Interview

INTERVIEW: Earth Mk. II


13 mei 2013

Sinds Jacco Gardner met zijn 60’s neo-psych niet alleen Nederland maar meteen de hele wereld rondgaat, is de interesse in die voorheen onbekende scene flink aangewakkerd. Excelsior pikt meteen een andere krent in de psychpop-pap eruit: Earth Mk. II (spreek uit als “Earth Mark Two”). Waarvan Hugo van de Poel het brein achter deze nieuwe band is. In een Amsterdams café maakt The Daily Indie kennis met hem.

Het valt mij op dat er weinig van de band online staat, twee songs, nauwelijks informatie, geen interviews. Is dat bewust zo gedaan?
“We zijn pas een paar weken online. Ik heb bewust lang gewacht met het beschikbaar maken van informatie. Voor het verrassingseffect. Excelsior heeft een eerste persbericht aan ons gewijd, een paar blogs hadden al eerder wat over ons geschreven, maar that’s it.”

Meestal is het dé te ontwijken vraag in een interview, maar hier is het wel op zijn plaats, omdat er zo weinig bekend is. Hoe is Earth Mk. II ontstaan?
“In het verleden vormde ik samen met Jacco (Gardner, red.) de band The Skywalkers. Dat hebben we twee jaar gedaan. Binnen The Skywalkers waren we heel erg beperkt tot twee instrumenten, in de projecten die we beiden ernaast ontwikkelde gaven we onszelf veel meer vrijheid daarin. Jacco was ondertussen met zijn album bezig, ik maak thuis altijd muziek dus ik had ook genoeg materiaal verzameld. Toen heb ik samen met Jacco’s hulp in zijn studio twee nieuwe songs opgenomen. Dat was wel echt de start van Earth Mk. II.”

Wat staat er komende tijd in de planning? De eerste officiële release komt binnenkort, maar wat komt daarna?
“Ik ben nu druk met een album bezig, die is bijna af. Jacco doet de productie en ik schrijf alles en speel het in. Wat er de komende tijd gaat gebeuren staat nog open. Nu de eerste songs online staan is het makkelijker dingen te regelen, want je kan wat laten horen.”

Er zit nu een duidelijke grens tussen Earth Mk. II in de studio en Earth Mk. II op het podium. Waar zit, op de bezetting na, het grootste verschil tussen de twee?
“Dat is nu nog in ontwikkeling, we hebben nu wat shows gedaan. Maar ik probeer met de live-band de grens te vinden en onze sound is live nog heel erg in ontwikkeling. We laten de opnames live ook wel los om te kijken wat er live ontstaat. En live is er een extra gitarist bij, dat brengt al een hoop extra in het geluid.”

Wat is het grootste verschil tussen jou en Jacco Gardner?
“Onze muzikale invloeden zijn hetzelfde, maar in de manier van songs schrijven verschillen we wel. De 60’s productie zorgt meer voor de sterk verbindende factor. Jacco’s muziek is veel meer georkestreerd, hij versiert zijn liedjes met allerlei soorten geluiden. Ik hou het over het algemeen veel simpeler.”

Als zowel Earth Mk. II als Jacco Gardner over twintig jaar nog steeds succesvol muziek maken treedt Jacco op met een gigantisch orkest en jij met een kleine band-opzet?
“Dat zou zomaar kunnen, ja. Wie weet!”