Live

Dat was ‘m dan: de allerlaatste show van Raketkanon


2 maart 2020

Afgelopen week kwam er echt-echt-echt een einde aan Raketkanon: de band uit Gent die tien jaar lang rondzwierf en de ene na de andere zaal op de knieën kreeg. Onze fotografe Melanie Marsman volgt de band al jaren en ging nog een keertje met de band op stap en ze ging er met een KNAL uit!

De op hol geslagen band boekten wij afgelopen oktober nog tijdens ons feestje tijdens Festival Downtown in Rotterdam. Daar liet de band ons nog eens dat waanzinnige en onovertroffen brouwsel horen van rock, elektro, punk, noise en noem het allemaal maar op. Raketkanon is en blijft een unieke act, met muziek die uitstekend het einde der tijden in zou kunnen leiden en altijd ergens in de verte klinkt als je ijlend in zweterige koortsdromen wegzakt.

Een wonder
Dat het tien jaar is gelukt om zoveel energie in die platen en shows te stoppen en die losgeslagen intensiteit te behouden, is op zich al een wonder. Het is ook de vraag hoelang je zoiets vol kunt houden. De drie albums die de band heeft gemaakt klinken ook alsof ze uit een bijzonder heftig collectief voortkwamen en alsof het minstens een aantal jaren van het leven van de bandleden hebben gekost.

Hoe het er op zijn eind er achter de schermen aan toeging, is goed te zien in de gefrustreerde en gespannen documentaire van Maximiliaan Dierickx. Hij ging met de band mee naar de Ardennen voor de opnames van het laatste album RKTKN #3. Wat overigens een geweldig doorgetript album is, maar je snapt na het zien goed waar die duivelse en door je ziel snijdende sound vandaan kwam.

Een laatste bericht
Het is jammer dat Raketkanon stopt, maar we hebben tien mogen genieten van een geweldige band met retevette albums, die voor altijd blijven. Op de socials van de band verscheen nog een laatste bericht voor iedereen die bij de afscheidsshows in Vooruit aanwezig was en iedereen die de band een warm hart toe heeft gedragen:

‘We could not have wished for something more beautiful than last night. Thanks so much to everyone who was there. You are beautiful. Also thanks to our hard working crew and all the other people around us, actual or extended family, for the enduring love, support and sacrifice. There’s too many of you to name, but you are in our hearts forever.
Now we go to sleep.

Love, love, love.’