Feature

Interview: naar welke drie platen gaat Avey Tare op zoek tijdens de grootste platenbeurs ter wereld tijdens Le Guess Who?


24 september 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

In november slaat Le Guess Who? opnieuw zijn vleugels uit rondom Utrecht en verandert de stad in een muzikaal walhalla – met meer dan 150 artiesten die komen spelen in theater, poppodia, kerken en winkels. Dit jaar is er onder meer een gecureerd programma door Perfume Genius, James Holden, Grouper en Shabazz Palaces, maar ook optredens van Protomartyr, Mount Eerie, Aldous Harding, Sun Kil Moon, Mozart’s Sister en Weyes Blood.

Maar goed, dat is natuurlijk niet het enige dat voor muziekliefhebbers rood omcirkeld in de agenda staat voor november: hetzelfde weekend vindt ook de Mega Record & CD Beurs plaats in Utrecht. Met zo’n 12.500 vierkante meter aan vloeroppervlak met daarop zo’n vijfhonderd platenstands, wordt het gezien als de grootste platenbeurs van de wereld. Om erachter te komen welke platen de experimentele muzikant Avey Tare nog aan zijn collectie toe zou willen voegen: hieronder komen we erachter.

Lees deel één met Angus Andrew van Liars hier terug, deel 2 met Jenny Hval hier en deel 3 met Jane Weaver hier.

Op welke drie albums zou jij jagen tijdens de grootste platenbeurs ter wereld?
“Het zelfgetitelde album van Gif. George Faith – To Be A Lover (Have Mercy) en Life’s A Gas van Love Inc..”

Wanneer en hoe ben je deze platen op het spoor gekomen?
“Gift en George Faith heb ik ontdekt toen ik in Baltimore Country Maryland woonde in 2011. Vroeg op de dag ging ik op zoek naar muziek die ik nog nooit eerder had gehoord. Ik ontdekte beide platen via losse blogs, die zich specialiseren in het rippen van oude platen en die online zetten. Dat soort sites zijn sindsdien allemaal neergehaald. Maar het punt is: ik vind het cool om op jacht te gaan naar elpees die ik niet ken. Als ik naar een platenbeurs ga, dan ga ik het liefst op zoek naar platen die ik nog nooit gehoord heb of die er heel speciaal uitzien.”

“Love Inc. ken ik trouwens via een vriend van mij. Hij draaide dat nummer afgelopen herfst terwijl hij aan het DJ’en was bij een show van ons in Big Sur.”

Wat is er zo speciaal aan deze albums en waren zou je ze aanraden aan anderen?
“Gift is een vrij onbekend hard rock-parel. It rips. Ik zou het naast Blue Cheer en Shocking Blue plaatsen. Het heeft dat zoete en zware buzzy geluid van eind jaren zestig, begin jaren zeventig.”

 

“De plaat van George Faith is geproduceerd door Lee Perry, wat een uitzonderlijk genie is naar mijn mening. Ik vind eigenlijk alles tof wat hij geproduceerd heeft, maar de George Faith-plaat is ouder, waardoor het die klassieke donkere Lee Perry-sound heeft. Daardoor worden nummers als In The Midnight Hour groove-monsters om laat op de avond te luisteren.

 

“Het nummer Life’s A Gas van Love Inc. is een van mijn favoriete nummers dat samples gebruikt. Het is een perfect combinatie van loops, ik denk dat ik er eeuwig naar zou kunnen luisteren.”

 

Welk album heb je het laatste jaar veel naar geluisterd?
“Ter ere van Walter Becker zijn dood, ga ik voor het eerste album van Steely Dan. Het is van voor tot achter een geweldige plaat, wat de meeste van hun platen zijn. Do It Again is een van die nummers die ik zelf had willen schrijven. Ik kan mij nog herinneren dat ik Dirty Work hoorde als kind en het niet uit mijn hoofd kon krijgen. Zij zijn wordly jam kings. RIP Walter Becker.”

 

Avey Tare speelt tijdens Le Guess Who? op zaterdag 11 november naast onder meer Mount Eerie, Protomartyr, Weyes Blood, William Basinski, Tiny Vipers, Kelly Lee Owens en Pissed Jeans. Meer informatie over de line-up plus kaarten vind je op http://www.leguesswho.com/

Disclaimer: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op The Line Of Best Fit.