Interview

Interview DiCE: “We programmeren het festival bewust zo breed, het liefst van de nieuwe Tame Impala tot de nieuwe Loyle Carner”


25 april 2018

DiCE no. 8
Woensdag 16 mei
EKKO

In Utrecht wordt al bijna twee jaar het showcase-festival DiCE georganiseerd, een initiatief van TivoliVredenburg, EKKO en Friendly Fire om meer opkomend international talent op de planken te krijgen in Utrecht. We spreken Pim van Dinther (programmeur TivoliVredenburg) en Age Versluis (promoter en boeker Friendly Fire) over het festival: een terugblik, een tussenstand en een vooruitblik. 

DiCE vindt plaats rondom grote internationale showcase-festival als The Great Escape en Reeperbahn, waardoor de programmeurs de krenten uit de pap kunnen vissen van artiesten die toch al on the road zijn. Op eerdere edities stonden bands als Childhood, Miya Folick, The Magic Gang, Isaac Gracie, Yonaka, blackwave, Trevor Sensor, Boo Seeka, Yumi Zouma en Spring King.

En hierbij kondigen we de nieuwe namen aan voor de komende DiCE-editie op 16 mei. De achtste editie van DiCE vindt plaats in EKKO, waar Bad SoundsBrooke Bentham en Ruby Empress spelen. Onderaan dit artikel vind je meer informatie over de acts.

Pim van Dinther en Age Versluis – foto Ricardo Jupijn

 

Was Utrecht toe aan een nieuw initiatief?
Pim: “Je hebt hier een keten van klein naar groot met dB’s, ACU, EKKO, De Helling, TivoliVredenburg. Dus je kunt mooie stappen zetten binnen de stad, maar het is wel altijd belangrijk om met nieuwe ideeën bezig te blijven en nieuwe muziek naar de stad te blijven halen.”
Age: “Je wilt graag van die plekken in de stad hebben waar een PA’tje staat, een podium, een bar en een goede sfeer. Veel meer heb je eigenlijk niet nodig.”
Pim: “En dat hoeft niet altijd alleen voor nieuwe bandjes te gelden, die vinden altijd wel een plekje om te spelen. Maar het is in de stad niet voor elke muziekstroming makkelijk om die eerste stapjes te maken, met DiCE zetten we dan een breed scala een artiesten binnen de pop neer en met TivoliVredenburg-avonden als SQUAD en On Point krijgen hiphop en R&B een eigen plek.”
Age: “Wat mij betreft mag de indeling van DiCE ook bijzonder breed zijn, het liefst van de nieuwe Tame Impala tot de nieuwe Loyle Carner en Passenger.”

Wat zijn criteria waar DiCE-acts aan moeten voldoen?
Age: “De gemeenschappelijke factor van alle artiesten, is dat ze nieuw zijn.”
Pim: “Zeker, voor veel artiesten is het de eerste keer dat ze een buitenlandse show spelen en ik denk dat het voor negentig procent van de DiCE-acts de eerste show in Nederland is. Het is tegelijkertijd wel spannend om die artiesten in zo’n vroeg stadium te boeken, want wij hebben niet altijd de kans om een act een keer live te zien spelen.”

 

Nee, want dat zijn natuurlijk niet de makkelijkste namen om te promoten.
Pim: “Zeker niet, het zijn vrijwel uitsluitend nieuwe namen. Van een gemiddelde line-up kennen de meeste bezoekers maximaal één of twee acts. Dat er dan toch altijd een flink aantal bezoekers naar zo’n avond komt, betekent dat er een enthousiaste groep is die er op zit te wachten.”
Age: “Wij hopen natuurlijk dat een paar van die artiesten een klapper maken. Zo iemand als Isaac Gracie, die doet het hartstikke goed en die kon je hier twee jaar geleden al zien. We zijn er vroeg bij en we hopen dat die reputatie steeds meer aan het festival wordt gekoppeld. De grootte van het publiek is in ieder geval erg constant, ook al zijn de line-ups onderling vaak best verschillend.”

Zeker, als je kijkt naar de laatste editie: daar stonden de indierockers van Tin Fingers naast popsensatie bülow en funky hiphop van blackwave. Hoe proberen jullie een goede samenstelling te vinden?
Pim: “Ik selecteer puur op basis van: ‘vind ik het tof?’ Vervolgens pols ik het bij Evelien (Stoffels, marketeer bij TivoliVredenburg, red), die eigenlijk een klankbord voor DiCE is.”
Age: “Zij zit net wat beter in bepaalde muzikale hoeken en kan goed inschatten of een act hier goed te promoten is en hoe we dat kunnen doen.”
Pim: “Voor Bülow was het bijvoorbeeld pas haar tweede liveshow ooit, dan moet je een goede inschatting maken hoe je zoiets aan gaat pakken.”

Pim met Evelien Stoffels en Age

 

Jullie plannen het festival rondom internationale showcases, ben je dan niet te afhankelijk van wat daar geboekt wordt?
Pim: “Niet per se, het is geen vereiste. We boeken ook acts die daar niet spelen, maar we gaan wel door de hele line-up van die festivals heen en daar zitten altijd toffe dingen tussen.”
Age: “Je gaat er wel vanuit dat ze niet zomaar op zo’n festival als The Great Escape worden geboekt, maar het blijft toch spannend of ze live ook zo zijn zoals je hoopt.”

Ondertussen zijn er alweer zeven edities van het festival geweest. Hebben jullie bezoekers inmiddels een scherp beeld waar DiCE voor staat denken jullie?
Pim: “Van de bezoekers krijg ik vooral te horen dat ze het een prettige en relaxte avond vinden, waarop veel te ontdekken is. Tegelijkertijd duren de shows tussen de twintig en vijfentwintig minuten, dat houdt zo’n avond fris.”
Age: “Ook als artiest is het fijn, want je staat tussen andere artiesten geboekt en je hoeft niet zelf zo’n zaal vol te krijgen als je voor de eerste keer naar Nederland komt. Daarnaast begin je niet in een kroeg op de hoek, maar direct in TivoliVredenburg of EKKO en heb je een paar honderd man voor je snufferd. Dat vinden een hoop artiesten wel tof, want die verwachten dat helemaal niet bij hun eerste buitenlandse show.”
Pim: “Zelfs op Eurosonic speel je nog vaak in een kroeg en sta je bij wijze van spreken op het biljart. Hier is er direct een technisch team, een groot podium, een nieuwe zaal, goede monitoren plus een ruime backstage met een gevulde koelkast. En die zaken gelden allemaal ook omgekeerd, voor ons is het leuk om een beginnend bandje te boeken in een grotere zaal.”

 

Jullie geven in een eerder interview aan dat jullie artiesten willen boeken die het in zich hebben om groot te worden en die je op DiCE voor het eerst kunt zien. Hebben jullie al zo’n artiest gehad denk je?
Pim: “Dermot Kennedy gaat dat worden, daar ben ik van overtuigd.”
Age: “En ook zeker Isaac Gracie.”
Pim: “Absoluut! Wij hebben in TivoliVredenburg een show van hem in mei aangekondigd en ik zie allerlei mensen op attending staan die aanwezig waren bij die eerste DiCE-editie. Dat is tof, dat is wat we willen.”


 


 

DiCE No. 8 | woensdag 16 mei | EKKO
Op de achtste editie van DiCE spelen Bad Sounds, Ruby Empress en Brooke Bentham in Poppodium EKKO. De eerste volgen we alweer een tijdje en vinden we al sinds eind 2016 terug in onze Spotify-playlist. ‘Supa Dupa Fly’ noemen de broers Ewan en Callum hun eigen muziek, de laatste single Bad Powers past meer dan perfect in die omschrijving, want dat is gewoon een snoeiharde banger! Bombastische pop met psychedelische invloeden: komt u maarrrrr!

Ruby Empress ken je misschien van de laatste EP Empressionism of de laatste single Kimono House, dit viertal is Göteborg begon te spelen in de underground van Parijs waar ze hun muziek omschrijven als Debussy Disco. En ja, dat klinkt al lekker voordat je ook nog maar één noot gehoord hebt van dit dreampop-collectief. Zeer geschikt voor fans van Tame Impala en Metronomy en nu kun je de band dus in EKKO zien op 16 mei. Zeg over een paar jaar niet dat we je niet hebben gewaarschuwd.

De laatste naam van de avond is Brooke Bentham, waar we vorig jaar nog over schreven toen ze haar single Heavy And Ephemeral uitbracht. “Waar ze in haar eerdere, subtielere werk nog leek te slapen, klinkt de Britse nu alsof ze abrupt ontwaakt is en barst van levenslust. Deze verrassende transformatie binnen nog geen jaar tijd doet alleen maar meer uitkijken naar nieuw werk.” En dat is er, want Bentham bracht onlangs nog het nummer The Chain uit met Kerala Dust en daarvoor de melancholische track Losing, Baby.

WEBSITE DiCE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS