Interview

Balthazar: “Op muzikaal vlak zijn we altijd al extreem indie geweest”


1 december 2012

Balthazar is terug. Twee jaar na de release van debuutplaat ‘Applause’ komt de band rondfrontmannen Maarten Devoldere (toetsen & zang) en Jinte Deprez (gitaar & zang) met tweede album ‘Rats’. Een album niet heel anders in geluid, maar wel in werkwijze. The Daily Indie sprak in Amsterdam met de twee heren die het gezicht en de stem van Balthazar vormen.

De dag is al lang bezig voor Maarten en Jinte wanneer ik bij ze aanschuif om te praten over Balthazar en nieuwe album ‘Rats’. De heren zijn in alle vroegte uit België vertrokken om de hele dag de Nederlandse pers te woord te staan. We zijn als laatste en Maarten en Jinte besluiten dat er wel een ‘pintje’ in kan. “Dit wordt het meest losse interview”, beloven ze.

Balthazar is Balthazar
Twee jaar geleden leerde Nederland Balthazar kennen als dé nieuwe indie-belofte uit België. Alles aan de muziek was altijd ingetogen en altijd goed doordacht door beide frontmannen, die in de tijd hun studie muziekproductie aan het afronden waren. In twee jaar kan veel veranderen, maar Balthazar klinkt nog steeds als Balthazar: “Een koerswijziging was niet nodig.”

De verandering van Balthazar zit niet in het geluid, maar in de werkwijze van de band, zo vertelt Jinte: “‘Rats’ is avontuurlijker. Avontuurlijker in die zin dat we vrijer en minder doordacht te werk gingen.” Ondanks dat Balthazar altijd wel bij een platenlabel heeft gezeten, zien ze zichzelf als een echte indie-band: “Op muzikaal vlak zijn we altijd al extreem indie geweest. We hebben zelf de plaat geproduceerd, doen wat we zelf willen en wat we zelf het beste vinden. Bij het maken van ‘Rats’ is dat niet veranderd.” Maarten vult aan: “Het nadenken over de muziek is sinds ‘Applause’ vergroeid met onze werkwijze, waardoor dat niet meer bewust gebeurd. Door het succes van de vorige plaat durven we nu meer op ons buikgevoel af te gaan. Na al dat strikte nadenken was het wel fijn dat eens niet te doen. Voor ons qua werkwijze een heel logische stap voorwaarts.”

Door het gewonnen vertrouwen in hun eigen werkwijze werd het eeuwige cliché van de moeilijke tweede omzeild: “Ons nieuwe platenlabel gaf ook enorm veel vrijheid en heeft focus van de band meer naar Europa gezet. Alles gaat nu stapje voor stapje vooruit, logische stappen voorwaarts. Het is een plezante manier van werken”, aldus Maarten.

Eeuwige studenten zijn nu Bohemians
In de tussentijd hebben de ‘eeuwige studenten’, hoe Maarten en Jinte zichzelf noemden, hun studie afgerond: “We zijn geen studenten meer, zo voelen we ons ook niet echt meer, maar zo leven we nog steeds wel. Balthazar voelt niet als werk. Dus echt werken gaan we voorlopig niet doen. We zijn nu meer Bohemians dan eeuwige studenten?” Vlak na de release van ‘Applause’ sprak vooral Jinte de wens uit de tweede plaat binnen een jaar klaar te willen hebben: “Is helaas mislukt. We waren enthousiast na de release van ‘Applause’ dus we hebben toen meteen wel veel songs geschreven.” Jinte: “Bij iedere seconde nieuwe muziek die we horen krijgen we kriebels om zelf te gaan schrijven.”

Europa
De reden dat de tweede plaat er later is dan Jinte eerst aangaf kwam door de Europese release van ‘Applause’. Ook buiten de Benelux viel de plaat goed, en nu ‘Rats’ uitkomt staat er een tour gepland die heel Europa rond zal gaan: “Misschien is ‘Rats’ niet de juiste plaat om een heel continent mee rond te reizen, maar zoiets weet je eigenlijk nooit. In België, Nederland en Frankrijk gaat het heel goed, in de rest van Europa zit voor ons nog in de startfase. Ook dit is een logische stap voorwaarts. Wordt spannend.” Met al deze logisch gezette stappen gaat Balthazar nu vooral veel optreden. En de agenda zit dan voorlopig ook wel even vol. De plannen voor de komende tijd is dan ook heel simpel: “Veel touren, eind 2012 doen we in Nederland wat kleinere clubs. Wie weet volgen daarna grotere clubs. Het zou wel een logische stap zijn.”