Feature

Muziek en design: DDW Music blijft zich vernieuwen en duikt nog verder de diepte in (21 t/m 29 oktober, Eindhoven)


17 oktober 2017

Het is haast niet te geloven, maar voor 19 euro ga je eind oktober naar een van de meest frisse en eigentijds festivals van Nederland. DDW Music blijft maar uitbreiden en komt dit jaar met ruim zeventig artiesten op elf locaties. Hoog tijd om eens dieper in dit muzikale en continu uitbreidende programma van de Dutch Design Week in Eindhoven te duiken.

Het festival wordt al een aantal jaar georganiseerd door Effenaar, Dutch Design Week en boekingskantoor Friendly Fire. Wat in 2015 begon als een festival dat direct met een eigen smoel en een line-up vol actuele acts in de wereld werd gezet, blijft zich elk jaar duidelijk verbreden en verdiepen. Al was de line-up de afgelopen twee jaar al sterk met namen als Ryley Walker, BEA1991, LoneLady, Demob Happy, JEFF The Brotherhood, Indian Askin, Flamingods, GOSTO, Palmbomen II, Loyle Carner, Pitou, Benjamin Francis Leftwich, Baauer, C Duncan en Porches.

Toch is de ‘wat een line-up’-factor’ dit jaar weer net even wat hoger. Het programma is groter dan ooit en lijkt geschreven op het lichaam van de indieliefhebber die graag wil weten wat er allemaal speelt. Indie, rock, elektronische muziek, hiphop en – het is uiteraard Dutch Design Week – het DDW Music Lab op het Ketelhuisplein. En zoals bij elk fijnproevers-festival: het wordt elk jaar bekender, de bezoekersaantallen stijgen, als organisatie ontdek je wat wel en niet werkt en blijf je puzzelen aan de formule. Dit jaar vallen de puzzelstukjes nog meer hun plek; zowel qua programmering, locaties, vormgeving en de verbinding met Dutch Design Week.

Ons live aan het werk zien? Wij DJ’en op dinsdag 24 oktober in het Stroomhuis bij Priests en The Homesick! 

Foto: Patrick Spruytenburg

 

Vernieuwend en experimenteel
Er worden natuurlijk niet zomaar wat toffe bands neergezet om de designweek nog interessanter te maken, er wordt in dezelfde visie geprogrammeerd als de Dutch Design Week: vernieuwend, verrassend, nieuwsgierig makend en experimenteel zijn de kernwoorden. Men zoekt artiesten die iets nieuws doen en zaken in beweging zetten. Ook aan het combineren van beide werelden is gedacht. Zo zullen een aantal concertlocaties worden getransformeerd door verschillende designers, waaronder Joost van Bleiswijk.

Bovendien richt de programmering zich op acts die de potentie hebben om door te stoten naar de grotere podia en festivals. Zij worden net voor hun big break naar Eindhoven gehaald. Dat is ook deze editie goed te zien, met namen als Baywaves, Priests, Alex Lahey, Phoebe Bridgers, Quiet Hollers, (Sandy) Alex G, The Weather Station en Downtown Boys. Ook aan grotere namen is gedacht, met de zogenoemde ‘specials’: dit jaar met Alex Vargas op donderdag 26 oktober en Joep Beving op de zondag 22 oktober. Met die headliners komt er een groter publiek op DDW Music af, dat ook weer een kijkje komt nemen bij de kleinere acts op het programma. Wat tips van ons? Hieronder een paar van onze favorieten.

 

 

 

 

 

 

Dutch Design Week
Het programma begint dagelijks tegen een uur of negen, zodat bezoekers overdag kunnen genieten van de Dutch Design Week en ’s avonds na een goede maaltijd richting het muzikale programma kunnen. Of voor de mensen die overdag moeten werken en in de avond wat nieuwe bands willen ontdekken natuurlijk. Al zou dat toch zonde zijn, want niet alleen is het muziekprogramma een mooie aanvulling op het designprogramma, andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Dutch Design Week presenteert namelijk negen dagen op rij de meest uiteenlopende experimenten, ideeën, antwoorden en oplossingen, van zo’n 2.500 designers op meer dan 110 locaties. Anderhalve week lang komen honderdduizenden mensen naar Eindhoven om te zien wat de crème de la crème van de designwereld tentoon te stellen heeft. Van grafisch ontwerp, industrieel ontwerp, ruimtelijk ontwerp, productontwerp, textiel & mode tot designmanagement, service-design en fooddesign. Wil je nog een beetje wegwijs worden gemaakt? Hier vind je een aantal designroutes die door kenners zijn getipt.

Foto: Dick Rennings

 

Locaties
Het leuke aan stadsfestivals, is ook de ontdekking van allerlei nieuwe plekken. Tijdens DDW zelf kun je al meer dan honderd locaties ontdekken, maar zo doen aan DDW Music alleen al de Effenaar, Temporary Art Centre (TAC), Altstadt, Piet Hein Eek, FIFTH | NRE, Stroomhuis, Oude Rechtbank, De Bron, The Student Hotel, Café Wilhelmina en de Schuilplaats mee. Check hier nog eens de line-up, waar je ook kunt filteren op dag, locatie en genre. Je in één keer onderdompelen? Check hier de big ass timetable van het festival. En terwijl je dat allemaal aan het doen bent: klik hieronder alvast onze speciale The Daily Indie x DDW Music-playlist aan, kom je al luisterend achter je nieuwe, favoriete band(s).

 

DDW Music Lab
Wil je niet alleen maar kijken naar spelende muzikanten? Dan kun je ook nog zelf het experiment aangaan bij het DDW Music Lab op het Ketelhuisplein. Muzikanten Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk nodigen bezoekers uit in hun lab, om aan de slag te gaan met allerlei interactieve installaties. Het duo heeft zelf de handen ineen geslagen met designer Pierluigi Pompeï voor Quiver#2 en  Quiver#3: een audio-fysieke beleving waarin ruimte, objecten en je eigen lichaam onderdeel zijn van de installatie. Daarnaast nodigen de twee ook een groep collega’s uit, van Vito Willems die de interactie opzoekt tussen mens en machine of de door kwantumtechnieken geïnspireerde installatie van John van Beek, Leonard Kuen en Tom Liem. Je eigen instrument bouwen kun bij de Sound Scouts en bij Musical Apps: Music Boxes of the 21th Century wordt de vraag gesteld wat voor effect digitale media heeft op hoe er muziek wordt gemaakt in de toekomst. Meer informatie over DDW Music Lab vind je hier!

Complete line-up
Alex Vargas, Lefto, Joep Beving, Intergalactic Lovers, Yung Nnelg, The Fresh & Onlys, Lapalux, (Sandy) Alex G, And So I Watch You From Afar, Linde Schöne, Het Zesde Metaal, Paul Sinha, Priests, White Reaper, Ray Fuego, Chagall, Quiet Hollers, Pietju Bell + Woenzelaar, YAK, Alex Lahey, The Homesick, Girl Ray, Pip Blom, Torus, Elias Mazian, Harlea, Phoebe Bridgers, Matteo Myderwyk, Chelou, Frankie Rose, Cid Rim, Nambyar, Ares, Mairo Nawaz, The Sherlocks, Luke Howard, Diet Cig, Newmoon, Will Samson, Vagabon, Jalen N’Gonda, The Weather Station, blackwave., S4U, Nana Adjoa, Code Walk, Baywaves, Braz, The Howlin’, Figgie, Azure Hiptronics, Harrison Brome, Arp Frique, Downtown Boys, Feng Suave, Hytes, Lee Anderson

Tickets
Alle optredens – behalve de specials – zijn gratis op vertoon van een DDW-ticket die online verkrijgbaar zijn voor 19 euro. Zonder zo’n ticket betaal je 5 euro entree aan de deur. Het DDW Music Lab is gratis toegankelijk!


 

WEBSITE DDW MUSIC | FACEBOOK-EVENT | TICKETS