Feature

Interview: naar welke drie platen gaat Dälek op zoek tijdens de grootste platenbeurs ter wereld tijdens Le Guess Who?


5 november 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

In november slaat Le Guess Who? opnieuw zijn vleugels uit rondom Utrecht en verandert de stad in een muzikaal walhalla – met meer dan 150 artiesten die komen spelen in theater, poppodia, kerken en winkels. Dit jaar is er onder meer een gecureerd programma door Perfume Genius, James Holden, Grouper en Shabazz Palaces, maar ook optredens van Protomartyr, Mount Eerie, Pharoah Sanders, Thurston Moore Group, Han Bennink, Abdel Karim Shaar, Moor Mother, John Maus, Aldous Harding, Sun Kil Moon, Mozart’s Sister en Weyes Blood.

Maar goed, dat is natuurlijk niet het enige dat voor muziekliefhebbers rood omcirkeld in de agenda staat voor november: hetzelfde weekend vindt ook de Mega Record & CD Beurs plaats in Utrecht. Met zo’n 12.500 vierkante meter aan vloeroppervlak met daarop zo’n vijfhonderd platenstands, wordt het gezien als de grootste platenbeurs van de wereld. Om erachter te komen welke platen Will Brooks van Dälek nog aan zijn collectie toe zou willen voegen, gingen er een aantal vragen zijn kant uit.

Lees deel één met Liars hier terug, deel 2 met Jenny Hval hier, deel 3 met Jane Weaver hier, deel 4 met Avey Tare hier, deel 5 met Kevin Morby hier, deel 6 met Julianna Barwick hier, deel 7 met Zeal & Ardor hier, deel 8 met Meredith Graves hier en deel 9 met tUnE-yArDs hier.

 

Voor welke drie albums zou jij diep gaan graven tijdens de grootste platenbeurs ter wereld?
“Eric B & Rakim met Follow the Leader, Widflowers van Tom Petty en Willie Colóns Coas Nuestra.”

Wanneer en hoe kwam je met deze platen in aanraking?
“Het album van Eric B & Rakim is er eentje waar ik er meerdere van had toen de plaat uitkwam in 1988, maar op een of andere manier ben ik ze allemaal kwijtgeraakt door de jaren heen. Absoluut een van mijn favoriete en meest inspirerende hiphop-platen die ik ken. Het heeft voor een groot gedeelte bepaald wat ik doe.”

 

“Ik ben altijd een groot Tom Petty-fan geweest en ik heb een hoop werk uit de beginperiode van The Heartbreakers – Damn The Torpedoes et cetera – op vinyl. Wildflowers heb ik wel op cd, maar niet op vinyl, ook al is het mijn favoriete plaat van Tom Petty. We draaien dat album ontzettend vaak in de tourbus.”

 

“Willie Colón is iemand die ik altijd hoorde in mijn jeugd. Op dit album met Hector Lavoe staan twee van mijn favoriete songs: Che Che Cole en No Me Llores Mas, opnieuw een plaat die ik wel digitaal, maar niet op plaat heb.”

 

Wat is er zo bijzonder aan deze albums?
“Deze platen zijn compleet verschillend in stijl en inhoud, maar het zijn verschrikkelijk sterke en complete albums. Ik kan deze albums gemakkelijk op repeat van voor tot achter luisteren. Deze platen vangen precies wat hiphop, classic rock en salsa zo kenmerkend maken. Deze albums luister ik al meer dan twintig jaar, soms zelfs langer, en ze zijn mij nooit gaan vervelen. They are timeless.

Welk album heb je dit jaar veel geluisterd?
“De laatste tijd heb ik veel naar Black Marble (lees hier toevallig een TDI-interview met de band uit januari 2013, red.) zijn plaat A Different Arrangement geluisterd. Het is een prachtige lofi en darkwave. So haunting. Er is iets aan de productie en de songwriting dat mij heel erg raakt. Het is beïnvloed door Joy Division, New Order, The Cure en toch heeft het echt een eigen karakter. Er is iets heel fris en goeds aan de plaat. Deze wil ik eigenlijk ook nog op vinyl!”


 

Dälek treedt op tijdens Le Guess Who? op zaterdag 11 november. Samen met Pharoah Sanders, Protomartyr, Thurston Moore Group, Shabazz Palaces, Moor Mother, Liars, METZ en John Maus. De volledige line-up en tickets vind je op de website van het festival.

isclaimer: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op The Line Of Best Fit.