Interview

INTERVIEW: Mister & Mississippi


30 januari 2013

Ze komen pas net kijken, maar wat Mister & Mississippi het afgelopen jaar alleen al heeft bereikt belooft erg veel goeds voor de toekomst. De nog studerende indiefolkband uit Utrecht en Amsterdam brengt begin januari zijn debuut uit bij V2. We spreken Samgar Lemuël Jacobs (zang, percussie) en Maxime Barlag (zang, percussie) over het maken van het album.

Mister & Mississippi bestaat niet uit twee personen, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar is een voltallige vierkoppige band. De bandleden leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie te Utrecht, waar ze momenteel nog steeds studeren. Zangeres Maxime Barlag legt uit: “Een schooljaar bestaat uit vier blokken, waarin je een eigen band moet samenstellen. We hadden elkaar vrij snel gevonden, omdat we alle vier iets anders wilden doen dan de rest van de klas. We wilden folk maken, in een andere bezetting dan dat we gewend waren.” Barlag en de rest van de band, bestaande uit Samgar Lemuël Jacobs, Tom Broshuis en Danny van Tiggele, kropen met elkaar de oefenruimte in en er was direct een klik: “Het voelde als een soort chemie, een onbeschrijflijk gevoel. Ik had dat nog nooit bij een andere band gehad”, sluit Barlag af.

Bandleider
Het titelloze debuutalbum werd geproduceerd door Reyn Ouwehand (Kane, A Balladeer), die de band uitnodigde in zijn bijzondere studio: “De studio is gebouwd in een kerk, en dat had veel invloed op het uiteindelijk geluid van het album. Je hoort veel ruimte en de mystieke sfeer die zo’n plek ademt”, vertelt Jacobs. Barlag vult aan: “De meeste stukken zijn live opgenomen. Je hoort dus ieder stoeltje kraken, het geluid is eerlijk en puur. Er zit veel gevoel in”. Het laatste geheime ingrediënt voor dit veelbelovende debuut, is volgens Jacobs de samenwerking en de communicatie onderling: “Het was voor mij echt een leermoment om zo nauw met de rest samen te werken. We hebben geen bandleider, of iemand die alle beslissingen neemt. Dat doen we met zijn vieren, en dat hebben we vanaf het begin gedaan. Op het podium willen we ook op één rij staan, niemand verdwijnt op de achtergrond”.

School
Het viertal is tevreden over het eindproduct dat ze hebben afgeleverd, maar eindigen met een kritische noot. “Er zit nog veel meer in”, zegt Barlag. “We denken nu al veel na over het volgende album. We willen niet twee keer hetzelfde doen, maar toch moet het herkenbaar blijven. Ons geluid moeten we nog verder ontwikkelen.” En nog iets dat de gemoederen de komende tijd zal bezighouden, is de balans vinden tussen een carrière in de muziek en de collegebanken. Jacobs geeft toe: “Het begint steeds drukker te worden. Het is zwaar om de band en school even veel aandacht te geven. Gelukkig is daar wel begrip voor en steunen de leraren ons bij de eerste stappen.”