Interview

INTERVIEW: Best Coast


1 december 2012

Als je met je ogen dicht naar een plaat van Best Coast luistert, heb je het idee op een strand vol surfers te staan onder de Californische zon. Zangeres Bethany Bobb zingt bitterzoete strandliedjes over liefde, relaties en de beste kust van Amerika: The West Coast. Wij spreken haar in Amsterdam over het tweede album, de hectiek van twee jaar touren en haar kat Snacks. Gitarist Bob is er ook bij, maar die is erg druk met het verorberen van de fruitschaal.

The Only Place
Hoe omschrijft Bethany zelf haar muziek: “We maken een soort van pop rock. We vallen eigenlijk niet echt onder een genre. Het is leuke, herkenbare muziek die klinkt alsof het door een meisje in Californië geschreven is. Het twaeede album (red. The Only Place) is wel anders dan het eerste. De productie is verbeterd en daardoor ook de kwaliteit van het geluid. Ons eerste album (red. Crazy For You) is meer lo-fi, het tweede album is dat niet meer.  De structuur van de liedjes zijn nog wel veel hetzelfde.”

Het nieuwe album kreeg wel wat meer kritiek te verduren, zo missen critici de fuzzy gitaren en vinden ze het soms te clean klinken: “Dit was met opzet. We wilden niet twee keer hetzelfde album maken. Het vorige album is ook in twee weken opgenomen, zonder record label, gewoon omdat we het tijd vonden voor een album. Nu hadden we meer tijd. De liedjes zijn heel anders. Het eerste album ging vooral over de liefde en jongens. Dit tweede album gaat meer over het leven in het algemeen. Hoe gek het allemaal kan lopen, het leven in de spotlight, omgaan met kritiek… Het was heel therapeutisch voor me, ik heb alles van me af geschreven.”

Twee jaar touren
“We hadden nooit verwacht dat het eerste album zo goed ontvangen zou worden. Het kwam snel de hitlijst in Amerika binnen, dat was echt een verrassing. We werden heel snel succesvol en begonnen veel te touren. We zijn bijna twee jaar non-stop aan het optreden geweest. Dit heeft ons echt veranderd. Maar hierdoor had ik wel veel inspiratie voor het tweede album. Ik had geen normaal leven meer, was continu onderweg en raakte de realiteit volledig kwijt. Ik was mezelf kwijt als een persoon. Maar nu ben ik weer kalm en kan ik het allemaal wat beter bevatten. En omdat we nu succesvol zijn kunnen we het rustiger aan doen. We gaan niet meer op te lange tournees en kunnen zelf de plekken uitzoeken waar we willen spelen. Ik ben echt meer volwassen geworden de afgelopen jaren. Alhoewel ik nog steeds niet helemaal volwassen ben. Ik maak nog steeds fouten, feest soms te hard en gedraag me als een idioot. Maar het is al heel anders dan toen ik 22 was.”

Het moge duidelijk zijn dat Californië en Los Angeles de thuisbasis zijn van Best Coast, maar wat maakt die kust nou zo speciaal: “Het weer is er geweldig, altijd zonnig en warm. Maar ook de sfeer is top, iedereen is laid back en relaxed. In andere delen van Amerika ligt het tempo een stuk hoger. Sommige delen van de stad zijn ook erg kalm en rustig, het is er niet zo hectisch als je zou verwachten in een grote stad. Zodra ik thuiskom ga ik ontspannen, bij mijn zwembad of gewoon op de bank om tv te kijken met mijn kat Snacks.” Snacks heeft overigens een eigen Twitter-account: Snacksthecat. 

Muzikale invloeden en muziektips
Wie Best Coast luistert kan eigenlijk al raden waar Bethany zelf naar luistert: “Mijn lievelingsband en grootste invloed is Fleetwood Mac. Mijn ouders waren hier enorm fan van en ik ben dus opgegroeid met hun muziek. Vooral het tweede album is er enorm door beïnvloed. Daarnaast luister ik naar The Beach Boys, The Beatles, The Eagles en andere muziek waarmee ik ben opgegroeid.”

Nog een paar muzikale tips van Best Coast: “We touren altijd met de Britse band Spectrals, zij maken echt toffe muziek. Chelsea Wolfe is ook geweldig, haar muziek is een beetje donker en zwaar maar ze kan echt enorm goed zingen! Haar album komt binnenkort uit.”