Interview

INTERVIEW: Bombay Bicycle Club


17 juli 2012

Met het laatste album ‘A Different Kind Of Fix’ verstevigde Bombay Bicycle Club haar positie binnen de indierock. In Nederland wordt de band ook steeds geliefder en zijn de jongens ook zeer regelmatig live te zien (zo’n drie keer afgelopen mei). We spraken met frontman Jack Steadman over een stukje verleden, heden en toekomst.

Midden in een druk tourschema dat de band van Australië tot en met Amerika voert, spreken we Jack op een nogal regenachtige dag in Leuven.

Jullie hebben nogal een vol tourschema staan. Welke show was daar het meest memorabel van?
We vonden het allemaal heel erg gaaf om naar Australië te gaan, daar hebben we echt een enorm gave tijd gehad. Maar ik denk dat onze show in Alexandra Palace in Londen, waar we voor 10.000 mensen speelden, toch wel het absolute hoogtepunt was. Die show had voor ons extra veel betekenis omdat we daar in de buurt zijn opgegroeid.”

Kijken jullie dit jaar nog ergens naar uit?
“Voor ons is Reading Festival zeker een hoogtepunt in het festivalseizoen. Het is altijd te gek om daar te spelen , we staan op het hoofdpodium en daarnaast ook nog eens vrij hoog op het programma.”

Hoe gaat het met het veroveren van de Verenigde Staten?
“Pas sinds het laatste album hebben we een beetje voet aan de grond gekregen in Amerika. Met de eerste twee albums hebben we daar niet echt veel gespeeld, dus het is echt te gek om met dit album op allerlei nieuwe plekken te spelen. We beleven daar nog steeds nieuwe dingen en dat is heel erg leuk als band. Dat gezegd hebbende is het toeren in Amerika wel echt compleet anders en een stuk intensiever dan andere landen. Je moet elke dag ontzettend veel promo doen en de radio-cultuur is daar echt totaal anders dan in Engeland. Als cynische, sarcastische Engelsman wordt je humor daar vaak niet echt begrepen, ha ha.”

Over de nieuwe plaat: ik las dat jullie nogal ongerust zijn over de nieuwe plaat?
“We zijn eigenlijk altijd ongerust over onze nieuwe plaat eigenlijk. Maar het komt altijd wel goed, dus hopelijk is dat deze keer ook het geval. Ik denk dat er op het moment ook een soort nerveuze opwinding hangt rondom ons vierde album. Een gevoel dat het ons echt naar een totaal nieuw niveau kan brengen als het een goede plaat wordt.”

Heb je al wat materiaal?
“Een paar nummers zijn wel redelijk af, maar we hebben er nog niet echt heel goed aan kunnen zitten. Het zal ergens 2013 worden voordat het album uit gaan komen.”

Jullie spelen veel in Nederland de afgelopen tijd. Zijn we een beetje goed voor jullie geweest?
“Jullie zijn altijd goed voor ons geweest en ik denk dat Nederland het eerste Europese land was waar we ons echt verbonden mee voelde. Ik bedoel: iedereen houdt van een tripje naar Amsterdam! Maar ik denk dat we Utrecht toch wel echt de allerleukste plek van Nederland vinden!”

Als laatste: heb je nog nieuwe bands of nummers die je graag wilt delen?
“Er zijn een paar nummers eigenlijk. Op het moment vind ik ‘Inspector Norse’ van Todd Terje te gek, ‘Tapes and Money’ van Totally Enormous Extinct Dinosaurs en ‘Genesis’ van Grimes.”