Interview

INTERVIEW: Cheaters


3 juni 2014

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, nieuwe Nederlandse formaties die de muziekwereld van de lage landen proberen te veroveren. Er is echter een band die met kop en schouders boven alle andere nieuwe bands uit steekt: CHEATERS. Opgericht in 2013 en inmiddels al een indrukwekkend CV. Zo stonden ze al in het voorprogramma bij Junip en Lovers, speelde ze bij De Wereld Draait Door optreden en werden ze geselecteerd voor de Popronde van vorig jaar. 

Dit interview is bedoeld om jullie te introduceren, dus laat ik maar meteen de belangrijkste vraag stellen: hoe zouden jullie jezelf willen profileren?
Mathias: “Dat is iets waar we momenteel best wel mee zitten. We zijn begonnen als een soort indie-electro-ding, en het was eerst ook best wel een soort van bandje-achtige sound. Het is nu steeds meer geproduceerd gaan klinken en nu de EP uit is gekomen en naarmate we meer live gaan spelen vragen we ons steeds af wat we willen dat er gebeurd bij zo’n liveshow. Eigenlijk merken we dat we willen dat het nog dansbaarder moet worden. Het moet dus iets meer naar die dance-kant, en we zitten nu een beetje in een soort van transitie.”

Lenka: “Het is nu echt nog een soort van proces.”

Jullie komen allemaal uit verschillende bands. (Bombay Show Pig, Houses, Kill ‘em Mister en Kleinindustrie). Hoe zijn jullie bij elkaar terecht gekomen?
Lenka: “Wij (Mathias en Lenka, red.) zijn begonnen met schrijven en Tobias en Raúl kenden we al heel goed als vrienden en ook als muzikanten en we wilden allemaal graag samenwerken. Het was een vrij voor de hand liggende beslissing voor ons.”

Toen ik over jullie aan het lezen was kwam ik ontzettend vaak de term ‘on-Nederlands’ tegen. Is dat een sound die jullie bewust proberen over te brengen?
Lenka: “Nee, ik denk echt dat ‘t van nature gaat. Wat ook wel helpt is dat ik niet Nederlands ben, dus ik zorg ervoor dat het lyric-wise niet Nederlands klinkt. Het is geen bewust ding, het komt voort uit onze muzikale invloeden.”

Past de term wel bij jullie muziek of staan jullie daar niet bij stil?
Mathias: “Dat is niet iets waar we bij stilstaan. Ik denk dat niemand daar bij stilstaat, ook bands die wel Nederlands klinken hebben echt niet maar één aim ofzo.”

Jullie zijn opgericht in 2013 en hebben in één jaar al ontzettend veel bereikt. Wat is volgens jullie de verklaring dat het allemaal zo snel heeft kunnen gaan in zo’n korte tijd?
Lenka: “Ik zou het niet goed kunnen verklaren, maar het is wel zo dat we voor onszelf veel doelen stellen en die ook halen door hard te werken. Maar er is geen eenduidige verklaring.”

Mathias: “En omdat we allemaal al in een bandje hebben gezeten hebben we natuurlijk al veel ervaring en een netwerk opgebouwd.”

Tobias: “Het is ook zo dat Lenka en Mathias aan het creatieve begin staan, en dat is vanaf het begin al heel structureel gegaan. Alles wat we het afgelopen jaar hebben gedaan is vanuit structuur en organisatie gedaan.”

Lenka: “Ja, efficiënt werken.”

Tobias: “We stellen gewoon doelen en we proberen die zo goed mogelijk voor te bereiden en als je je daar aan houdt kun je makkelijk anticiperen op de groei.”

Nu we het toch over doelen hebben, wat is jullie volgende doel?
Lenka: “Kunnen we nog niet zeggen. Dat is geheim, haha.”

Tobias: “Uiteindelijk is ons doel om nu gewoon een goede festivalzomer te hebben. We willen deze zomer iets heel erg vets doen. Daar ligt nu de focus voor ons.”