Interview

INTERVIEW: Bombay Show Pig


17 juli 2012

“Ja, met Linda! Hoooiii! Wij zijn net klaar met oefenen. Gaan zo eerst nog even eten bij Kytopia. Dan naar een opening in Rotterdam in de galerie van Simon’s vriendin. En vervolgens naar Delft. Zie je zo. Heeeuujj!!” The Daily Indie gaat een dagje op pad met de Bombays!

Het muzikale duo, bestaande uit Linda van Leeuwen en Mathias Janmaat, bracht in mei hun debuutplaat ‘Vulture / Provider’ uit en reist inmiddels met een druk tourschema door ons dichtbevolkte landje. Hun rauwe, groovy en pakkende liedjes zijn onweerstaanbaar, op het podium stralen de twee een adembenemende energie uit en naast de bühne zijn ze enthousiast en onvermoeibaar. Bombay Show Pig heeft met een sterke debuutplaat, een platencontract bij Kytopia Records en een sterke live-set, alles in huis om door te groeien naar een band die nationaal en internationaal elk poppodium plat kan spelen.

Maar: first things first. Eerst werkt de band met hun strakke shows de kaart van Nederland van boven tot beneden af. Van Oerol tot en met Valkenburg en een hoop steden en uithoeken daartussenin. Op de dag dat The Daily Indie meegaat, staat het TU Delft Zomerfestival op het programma, met onder andere Blaudzun, Di-rect, Case Mayfield, Kensington, en ja hoor: zelfs 2 Unlimited en The Amazing Stroopwafels zijn erbij. Waarbij Mathias de grap over T(wo)U(nlimited) Delft Zomerfestival niet kan laten liggen. Terecht.

Pasta Pesto
Voordat het zover is, wordt er eerst even grondig geluncht bij manager Simon Akkermans. Spaghetti met kip, cherrytomaatjes, kaas en een kwak pesto (een nieuwe ervaring, want Linda had per ongeluk rucola-pesto gekocht). Na een aangename warme springen we met een vol maagje de bandbus in richting Rotterdam. Vlak in de buurt van de moeilijk hippe Witte de Withstraat dendert de shabby bandbus over de talloze verkeersdrempels. Eenmaal aangekomen bij galerie Unit20, is er vandaag een opening met prachtige schilderijen en collages van Hidde van Schie. Ook Gees Voorhees, het creatieve brein achter het fascinerende artwork van de band, komt nog even buurten. Tijdens wat hapjes en drankjes is het tijd om eens wat gerichte vragen te stellen aan het duo.

Halverwege maart interviewde ik al eens de band over de aankomende release van hun debuutalbum. Nog voor het hele mediacircus van start ging en de band bekend werd bij een groter publiek. Toch voelde deze periode niet echt al dé release volgens Linda: “Voor mij voelde Noorderslag eigenlijk meer als de release. Dat was de eerste keer dat we écht met ze tweeën hebben gespeeld. Naar dat moment  hebben we sinds september echt keihard voor gewerkt. Met de plaat is dat toch net iets anders. Eigenlijk precies een jaar nadat we begonnen met schrijven is die plaat uitgekomen, dus dat is echt een lang proces. En voor jezelf, de mensen waarvan je houdt en die dichtbij je staan, was die er eigenlijk al. We hadden ook een soort luisterfeestje gegeven en zo, dus de release van zo’n plaat gaat veel geleidelijker.”

Releaseparty
De releaseparty rondom het album Vulture / Provider was magistraal en overdonderend. The Daily Indie had nog niet echt nagedacht over een cover, maar er bestond plots geen twijfel meer over de vraag welk band op de cover zou moeten komen. Het was ook niet zomaar een release, maar een invite only-show in ‘Het Kleine Vleeschhuys’. Een 15-eeuws gebouw van het voormalige slagersgilde in Utrecht. Het was vuig, hard, uniek, spannend, opwindend en overweldigend: “We hadden al wat briefjes geschreven voor de buurt, want we waren als de dood dat de politie voor de deur zou staan. Maar het was een unieke kans om het daar te doen en daardoor ook een unieke avond voor het publiek denk ik. De belevenis an sich, en het onderscheiden van de rest, plus dat je de hele avond zelf in de hand hebt. Je kan de tijden tot en met de drank zelf bepalen en een lichtplan from scratch bedenken. We hadden geen zin om een soort Paradiso-situatie te zitten waarin je één van de drie bands bent op zo’n avond”, vertelt Linda. Mathias voegt toe: “Soms heb je dan dat de eerste band om acht uur speelt, en dan moet je er om tien uur echt wel uit zijn, want dan moet de volgende erin. Als je dan je release hebt, dan wil je ook wel dat mensen met je plaat naar huis gaan, maar dan heb je eigenlijk geen tijd om je merchandise te doen! Wij wilden het wel echt op een manier doen dat mensen het zouden onthouden en niet als de zoveelste release die ze gezien hebben.”

Vulture / Provider Live
Na een kleine borrel rolt de bandbus inmiddels in de richting van Delft, om zo nog wat andere bands mee te pakken op het festival. Het zoveelste festival in het tourschema van de band. Onder andere deBeschaving, Oerol, Metropolis, Tweetakt en De Affaire klopten op de deur van de band. Wat voor een deel te danken is aan de goede timing en marketing van de band: “We hadden de plaat op zich ook eerder kunnen releasen, maar we hebben natuurlijk een plan achter dat moment bedacht. Het is tof om te zien dat het heeft gewerkt”, zegt Linda. Volgens Mathias rommelt het al rondom de band sinds Noorderslag: “Het scheelt wel dat je daar hebt gespeeld en dat veel mensen het hebben gezien. Dauwpop is daar bijvoorbeeld concreet uitgekomen, maar waarschijnlijk ook meer shows op de langere termijn. Want een tijdje na die show brachten we een track naar buiten, toen nog eentje, waardoor mensen steeds meer een voorstelling bij ons kregen.” Zo werd de Bombay Show Pig-trein gestaag op stoom gebracht en kwam op volle snelheid toen het album eenmaal werd uitgebracht. De eindhalte is dan ook nog niet bereikt

Halte TU Delft is inmiddels bereikt en de namiddaghonger is ondertussen gestild door een meegenomen pak kaasvlinders uit Rotterdam. Nadat de bus eenmaal geparkeerd en wel op het terrein staat, krijgen we direct een lopend barbecue-buffet voor de kiezen. Het is eten of gegeten worden vandaag. Na nog een smikkelronde is iedereen wat rond aan het lummelen op het festivalterrein en hier en daar bandjes aan het kijken. Linda is alvast begonnen aan haar opmaaksessie in de weinig charmante en tl-verlichte sportkleedkamer, terwijl Mathias nog steeds aan iedereen zijn motivatie rondom het veranderen van de rider probeert uit te leggen (gin in plaats van whisky)… “Met tonic is het goed te drinken hoor!”

Binnen- en buitenland
Voor het najaar zijn er nog geen concrete plannen voor een clubtour volgens Linda: “We hebben een tour met Shaking Godspeed gedaan dit jaar en veel plekken gezien in Nederland. Ik denk niet dat we het hele land door gaan trekken, maar meer de Randstad en steden om te beginnen.” Stiekem kijken de twee ook met een schuin oog naar het buitenland. Helaas kunnen ze daar dan nog weinig over vertellen vanwege officiële bevestigingen. Maar er speelt van alles: “We hebben al iets heel leuks staan in het buitenland voor september, maar dat kunnen we nog niet bevestigen”, vertelt Linda. “En in juli en augustus, maar ook in oktober nog wat”, voegt Mathias toe. “We willen gewoon zo snel mogelijk gaan kijken naar de mogelijkheden. We kunnen op zich overal goedkoop naartoe reizen, omdat we praktisch gewoon met minder mensen zijn. Dat willen we zeker wel gaan benutten.”

Door een uiterst onverwachte ‘fly-on-the-wall-actie’, verklapt Simon alsnog een buitenlandse trip van de band: “Hé, Eagles Of Death Metal spelen ook op Oppikoppi.”Waarop Linda vervolgens door de bus heen stuitert, omdat zij een number-one-fan blijkt te zijn van deze band: “O, man, ik heb wel eens drie uur staan wachten op een festival om die band te zien!” Inmiddels is ook het hoge woord/persbericht eruit: Bombay Show Pig speelt in juli acht shows in Zuid-Afrika en de ‘Bombay-Vulture’ zal dus haar vleugels uitslaan naar het buitenland. Zeker geen slecht avontuur om mee te beginnen.

Kloppend geheel
Voorlopig is de band dus nog wel in Nederland te zien, maar dat zal niet vanzelfsprekend blijven. Dat bevestigen de twee vanavond nog maar eens tijdens hun sterke optreden. Alles klopt: de liedjes, de attitude, de muzikaliteit, de sound. Er is geen speld tussen te krijgen. Het publiek geniet en danst op de heerlijk rockende groove van de band. Beetje bij beetje verovert Bombay Show Pig de kaart van Nederland. Hopelijk blijven ze hier nog even…!