Interview

INTERVIEW: Mozes And The Firstborn


1 december 2012

Raven, Corto, Melle en Ernst-Jan zijn de vier gezichten van Mozes and the Firstborn. Ze maken een mix van indiepop en garagerock en touren hiermee door grote delen van Nederland (‘Drenthe en Flevoland hebben we nog niet gehad’). We spreken Melle en Corto op Incubate.

Dat het jonge gasten zijn, weten we inmiddels. Alle meisjes die voorbij lopen zijn dan ook een stuk interessanter dan onze fotograaf en worden dan ook uitgebreid aan een keuring onderheven. Toch lijkt het niet zo te willen vlotten met de dames. Melle: “Ik krijg alleen oude vrouwen achter me aan, cougars en milfs. We zoeken nog groupies, iemand die ons op Facebook benadert en een keer toevoegt of zo. Nu doen alleen mannen dat.”

Wie zijn jullie en hoe is de band ontstaan?
Melle: “Wij zijn dus Mozes and the Firstborn. En wij kennen elkaar grotendeels van de middelbare school. Ik schreef liedjes en zocht bandleden en via via kwamen Corto, Raven en Ernst-Jan erbij. Dat is alweer twee jaar geleden. Sindsdien treden we zoveel mogelijk in de weekenden op.”

Wat doen jullie eigenlijk doordeweeks dan?
Corto: “Ik studeer in Antwerpen.”

Melle: “En ik sta op de vuilniswagen.”

Interessante afwisseling. Hoe typeer je jullie muziek?
Melle: “Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Het is denk ik pop. We zijn op zoek naar catchy dingen, dingen die werken of zo.”

Corto: “We maken fijne nummers die het goed doen. Ik denk dat mensen ons een garageband noemen door de energie die we live uitstralen.”

Wat zijn jullie invloeden?
Melle: “We luisteren eigenlijk vrij weinig muziek. The Nuggets is echter wel fijn, een jaren zestig garageband.”

Corto: “Natuurlijk is iedereen wel door een band of zo geraakt, maar niet dat je echt van invloeden kunt spreken.”

Melle: “Op mijn werk luister ik veel radio, dan ben ik er wel mee bezig hoe iets kan werken.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit?
Melle: “Ten eerste werk ik niet meer op de vuilniswagen. We willen gewoon ooit de huur kunnen betalen met muziek. We vinden het leuk om op te treden, ons ding te doen en zo. Zo gaan we eind februari waarschijnlijk touren door Duitsland.”

Corto: “Touren is vakantie met je vrienden. Het is leuk, je krijgt veel gratis en je kunt spelen! We komen op plekken waar we normaal nooit zouden komen. Het is een soort vrijheid.”

Hoe was jullie optreden op Incubate vanavond?
Melle: “Supervet! Er was een leuk klein groepje aanwezig en het café was snel vol. Kafee ‘t Buitenbeentje is overigens ook een leuk café met democratische bierprijzen.”

Wat kunnen we nog van jullie verwachten?
Melle: ‘We hebben al één EP uit maart 2011. We zijn druk bezig met de opvolger, schrijven. Eind oktober komt waarschijnlijk de eerste single en hopelijk verschijnt eind maart het volledige album.“

https://open.spotify.com/album/0PsXM6GCDlrfLECBxL7pKW