Interview

INTERVIEW: We Are Augustines


1 december 2012

‘Rise Ye Sunken Ships’ is het album dat de Amerikaans/Engelse band We Are Augustines het succes bracht waar ze van kinds af aan al op hoopten. Het album werd vorig jaar uitgebracht en de singles Chapel Song en Book of James werden goed opgepikt in Europa en Groot-Brittannië. Inmiddels is de band al bijna achttien maanden non-stop aan het touren. Hoog tijd dus om even bij te kletsen en stiekem wat los te wrikken over nieuw materiaal.

Drummer Rob Allen en bassist Eric Sanderson staan The Daily Indie te woord. Voor aanvang van het concert dat We Are Augustines gaat geven in Shepherds Bush Empire in Londen, één van de grootste headline-shows die de band tot nog toe heeft gespeeld, vinden de twee heren een klein gaatje voor een interview. Zanger Billy McCarthy ligt uitgeput in de kleedkamer te slapen, nadat hij de nacht heeft doorgehaald. Daarentegen lijken drummer Rob Allen en bassist Eric Sanderson bol te staan van energie en gezonde zenuwen. Allen: “Ik kom uit Londen en er waren altijd twee of drie zalen waar ik altijd bands ging kijken. Shepherds Bush Empire is er een van, dus het voelt onwerkelijk om hier te staan. Dit keer niet in het publiek, maar op het podium. Het is een droom die uitkomt.”

Touren, touren, touren
Sanderson vult aan: “Ik woon zelf in New York en het is ook mijn droom om daar in de Radio City Music Hall te spelen. Soms besef ik me opeens dat die stap niet eens zo heel ver weg is, binnen handbereik zelfs. Het harde werken begint nu zijn vruchten af te werpen, en dat is een geweldig gevoel.” We Are Augustines heeft inderdaad niet stil gezeten de afgelopen twee jaar. Na het uitbrengen van debuutplaat ‘Rise Ye Sunken Ships’ is de groep nu al anderhalf jaar aan het touren. “We zijn moe, maar we doen wat we leuk vinden. Net voordat we het podium opgaan giert de energie door mijn lijf,” vertelt Allen. En het intense tourschema kent ook vele voordelen, aldus Sanderson: “De liedjes evolueren en worden dynamischer. En we kennen elkaar inmiddels door en door. We zijn perfect op elkaar ingespeeld en zijn daardoor flexibeler en speelser op het podium.”

En hoe voelen jullie je dan voor en na de show? Allen glimlacht: “Je ziet dan twee totaal verschillende kanten van ons. Billy en Eric worden meestal erg stil voordat ze de planken op gaan, en naderhand zijn ze hyperactief en door het dolle heen. We geven elkaar naderhand een dikke knuffel, maar gaan ook reflecteren op de show. Dat doen we ook samen met de fans,” zegt hij.

Sanderson: “Het is makkelijk om je te isoleren van je fans als je bekender wordt. Een echte rockster trekt zich na de show natuurlijk terug in zijn kleedkamer om daar van alles uit te spoken. Ik vind dat onzin: we zijn hier voor en door onze fans. We vinden het belangrijk om met hen te praten en zo te ontdekken wat we nog kunnen verbeteren of niet. Hierdoor ontstaat ook een sterke band met onze fans. Ze laten ons niet zomaar in de steek.”

Tijd voor bezinning
Door alle drukte is We Are Augustines er nog niet aan toegekomen om aan nieuw materiaal te werken: “We hopen begin volgend jaar te beginnen met opnemen en we zijn nu al een beetje aan het schrijven, maar we zijn nog niet zo ver. Alles op zijn tijd”, lacht Sanderson. “Het zijn nog losse aantekeningen, geen concrete nummers. Maar de ideeën zijn er, en we schrijven ze op. Deze tour loopt nog door tot december, en dan gaan we eens kijken wat we er van kunnen maken. We willen ook onze tijd nemen om de afgelopen twee jaar te evalueren en te ontdekken hoe we verder willen, met welk geluid en met wat voor liedjes.”

Allen: “Maar om eerlijk te zijn, zijn we nu vooral bezig met live-shows en kijken we nog niet ver vooruit. Aan de andere kant zal alles wat we nu doen invloed hebben op de volgende plaat. De instrumenten die we bespelen, de mensen die we ontmoeten, de ervaringen en belevenissen die we meemaken zullen allemaal op de een of andere manier terugkomen in het nieuwe materiaal.”