Interview

INTERVIEW: Japandroids


1 december 2012

Het scheelde weinig of het laatste Japandroids-album ‘Celebration Rock’ was er nooit gekomen. Vlak voor de release van debuutalbum ‘Post-Nothing’ (2009), besloot het duo uit Vancouver ermee op te houden. Er was weinig aandacht voor de band en vrijwel alle shows die ze speelden organiseerden ze zelf. Bij één van hun ‘laatste’ shows stonden er echter opeens twee mensen in de zaal aan wie ze later veel te danken zouden hebben.

Van de vijftien mensen was er iemand van Unfamiliar Records die de show zag en ‘Post-Nothing’ wilde uitbrengen. Ook een aanwezige journalist uit Toronto was geïnteresseerd, en hij bleek ook voor het invloedrijke blog Pitchfork te schrijven. Opeens ging het balletje rollen. In 2012 verscheen de tweede plaat: ‘Celebration Rock’. Een gecontroleerde bak herrie waar de urgentie vanaf spat. The Daily Indie spreekt het tweetal Brian King (zang en gitaar) en David Prowse (drums en zang) vlak voor hun magistrale optreden op Incubate.

Euforie
Prowse vertelt graag over de totstandkoming van hun tweede wapenfeit: “Na de lange tour voor ‘Post-Nothing’ beseften we dat alle echt goede herinneringen van een soort euforische shows zijn. Shows waarbij iedereen helemaal gek is van de band en onze nummers en het één groot feest is. Daar wilden we ons dus op focussen. We kunnen misschien wel droevige nummers schrijven, maar we wilden een album maken waarop die kleine, toffe momenten de hele tijd voorkomen. Dat was onze motivatie achter het maken van het album. We proberen nu ook onze live-show zo op te bouwen dat het van begin tot eind één hoogtepunt is, in plaats van korte fases die er uitspringen.” Ook zanger en gitarist Brian King heeft een duidelijke visie over het maken van een album: “Toen we ‘Post-Nothing’ maakten hadden we totaal geen plan om daarna nog iets te doen. Toen we klaar waren hadden we het over stoppen met de band. Precies datzelfde hebben we bij deze plaat gedaan. We beschouwen het alsof het onze laatste plaat ooit is. Misschien is dat ook wel zo. Daarom laten we niks over voor volgende albums. Dat is de manier waarop we het opnemen van onze albums benaderen. Als je een platendeal tekent voor vijf platen, zoals sommige jonge bands doen, laat je vaak goede stukken over voor volgende releases. Er is dan geen urgentie. Voor ons is de studio een alles-of-niets-omgeving.”

Het is Japandroids, naar de bescheiden mening van ondergetekende, dan ook gelukt om een dijk van een plaat af te leveren. King: “Ik denk graag als Prince en Tom Waits: dat zijn mensen die weigeren voor iets of iemand concessies te doen, puur om hun muzikale ambities uit te dragen. Ze zijn zo vastberaden, het tegenovergestelde

van bands die het voor de aandacht of het geld doen. Bob Dylan ook bijvoorbeeld, dat is iemand die zich alleen maar aan zijn eigen regels houdt. Zover zijn wij nog niet, we proberen dat te bereiken. Niemand heeft het goed vanaf het begin. Je moet je lessen leren. Ook Jack White is geworden wie hij is over een lange tijdspanne. We bouwen gestaag, zijn al zeven jaar bezig. We groeien slow and steady.”

Rock ‘N Roll Lifestyle
Japandroids schrijft nooit aan nieuw materiaal op tour. “Daar hebben we helemaal geen tijd en ruimte voor”, aldus Prowse. Ook op de vraag of ze op tour een rock ‘n roll-attitude hebben antwoord de drummer resoluut: “Een balans. In een band als deze moeten we het hebben van onze energieke shows. Elke show is een groot feest. Elke avond voelt als vrijdagavond, maar dat is het dus niet. Er is vaak een verleiding om naar afterparty’s te gaan, lokale mensen willen ons vaak graag hun stad laten zien. Dat blijft één van de leukste dingen van in een band zitten. Toch voelen we ons verantwoordelijk naar onze fans om goede shows te spelen. We kunnen het niet maken om een kater te hebben en niet zo goed te spelen als we kunnen. Op een grote tour als deze, waar we bijna een half jaar niet thuis zijn, moeten we goed blijven opletten. We zijn onze fans dankbaar, ze zijn erg loyaal. Ze geven ons veel en we moeten ze daarom ook een goede show terug geven.”

En goede shows geven doen ze over de hele wereld. Japandroids is al jaren een graag geziene gast in Noord-Amerika en Europa, en sinds kort ook in Japan. Hebben ze nog plekken waar ze sowieso nog een keer willen spelen? “Ik wil naar Argentinië,” zegt King. “Buenos Aires heeft het beste publiek voor rock ‘n’ roll in de hele wereld. Er is een documentaire over. Puur over het publiek. Het is ongelooflijk wat je daar ziet. Het publiek zingt alles mee, ook al kennen ze de tekst niet. Ze zingen de melodieën en zelfs de gitaarsolo’s mee! Voor een band die zo afhankelijk is van publieksparticipatie voor een succesvolle show als wij is dat de hemel. We zouden daar best eens onze gaafste show ooit kunnen spelen. We zien wel wat er gebeurt.”

Geen toekomstplannen
In ons gesprek komt regelmatig naar voren dat ‘Celebration Rock’ geschreven is als hun laatste album. Maar is het dan ook hun laatste album? Prowse: “We denken op de korte termijn. Van tour naar tour. Misschien stoppen we wel in 2013. Dat is mogelijk in elke band. Bij ons is er zelfs een grotere kans. In de meeste bands kan er iemand vervangen worden als iemand niet meer wilt touren bijvoorbeeld. Bij ons als tweemansband is dat een stuk ingewikkelder. Als er zoiets gebeurd, is dat het einde van Japandroids. Wil niet zeggen dat het waarschijnlijk is, maar ook niet onwaarschijnlijk. We touren tot en met februari en daarna hebben we nog geen plannen.”