Interview

INTERVIEW: Breton


17 juli 2012

Na het uitbrengen van twee EP’s kwam de Engelse band Breton eind maart met debuutalbum ‘Other People’s Problems’ op de proppen. Voor de band een “kleine selectie van hun enorme liedjescollectie”, voor de pers nu al een van de meest geliefde platen van 2012. En Breton heeft nog meer in huis: frontman Roman Rappak is ook filmmaker en verwerkt zijn visuele kunsten vlekkeloos met de indie-electroklanken van Breton tijdens performances. Voordat de band het podium van Paradiso betreedt op London Calling, vertelt Rappak ons meer over het succesvolle debuutalbum.

Missie
Rappak staat The Daily Indie te woord in zijn kleedkamer, enkele uren voordat hij het podium van Paradiso moet betreden. Verontschuldigend veegt hij zijn bezwete handpalmen af aan zijn broek: “Ik word altijd hyperactief voor een show begint”, zegt hij. “Vooral als we in zo’n grote zaal moeten spelen. Dan voel ik me rusteloos en ongemakkelijk.” Zelfs na het intense tourschema dat Breton achter de rug heeft om ‘Other People’s Problems’ te promoten, is Rappak nog niet gewend. “We hebben net een volle tour in Amerika gedaan. Maar per land begin je toch je missie opnieuw. De bezoekers kennen je muziek nog niet, je hebt een reputatie waar te maken.”

De Londense zanger is erg te spreken over de reacties die ‘Other People’s Problems’ tot nu toe heeft opgeleverd: “Het is ongelooflijk dat we nu al zijn uitgeroepen tot de beste plaat van 2012. Ook na optredens is de respons geweldig. Ik merk wel dat veel mensen aan onze muziek moeten wennen: we schotelen ze veel verschillende stijlen voor in een uurtje, en dat moeten ze kunnen verteren. Maar als je eenmaal in de gaten hebt dat wij niet vasthouden aan één genre of stijl, is onze muziek eigenlijk heel toegankelijk.”

Selectie
Rappak vertelt dat het debuutalbum een selectie is uit een grote songcatalogus die Breton in anderhalf jaar heeft opgebouwd: “We hadden 160 nummers liggen, en daar uit hebben we er twaalf gekozen. Die liedjes representeren goed wat we kunnen, maar zijn aan de andere kant individuele nummers die niets met elkaar te maken hebben”, vertelt de zanger. “Ik kijk nu al uit naar ons tweede album, omdat we dan ‘from scratch’ kunnen beginnen. We kunnen dan van tevoren een plan maken, kijken wat we willen, hoe we willen klinken, en met dat in ons achterhoofd aan nummers beginnen.”

De altijd moeilijke tweede plaat is voor Breton nog ver weg, maar Rappak heeft er al enkele ideeën over: “Veel artiesten kiezen toch voor een toegankelijker geluid als ze eenmaal hun debuut hebben gemaakt. Wij hebben nooit radioliedjes willen schrijven. Als je hoog wil scoren in de hitlijsten, zet dat idee je alleen maar onder druk. Dat is niet goed voor de creativiteit en voor je motivatie.” De zanger vertelt verder: “Het is belangrijker om te doen wat je leuk vindt, dan naar je omgeving te kijken om te oordelen wat wel en niet populair is. Wij hebben nooit andere bands gevolgd.”

Zomerbaantjes
Het collectief dat achter Breton schuil gaat deelt de mening van Rappak: “De jongens en ik zijn er van overtuigd dat je veel verder kan komen in je carrière als je doet waar je achter staat. We zien nu dat het ook klopt: wat we nu met Breton kunnen doen als band en gezelschap hadden we nooit zien aankomen Maar ook als je geen hit schrijft, ligt het dus binnen de mogelijkheden.” En wat doe je dan, als je plots zo succesvol bent? “Stoppen met je studie en stomme zomerbaantjes opzeggen”, lacht Rappak. “En er van genieten zo lang het duurt, en zoveel mogelijk leren.”

Ook de komende maanden is Breton op tour en het schema liegt er niet om. Welke mythes rond het touren zijn eigenlijk waar? Lachend zegt Rappak: “Het is in ieder geval waar dat je de rest van je band gaat haten.” Maar al snel komt hij er op terug: “Nee, gek genoeg word je als groep alleen maar hechter. En we waren al een hecht gezelschap omdat we ook lang in Londen in hetzelfde huis hebben gewoond. Misschien dat het daarom zo gemakkelijk en natuurlijk voelt om bij elkaar in een busje de wereld over te reizen.”

Documentaire
Toch zijn het niet de shows waar Rappak de komende tijd het meest naar uit kijkt: “Een van mijn documentaires wordt binnenkort vertoond op het grootste filmfestival van Londen, en dat is wel een mijlpaal in mijn leven. Daarnaast vind ik het ook leuk om weer aan remixen te werken voor andere artiesten en aan muziekvideo’s.” En zo kabbelt het drukke leven van Rappak rustig voort: “De perfecte balans in muziek, video en kunst heb ik nog niet gevonden. Als deze tour is afgelopen, ga ik daar beter over nadenken. Bij Breton draait het namelijk om al die aspecten, niet om één.”