Interview

Interview Fai Baba: frontman Fabian Sigmund over Zürich, een najaarstour van vijftig shows, podcasts en zijn nieuwe band


19 oktober 2017

Fai Baba & Niko
Maandag 30 oktober

Met alweer vijf albums op zak, komt de king of swaying psych eind deze maand naar ons land om zijn kunsten te vertonen. We hebben het over Fai Baba, de band van geestelijk vader Fabian Sigmund. Op zijn laatste album Sad And Horny heeft de Zwitser duidelijk een nieuwe stem en sound in zichzelf gevonden en de kroon op zijn werk gemaakt. The Daily Indie presenteert de show van de band op 30 oktober in Sugarfactory en vragen een ‘op-een-backstagebank-achterover-liggende’ Sigmund onze brandende vragen.

Ben je lid van The Daily Indie, dan ontvang je 2,50 euro korting op deze show!

Fai Baba heeft van september tot en met december een gigantische tour gepland staan, waar bevindt de band zich op dit moment? “We zijn in Lyon en we spelen vanavond in een oud industrieel pand. De zon schijnt buiten als een gek en ik loop op blote voeten hier. The feeling is great”, meldt hij ons opgetogen vanuit het midden van Frankrijk. “We zijn ontzettend blij dat we de kans krijgen om zo ontzettend veel gigs te spelen en overal naartoe te kunnen reizen met het nieuwe album. We hebben onze boekers een groot time frame gekregen en die is helemaal opgevuld met zo’n vijftig shows.”

Troubadour
Na deze tour wil Sigmund ‘het liefst een tijd in Zuid-Amerika gaan reizen’, om dieper tot zichzelf te komen en met frisse ideeën terug te komen. “Ik woon al zo’n vijftien jaar in Zürich en heb tussendoor ook op andere plekken gewoon zoals New York, maar ik heb het voor nu wel weer een beetje gezien”, vertelt de muzikant. “De muziekscene is daar een soort eb en vloed, bands komen en gaan. Tot een paar jaar geleden waren er een hoop toffe bands, veel feestjes, kon je overal spelen en was er allerlei underground-shit going on. Maar nu zit de stad even in een dip en gebeurt er weinig, dat is jammer.”

 

Voorlopig trekken Sigmund en zijn kompanen er flink op uit doet de band met het laatste album Sad And Horny, een plaat die duidelijk anders klinkt dan zijn voorgangers. “Ik heb voor dit album meer tijd en ruimte genomen, maar er zijn bij deze plaat ook meer mensen betrokken dan voorheen. Bovendien was het de eerste keer dat ik met Domi werkte, hij heeft ook een gedeelte van de plaat geproduceerd, dat heeft veel invloed gehad”, vertelt Sigmund. “De eerste gedeelte van de plaat, laten we dat the sad part noemen, is al opgenomen in 2015. Het was al gemixed en alles, alleen het zat te dicht op het vorige album waardoor niemand het nog uit wilde brengen. Dus het heeft een halfjaar op mijn bureaublad gestaan en in die tussentijd begon ik met Domi te spelen. Dat klikte goed en ondertussen was ik zelf ook alweer in een andere periode dan toen ik die nummers had opgenomen. Dus zijn we aan de nummers gaan sleutelen en kwam uiteindelijk ook the horny part erbij met Domi”, lacht Sigmund.

“Uiteindelijk heeft het hele proces dus wel anderhalf jaar geduurd, maar ik ben blij dat het zo gegaan is en dat niet de eerste versie uit is gekomen. Plus het feit dat we in de tussentijd echt een band zijn geworden, een gang. Het is niet meer zo dat ik de frontman ben en mijn band in de achtergrond staat. Deze gasten zitten echt diep in de muziek, hebben goede oren, goede skills en hebben vooral een goede smaak.”

 

Nieuwe bandformatie
De band heeft in ieder geval goed de gelegenheid gehad om op elkaar ingespeeld te raken, aangezien Sigmund nog niet zolang met deze formatie speelt. “Tot nu toe hebben we zo’n twintig shows gespeeld en dat was te gek, ik geniet er echt van om met deze gasten te spelen! In het begin moet je elkaar nog leren kennen natuurlijk, er zijn zoveel kleine dingetjes die je samen moet ontdekken. Van de dynamiek binnen de band – zowel qua karakters als muzikanten – tot en met een goede sound vinden op het podium en in de zaal”, vertelt Sigmund. “Ik speelde al eerder met een band, alleen de rek was daar op een gegeven moment simpelweg uit. In die periode leerde ik Domi (Chansorn – drummer, red.) kennen en hebben we een tijd als duo gespeeld, maar het is toch echt toffer met een complete band. We hebben nu een goede mix van muzikanten, iedereen komt uit compleet verschillende genres en geeft zijn eigen interpretatie aan de nummers die ik heb geschreven. Daardoor beginnen ze een eigen leven te leiden en blijven ze zich ontwikkelen.”

 

De bovenstaande sessie was pas de tweede keer(!) dat de band in de huidige formatie speelde. De hele gang heeft Sigmund in zijn woonplaats Zürich bij elkaar weten te verzamelen. Het feit dat ze daar wonen, levert trouwens Fai Baba ook nog eens mooie (financiële) voordelen op. “Als je in Zürich woont, kun je bij een lokale instelling financiële support aanvragen voor buitenlandse tours. Dan zorgen zij ervoor dat de reiskosten worden gedekt. Dat geeft ons de mogelijkheid om vaker of überhaupt internationaal te touren. Ook als er dus bijvoorbeeld weinig gage is of alleen een deurdeal bij een show waar het niet vol staat. Dat geeft de mogelijkheid om die eerste stappen te zetten als band.”

Naast zelf muziek te maken, staat Sigmund ook bekend om zijn uitgebreide muzieksmaak. Heeft hij ter afsluiting nog een goede tip voor ons? “Ik luister veel naar de Reverberation Radio-podcasts van Allah-Las, zij draaien waanzinnig veel toffe muziek. Veel rockmuziek uit Zuid-Amerika en de seventies, dat dig ik echt hard.” Met Sigmund over (zijn) muziek kletsen? Hij heeft er in ieder geval zin in en is met zijn band bijna in ons land: je ziet hem met zijn band op zondag 29 oktober in WORM en maandag 30 oktober in Sugarfactory.


 

WEBSITE SUGARFACTORY | FACEBOOK-EVENT | WORD LID VAN THE DAILY INDIE