Interview

Deerhoof: “muziek is een plezieractiviteit, dat denk ik altijd”


7 september 2016

De muziek van Deerhoof is al twintig jaar een Rubik’s kubus zonder oplossing. Garagerock, art-rock, spacerock, punkrock en onleesbare tekens: als de muziek van Deerhoof klinkt, worden mensen ruw door elkaar geschud. De muziek schuurt, bloedt en rammelt. Op plaat nummer zeventien, The Magic, blijkt de rek er nog altijd niet uit. Japanse sirene Satomi Matsuzaki licht voor The Daily Indie één en ander toe.

Het idee van The Magic was een mixtape. Ieder nummer klinkt anders. Alles overal: glam, pop, punk, funk. We hebben liedjes gemaakt die we zelf leuk vinden en hebben alles erin gestopt. De nummers kwamen samen – als magie.””We zijn samen gekomen in Albequerque, New Mexico. Daar woont John, onze gitaarspeler. We hebben een grote kamer gehuurd in een kantoorgebouw. Daar zaten we één week; de hele dag muziek maken en opnemen. De opnames waren heerlijk. We hadden powersnacks mee. Greg’s ouder kwamen op visite en zaten bij ons terwijl we herrie maakten. We maken muziek met plezier, samen. In het Japans is ‘muziek’ ongaku, wat in Chinese karakters staat voor “geluidsplezier”. Muziek is een plezieractiviteit. Dat denk ik altijd.”

Simpel
“Muziek spelen is sport: als ik speel of zing kan ik niks anders doen. Het is een mentale gesteldheid. Als je beslist je ergens op te focussen, dan doe je het. Dat is het. Ik houd er eenvoudige levensconcepten op na.”

“Het interesseert me niet echt als het eindresultaat anders uitpakt dan ik van tevoren had bedacht. Het belangrijkste, voor mij, is dat we het uiteindelijk allemaal leuk vinden. De bandleden transformeren de ideeën die ik heb door ze op hun eigen, unieke manier te spelen. Ik ben tevreden wanneer mijn ideeën anders uitpakken. Ik wil zeggen – ik bedoel dat ik veel plezier heb aan Deerhoof, de Deerhooffilters.”

Koude gerstthee
“Ik zing voor de huisdieren van mijn vrienden. Als ik over straat loop, zing ik in mijn hoofd. Soms, als ik aan het koken ben, zing ik hardop.  Als melodieën in mijn hoofd heb neem ik ze op met mijn telefoon. Meteen.””Creativiteit gebeurt overal. Ik krijg ideeën uit dagelijkse situaties. Iedere organische activiteit creëert iets; ademen is één van mijn inspiratiebronnen om muziek te maken. ’s Ochtends drink ik koude gerstthee en adem diep in om mijn hersens te stimuleren. Snel daarna wil ik bas spelen en zingen.”

“De ideeën komen eerst. Ik bouw sterke frames en pilaren voordat ik het huis inricht. Er zijn uitzonderingen. Toen ik ‘Patrasche Come Back’ bedacht, was ik aan het aanrommelen op bas en toen zag ik ineens een huis! Het wachtte op mij. Dan ben ik blij. Een magisch gevoel.”

Roeispaan
“Twee extra gedachtes van Sitomi: “Prinses YYY dacht dat het ieder moment ineen zou kunnen klappen. Wasberen hebben aan de roeispaanpilaren lopen eten. Blijkt dat de roeispaan van karamel-zure-appel is! En dit zie ik nu: gras is groen. Geen gebouwen. Open lucht met roze reflecties op wolken.”