Interview

INTERVIEW: Cold Specks


1 december 2012

Ineens was ze daar, met muziek die ze zelf omschrijft als ‘doom soul’. Met haar intrigerende stem en sterke liedjes zorgt Al Spx ervoor dat haar band Cold Specks een van de niet te missen acts is van dit moment. The Daily Indie sprak haar begin oktober, enkele uren voor een optreden in Paradiso.

Ik zocht op internet naar informatie over Cold Specks, maar ik kon weinig vinden. Is dat een bewuste keuze, of toeval?

“Ik doe dat bewust. Ik houd bepaalde dingen graag privé.”

Je houdt het mysterie graag in stand?

“Ik vind mezelf niet mysterieus, maar ik houd er niet van om mijn privéleven te delen met de hele wereld. Het is vreemd dat wanneer je een muzikant bent, mensen van je verwachten dat je hele persoonlijke dingen met hen deelt. Wat mij betreft gaat mijn privéleven niemand wat aan.”

Is het moeilijk om persoonlijke zaken voor jezelf te houden?

“Tijdens de eerste interviews die ik gaf, vertelde ik nog wel eens iets persoonlijks, al waren dat details. Maar ik merkte dat mensen al die details aan elkaar knoopten en er een totaal uit de lucht gegrepen verhaal van maakten. Toen heb ik besloten om niets meer los te laten over mijn privéleven.“

Laten we het dan over muziek hebben. Waar komt de bandnaam Cold Specks vandaan?

“Toen ik in 2010 begon met de band, studeerde ik nog Engelse literatuur en ik had een bandnaam nodig. In een boek dat ik op dat moment las kwam ik de zin ‘cold specks of fire’ tegen. Cold Specks vond ik goed klinken, dus besloot ik de band zo te noemen. Zo simpel is het.”

Op het album staat een liedje met de titel ‘Holland’. Waarom heb je dat nummer zo genoemd?

“Als kind bracht ik hier mijn zomervakanties door en ik hou van het land. Op een bepaald moment in mijn leven nam ik een aantal belangrijke beslissingen en toen dat gebeurde was ik in Nederland. Het liedje dat gaat over die fase heb ik daarom ‘Holland’ genoemd.”

Je zingt over Rotterdam en Den Haag. Ken je die steden goed?

“Ja, ik kwam regelmatig in Rotterdam en ik kende het als m’n broekzak. De laatste jaren kom ik er niet veel meer, dus dat is wel een beetje weggezakt, maar ik heb er familie wonen, dus ik ga er af en toe heen.”

Was ‘Holland’ een bewuste keuze als eerste single?

“Er was niet echt sprake van een keuze, het was gewoon het eerste liedje dat af was. Ik heb het toen op Soundcloud gezet en het werd opgepikt. Kort daarna deden we een klein optreden voor zo’n honderd mensen en daar was een van de producenten van Jools Hollands programma bij aanwezig. Het was geloof ik pas onze derde show. Zij was enthousiast en voordat we het wisten stonden we in het programma. Dat was heel bijzonder.”

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

“Deze tour duurt tot het einde van het jaar. Daarna wil ik weg uit Londen, terug naar Toronto en beginnen aan een tweede album. Ik heb al wel wat ideeën voor nieuwe nummers, maar het zijn nog geen compleet uitgewerkte liedjes. Dat is dus de volgende stap.”

Denk je dat je tweede plaat anders gaat klinken?

“Ja, misschien wel. Toen ik bezig was met het eerste album was ik in mijn eentje met mijn gitaar. Nu lijkt het me leuk om ook veel andere instrumenten te gebruiken. Het kan nog alle kanten op, maar ik denk dat het wel een veel ritmischere plaat zal worden. De laatste liedjes die ik heb geschreven zijn in ieder geval swingender dan veel nummers op het debuut.”

Als je aan het touren bent is het dan lastig om nieuwe liedjes te schrijven?

“Ja, je hebt geen tijd. Je zit in een busje, je gaat naar de volgende stad, je doet een soundcheck, je doet een show, je gaat naar bed en de volgende dag doe je het opnieuw.”

Hoe houd je het spannend voor jezelf?

“Dat lukt niet.”

Vind je het touren nog wel leuk?

“Mmmm, ja.”

Min of meer?

“Ik probeer er wat van te maken. Touren is zwaar, maar je verdient er je geld mee. Als ik het voor het zeggen had zou ik al mijn tijd besteden aan platen maken en thuis op de bank naar suffe tv-programma’s kijken. Het touren ben ik eerlijk gezegd best wel zat, maar het is onderdeel van wat ik doe. En het duurt nu ook niet zo lang meer, nog maar een paar weken.”

Nieuwe muziek schrijven en opnemen is waar je het meest van geniet en het touren is een noodzakelijk kwaad?

“Ja, het is gewoon een ‘pain in the ass’ om elke avond dezelfde liedjes te spelen, maar het moet gebeuren.“

Dat wordt waarschijnlijk minder vervelend als er een straks een tweede album is en je dus meer liedjes hebt om uit te kiezen.

“Ja, ik kijk echt uit naar een tweede plaat, want ik heb het helemaal gehad met de eerste.”

Wat is je favoriete nummer van de plaat?

“Dat heb ik niet, ik haat ze allemaal. Nou ja, misschien ‘Hector’. Eigenlijk heb ik er gewoon schoon genoeg van (lacht).”

Dat is in ieder geval eerlijk.

“Geloof me, in mijn plaats zou jij er ook helemaal klaar mee zijn.”