Live

Interview Doka Live: “Artiesten hebben in Amsterdam meer ruimte nodig om te kunnen groeien”


3 maart 2020

Het is in Amsterdam niet eenvoudig om als beginnende act je eerste stapjes te zetten binnen het professionele livecircuit, terwijl er wel een waanzinnig aanbod is van toffe, opkomende artiesten. Doka Live is in dit gat gesprongen en bouwt de kelder van het Volkshotel om tot een perfecte plek voor de Nederlandse underground.

Naar het pand aan de Wibautstraat komen dit voorjaar onder meer acts als The Resurrection, VoidFare, Real Derek, Bull, The Muff, Kitchenette, A.M. Sam, 45ACIDBABIES, Yip Roc, FFOOSS en Smudged Toads. Stuk voor stuk bands die we bij The Daily Indie met veel plezier volgen en waar we regelmatig over hebben geschreven. Wat ons betreft en nobel streven om al die acts een mooi podium te bieden. Daarom spraken we af met Daniël Evers, die verantwoordelijk is voor de PR en de programmering van de venue. Hij vertelt ons meer over zijn plannen.

Springplank-functie
Te beginnen bij de achterliggende gedachte van Doka Live: waar kwam het gevoel vandaan om de indiescene in Amsterdam op deze manier een plek te geven? “Het is ontstaan vanuit de wens om een podium te bieden aan de artiesten die in onze broedplaats werken. We hebben hier muzikanten die repeteren, lesgeven, opnemen, elkaar ontmoeten en de Doka is een uitstekende ruimte om concerten te organiseren. Iets dat in het verleden overigens al eerder gebeurde”, vertelt Evers. “Daarnaast spreek ik zo vaak met muzikanten die aangeven dat het lastig is om een laagdrempelige plek te vinden waar ze op kunnen treden. De stap naar een zaal als Paradiso of Melkweg is groot en al helemaal als er relatief weinig plekken zijn die als springplank kunnen dienen. Artiesten hebben volgens ons meer ruimte nodig om te kunnen groeien en een plek waar ze kunnen beginnen en waar geëxperimenteerd mag worden. Vanuit die signalen is het idee ontstaan en nu organiseren we bijna wekelijks een show met nieuwe alternatieve acts.”

Lastige situatie
De komst van Doka Live hangt onder meer samen door het gat dat vorig jaar werd geslagen in de indiescene, toen Sugarfactory failliet ging. Dat was een plek waar een hoop beginnende bands hun eerste serieuze stappen binnen de hoofdstad konden zetten. Een extra motivatie voor Doka Live om dat niet verloren te laten gaan: “Het was geen directe reactie daarop, maar het viel wel samen. Je zit ook in een lastig parket als kleine zaal, want je hebt geen grote capaciteit en tegelijkertijd heb je natuurlijk best wel wat kosten met barpersoneel, technici en de gages voor de acts. Het is niet zo vreemd dat het voor veel plekken lastig te bolwerken is.”

De donkere kamer
Toch doen ze het daar in dat oude hoofdkantoor van De Volkskrant, waar de donkere kamer (doka dus) gevestigd was in de kelder van het pand. De plek waar vroeger de foto’s voor de krant werden ontwikkeld, biedt nu zo’n honderdvijftig muziekliefhebbers de plek om nieuwe muziek te ontdekken. “We merken gelukkig wel dat er niet alleen maar mensen zijn die zeggen dat er te weinig gebeurt en dat er meer plekken moeten komen voor opkomende act. Ze komen vervolgens ook naar de shows! Laatst hadden we bijvoorbeeld een punkavond geprogrammeerd met Splinter en dan merk je echt dat de lokale punkscene daarop afkomt en het gevonden wordt door de mensen in die scene. Voor die groep is er in Amsterdam bijvoorbeeld net zo goed weinig ruimte om coole avonden te organiseren. Zo brengen we in Doka allemaal kleine wereldjes samen en merken we dat het vuurtje zich begint te verspreiden.”

Underground-gevoel
Met Valentijn Bannier vormt Evers het programmeursduo van de venue. Samen speuren ze altijd naar opwindende acts die net dat ‘beetje extra’ hebben: “Doka is een plek die sinds het begin open heeft gestaan voor experiment en voor nieuwe geluiden, dus we zijn op zoek naar bands met een rafelrandje. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van samenwerkingen met externe partijen om het aanbod nog sterker en diverser te maken”, zegt Evers. “Onze bedoeling is echt om Doka bekend te laten staan als een livepodium waarvan je weet dat er altijd een toffe programmering is, dat het een plek is waar het gebeurt, waar je je vrienden tegenkomt en mooie shows kunt zien. We hebben alles in huis daarvoor. Het feit dat het een kelder is, dat je er allerlei vette acts kunt zien die aan het begin van hun carrière staan: het heeft letterlijk dat knusse underground-gevoel en dat maakt die avonden opwindend.”

Het programma voor Doka Live dit voorjaar:
Donderdag 5 maart – The Resurrection & PIM
Donderdag 12 maart – VoidFare & Golden Boy
Donderdag 26 maart – Real Derek & Bull
Donderdag 2 april – The Muff & De Sjaak
Donderdag 9 april – Kitchenette & A.M. Sam
Donderdag 16 april – 45ACIDBABIES
Donderdag 23 april – Yip Roc (EP-release)
Donderdag 21 mei – FFOOSS & Smudged Toads


WEBSITE DOKA | FACEBOOK-EVENTS | INSTAGRAM