheid aan stromingen.

De eerste twee singles, Bobby en Witch, zijn qua sound totale uitersten. Bobby is een ongekend fraaie, warme countryballad, terwijl Witch klinkt als het sinistere broertje van Panda Bear. Ondanks die radicale verschillen hoor je dat beide songs uit de pen van Alex Giannascoli zijn ontstaan.

Ook verfrissend, en bovendien aandoenlijk: de schuchtere Giannascoli kan zijn immense talent zelf maar moeilijk toelichten. In interviews oogt de productieve DIY-muzikant vaak ongemakkelijk: hij durft geen definitieve betekenis aan zijn muziek te koppelen. Aan de andere kant, waarom zou hij ook? Het leven is eerder een chaotische aaneenschakeling van omstandigheden dan een romantisch verhaal waarin jij de hoofdrol speelt. Als een album dat nu eens natuurgetrouw weerspiegelt, in plaats van verpakt in een diepgravend overkoepelend concept? Dan heb je misschien de meest eerlijke muziek denkbaar in handen.

 

 

Steve Reich-achtig
Ondergetekende loopt vaak van het hypermoderne Rotterdam Centraal naar underground-broeinest Roodkapje aan het Delftseplein. Die twee ruimtes zijn nog geen twee minuten van elkaar verwijderd, zelfs korter dan de tijd tussen de liedjes Horse en Brick. Eerstgenoemde track is een Steve Reich-achtig instrumentaal nummer dat de perfecte soundtrack is voor een plek waarin mensen voortdurend onderweg zijn. Het loeiharde Brick klinkt weer alsof je net buiten een zaaltje staat waarin een noiseband de boel staat af te breken.

Op het leven is vaak geen grip te krijgen: het siert Giannascoli dus om de mysterie in zijn werk in stand te houden. Zelfs over zijn veelbesproken samenwerking met Frank Ocean, iets wat de meeste artiesten met koeienletters in de CV zetten, haalt hij zijn schouders op. Ocean liet Giannascoli een aantal partijen inspelen, waaruit hij weer segmenten plukte die hij het mooist vond. Meer een zakelijke transactie dan een diepe spirituele verstandhouding. Het mag echter geen toeval heten dat Giannascoli en Ocean’s paden kruisen: beiden zijn van nature introverte muzikanten met meer talent dan ze zelf raad mee weten. Natuurlijkerwijs zijn ze dus fan van elkaar.

 

 

Rauwe emoties
Het is ook typisch dat een van Giannascoli zijn mooiste liedjes, Be Kind, nog steeds exclusief in een slechte opname op YouTube te horen is. Aan de Britse muzieksite Drowned In Sound vertelde hij: “Ik vind dat het nummer beter tot zijn recht komt in die video dan waar dan ook. Dus ik dacht: Waarom zou ik een poging wagen het liedje opnieuw op te nemen, als ik wil bereiken wat deze video al heeft bereikt?”

In een verlaten trapopgang haalt Giannascoli niet of nauwelijks een zuivere noot. De rauwe emotie en zijn gevoel voor melodie zijn werkelijk hartverscheurend. Op Be Kind spreekt meneer bepaald geen Frans. Sommige dingen zijn dan ook veel te mooi en puur om ingekaderd te worden. Op London Calling belooft (Sandy) Alex G een net zo enerverend en ongrijpbaar optreden te geven.

 

 

WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS