Interview

INTERVIEW: Nouveau Vélo


1 december 2012

Gewoon uit Nederland: Nouveau Vélo.  Een muzikaal drietal dat op de muzikaal ‘moeilijke indie-schaal geen negen scoort, maar dat maakt ook geen donder uit. Want ze spelen verdomd aanstekelijk, vrolijk en energiek. Ondanks dat ze één gitarist (Niek), één bassist (Bart) en één zanger/drummer (Rolf) hebben, klinken ze vol en compleet.

Op het podium gaat dat goed, in de (voormalige) oefenruimte ging dat soms wat minder: “We hebben een tijdje in de Bijlmer gerepeteerd, gewoon in een appartement, maar toen kregen we toch wel wat last met de buren. Of zij met ons. Want er belde iemand aan die toch echt te veel last van ons had. En die woonde twee of drie etages hoger, ha ha. Maar we hebben het goed op kunnen lossen.” Na een hoop verhalen over oefenruimtes komen ze uiteindelijk langs hun repeteerstek op een moestuin. Een logische weg om langs te komen, want hun twee uitgebracht EP’s, ‘Courgette’ en de ‘Moestuin EP’, zullen daar vast iets mee te maken hebben: “In Helmond repeteerden we in de kelder van een schuur, die op een moestuin stond. Daar kregen we op ’t moment dat we die EP aan het maken waren echt een énorme courgette mee naar huis. We hadden nog nooit zo’n grote courgette gezien hé. Dus ja, we waren toen toch op zoek naar een naam voor onze EP. Maar ik denk wel dat we van het thema gaan afwijken voor volgende releases.”

Afwisselende shows
Waarschijnlijk zal de nieuwe muziek opnieuw in een EP gaan uitmonden, maar de band kijkt nog niet echt ver vooruit: “We hebben wel wat dingen opgenomen, ja. Maar eigenlijk zijn we alleen bezig met optredens en als we zoiets hebben van: we moeten een EP opnemen of we willen een album opnemen, nou, dan doen we dat. We vinden dat het nu heel leuk gaat en we komen op veel leuke plekken met de optredens die we doen, dus we focussen ons nu vooral op veel spelen.” In de Popronde spelen de Brabanders dan ook dertien data: “Overal is het weer heel anders. We speelden bijvoorbeeld in de grote zaal van de Vera op de afterparty van Popronde Groningen, dat was echt supervet. Maar de week daarvoor speelden we in Den Bosch, in een drie meter brede kroeg, en echt pal naast de wc. Dus dat is een lekker contrast. Het is allebei leuk en houdt het afwisselend.”

Nouveau Vélo speelt veel diverse optredens, zo speelde het drietal op Incubate en spelen ze eind november als support van Crocodiles in Area 51. De Popronde helpt daar wel bij volgens de band: “We hebben nu al wel wat steden en zalen aangedaan en dan leer je weer mensen kennen. Op Koninginnedag speelden we in de Effenaar en vandaar dat er dan waarschijnlijk zo’n mailtje verschijnt of we het voorprogramma willen doen. En zo bouwen we dat gewoon steeds meer op, zoiets als de Popronde is daar dus ideaal voor.”

Het combineren van al die shows met hun fulltime banen kan nog wel eens pittig zijn: “Fulltime leven van muziek is ook eigenlijk helemaal niet de insteek. Dat kan wel eens pittig zijn als je om half één in Groningen moet spelen, half zes in bed ligt en dan weer moet werken de volgende dag. Maar ja, we houden ook wel van beleg op onze boterham. We zijn een beetje burgerlullen 2.0. Het gaat nu prima en we willen gewoon mooie dingen doen. Dat is het eigenlijk.”