Interview

INTERVIEW: Black Marble


20 januari 2013

De duistere minimal wave op debuutalbum ‘A Different Arrangement’ van Black Marble is spannend, duister en zorgt voor een diepe luister-ervaring. The Daily Indie is nieuwsgierig en interviewt oprichter Chris Stewart.

Wie zijn jullie?
“Black Marble bestaat uit mij en Ty Kube. Via vrienden van vrienden kennen wij elkaar nu zo’n zeven à acht jaar. Ik ben Black Marble gestart als een persoonlijk project, zonder de verwachting om eigenlijk shows te gaan spelen of bij een label te tekenen en dat soort dingen, maar alles werd eigenlijk steeds serieuzer. Ik vroeg Ty erbij toen hij een soort pauze had bij een andere band waarin hij speelde. We spelen nu ongeveer een jaar shows, en het jaar daarvoor ben ik bezig geweest om te kijken wat ik met Black Marble wilde doen en heb ik heel erg specifiek aan de sound gewerkt. Zonder de druk van het beoordeeld worden door anderen of mijn ideeën voor te leggen aan iemand anders. Daardoor kwam alles veel sneller van de grond en toen we uiteindelijk echt aan de slag konden gaan, was het hele idee van de band en de sound al uitgewerkt.”

Alles was dus al uitgedacht voordat je begon. Wat had je in gedachten toen je Black Marble begon? Waren er referenties?
“Nou, in het begin was ik vooral veel aan het experimenteren met technologische dingen. Ik wist hiervoor helemaal niks van midi en additieve synthese, maar ik wist wel dat ik een gestripte drummachine en synthesizer wilde gebruiken. Wel met een analoge bas om een soort menselijke feel erin te houden. Waarschijnlijk door het luisteren naar oude Thomas Leer-laten. En het leek een goede balans en ook iets dat haalbaar was. Dus ik heb mezelf een jaar lang ingelezen over keyboards en drummachines en midi en geleerd met verschillende programma’s te werken. Daarna voelde ik me comfortabel genoeg om aan de slag te gaan en daarna ging alles vrij snel eigenlijk.”

Wat is het leukste aan het spelen in Black Marble?
“Het leukste vind ik, is dat we in staat zijn om met een reden in een vreemd land te zijn. Behalve sightseeing. Ik vind het niet leuk om voor een of ander monument te staan met een kaart in mij handen. Nu heb ik tenminste een goede reden om daar te zijn. Ik hou ook erg van de momenten wanneer ik nieuwe mensen leer kennen die onuitgeput enthousiast zijn over muziek. Het spelen in een band is een ‘shortcut’ naar dat soort mensen.

Wat is muziek die jullie allebei tof vinden en luisteren?
“We luisteren meestal naar de iPod van degene die nog niet dood is. Dat verandert dagelijks. Bij de laatste tour, waar we meegingen met de Brooklynse band YOU, waren de favorieten Iron Curtain, 8 bit Nirvana, Foreigner en The Kinks.”

Ja hoor! Natuurlijk Chris… Iets anders: wat zijn de plannen voor 2013?
“We gaan veel toeren met de laatste plaat. Later dit jaar ga ik mezelf weer opsluiten om een follow-up te schrijven. Omdat we niet zoveel ‘mainstream persaandacht’ hebben gekregen, geeft het een hoop vrijheid om aan de nieuwe plaat te werken, er zijn niet zoveel verwachtingen. We hebben wel wat ‘underground buzz’ gehad, maar ik vind het wel fijn, ik heb ook alweer erg veel zin om aan die tweede te beginnen.”

Is er nog iets anders dat we moeten weten over Black Marble?
“Ja. Ty drinkt continu een mix van cola light met ijskoffie. Soms ook met Emergen-C erbij, dat zijn van die vitamine-pillen. Ik heb een plaatje van Mark Bavaro, die in de jaren tachtig bij de NY Giants speelde op mijn basversterker. Ik hou niet van de Giants, ik vind die naam gewoon cool. Bavaro.”