Interview

INTERVIEW: Mineral Beings


1 december 2012

Ze maken naar eigen zeggen Future Wave en Now Age muziek. Anderen zeggen vaak dat het eighties dreampop is. Wat in ieder geval vaststaat is dat dit trio flink bezig is. Met al een eerste album en EP op zak, staan de komende maanden in het teken van heel veel spelen en schrijven. We praatten met Merinde, André en Aleksei over de Popronde, esoterie en vernieuwing. 

Hoi! Hoe gaat het ermee?
“Lekker! We zijn veel aan het optreden. We hebben een paar vette supports staan, en we doen ook mee aan de Popronde, maar daarmee vallen de boekingen tot nu toe wat tegen. Naast alle shows zijn we ook hard aan het werken aan een tweede album, dat we in januari willen uitbrengen! We hebben tot nu toe zes nummers af, dus dat is misschien redelijk ambitieus, maar we denken dat je de lat eigenlijk altijd beter iets te hoog kan leggen. Dan kom je in ieder geval een eind.”

Nog iets anders?
“O ja, we zijn trouwens ook nog bezig met het maken van een videoclip! Of eigenlijk is een Amerikaanse kunstenares daarmee bezig voor ons. Verder gaan we nog niets verklappen, je moet hem maar kijken! We hopen dat de clip in november online gaat.”

Dat klinkt goed! Hoe is dat eigenlijk allemaal zo ontstaan met jullie band?
“Ik (André) was voor Mineral Beings met een ander project bezig: Glass Eyes. Voor een track zocht ik een zangeres en toen liep ik toevallig Merinde tegen het lijf. Ik vroeg haar om mijn track in te zingen, en de klik bleek zo goed te zijn dat we meteen maar samen zijn doorgegaan met schrijven. We hebben toen een album geschreven dat afgelopen februari uitkwam. In het begin was het dus alleen wij tweetjes, maar op een gegeven moment besloten we dat het tijd was om een drummer (Aleksei) en live-visuals (Roland) bij ons project te betrekken. We wilden onze live-shows uitbreiden en er echt iets bijzonders van maken wat dicht bij de plaat staat, maar toch ook iets toevoegt. Nu kunnen we live veel meer doen.”

Hoe zou je jullie muziek omschrijven?
“Termen die we vaak gebruiken zijn Future Wave en Now Age. Iets wat nu uit ons voortkomt. We flirten met de esthetiek van de esoterie, en met symbolen. Je zou het ook dreampop kunnen noemen. Anderen noemen het vaak “eighties”, maar eigenlijk is dat maar een rare term omdat de eighties muziekinvloeden (synths, drumcomputers) gewoon door zijn gegaan na de eighties. De vergelijking met Kate Bush wordt ook wel gemaakt.”

Waar gaan de liedjes over?
“De liedjes gaan over dingen die uit het leven gegrepen zijn. Maar dan op een abstracter niveau. Ik (Merinde) wil graag aan mensen laten zien dat het leven niet altijd zo banaal is als het lijkt. Maar ik probeer geen antwoorden aan te reiken, meer mensen te inspireren en verwonderen. We proberen ook vernieuwend te zijn. Natuurlijk is alles al gedaan, maar door net andere combinaties en rare verbanden te maken kun je echt nog je persoonlijke stempel drukken op je werk en het je eigen geluid meegeven.”

En hoe zijn jullie ervaringen met de Popronde tot nu toe?
“We hebben eigenlijk pas één show voor de Popronde gespeeld, dat was in Nijmegen. De plek waar we speelden had er niet op gerekend dat we nogal veel stroom zouden gebruiken tijdens onze show, dus al aan het begin van de soundscheck sloegen alle stoppen door. Ondertussen begon het al aardig vol te stromen met publiek, terwijl wij nog als een gek die stoppen probeerden te fixen. Gelukkig waren de mensen heel geduldig en bleven ze staan wachten… Dat was heel bijzonder. Uiteindelijk begonnen we een half uur later dan gepland, maar het was wel een erg vette show.”