Interview

Interview: Nausica haalt inspiratie uit koffie, falafel en Future Islands   


20 oktober 2017

Van het feit dat aan Popronde naast hele jonge bands, ook meer ervaren bands meedoen, is Nausica een goed voorbeeld. Het half Duits, half Nederlandse kwartet draait al een aantal jaren mee en beschikt over flink wat speelervaring. De muziek balanceert tussen dansbare pop en een experimentele sound. Nausica tourde in Duitsland, Italië, België en Zwitserland en verwacht over niet al te lange tijd een debuutplaat uit te brengen. We spraken frontvrouw Edita Karkoschka over Popronde, de band zijn nieuwe werk en inspiratiebronnen. 

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?
“Voornamelijk met het afmaken van onze debuutplaat en alles wat daarbij hoort. Video’s, planningen en het vormen van een goed team om Nausica heen. In september is onze nieuwe single Okay verschijnen.”

Een nieuwe plaat? Vertel!
“Na de release van onze laatste EP en een tour door Europa besloten we zelf een plaat te willen opnemen, dus zijn we begonnen met het verzamelen van goed opnameapparatuur. We wilden eerst alles opnemen in onze oefenruimte, maar hebben dat uiteindelijk op allerlei plekken gedaan. Vocalen bij mij thuis, drums in de studio van onze drummer, gitaar en bas zelfs deels in Berlijn. Alles zelf uitvogelen en opnemen heeft heel veel gedaan met onze muzikale ontwikkeling en de muziek zelf.”

Hoe gaat het klinken?
“Licht, vrolijk, dansbaar en sexy! Met veel gave vocalen, sixties-drums en tape-delays.”

 Wat waren hoogtepunten in de afgelopen jaren?
“Een hoogtepunt was de samenwerking met modeontwerpster Sarah Knüpfer en cinematograaf Henk Otte, voor de videoclip bij onze single Hey You. Die kwam in april uit. Een cameraman op een skateboard, rennen door Berlijn met 30 graden, tussendoor falafel eten… De video heeft veel deuren voor ons geopend en dat is heel fijn. Verder mochten we dankzij onze vrienden van de Belgische band Echo Beatty op het Autumn Falls Festival in Antwerpen spelen vorig jaar, waardoor we bij ons huidige boekingskantoor Toutpartout zijn beland. Heel tof om daar in het raster staan naast inspirerende bands zoals Blonde Redhead, José Gonzalez, Beach House en The Notwist.” 

Wat inspireert jullie?
“Koffie, falafel, en daarnaast vinden de jongens het bijzonder grappig om mij veel verschillende bijnamen te geven. In Duitsland noemt men het “Quatsch machen”. Samen lol maken en onzin uitkramen inspireert ons. Daarnaast hebben we natuurlijk tal van muzikale inspiraties, die lijst is eindeloos. Als ik één band moet noemen is dat Future Islands. Ik zou niets liever willen dan met die band op tour gaan, ze raken mij. Future Islands vormt naar mijn mening de perfecte combinatie van stemkleur, expressie en sound.’ 

 Wat vind je het tofst aan Popronde?
“Voornamelijk dat we zoveel kunnen spelen, natuurlijk. Maar daarnaast ook is het ook een mooi platform voor nieuwe muziek. We willen live een aantal dingen uitproberen en daar is Popronde heel geschikt voor. We willen onze muziek aan zoveel mogelijk mensen laten horen, maar zeker ook programmeurs van festivals voor volgend jaar enthousiasmeren.”

Welke andere Popronde-act wil je zelf graag zien spelen?
“Ik ben fan van Frank Valenza, dus daar verheug ik mij op!”

Wat is het allerleukst aan het spelen in Nausica?
“Voor mij persoonlijk zijn dat de optredens. Het publiek. Ik weet nooit wat ik daarvan kan verwachten en vice versa. Soms kan muziek je zo raken of zoveel voor je betekenen, dat het nauwelijks valt uit te leggen in woorden. Ik hoop dat we dat teweeg kunnen brengen met onze muziek.”

Wat zijn jullie dromen en doelen voor de komende tijd?
“Die zijn vrij simpel: we willen onze plaat uitbrengen en hopen natuurlijk veel te spelen. In Nederland, maar ook in de rest van Europa. Met oog daarop willen we graag samenwerken met mensen die over een toekomstgerichte visie beschikken, die bij Nausica passen. Want hoe goed je muziek ook is, het team om je band heen moet ook helemaal kloppen. Er moet ruimte zijn voor ieders kwaliteiten én zwaktes, en als je een team hebt wat die ruimte weet te creëren, kom je samen tot iets heel moois.”

Live zien? Check de band op 4 november in de Rotterdamse Kraftbar.