New Music

In première: waan je een robot-supermodel met Walking Sleeptalking van Cymbaline


30 oktober 2020

Muziek die je zomaar meeneemt naar een moment en een tijd waar je nooit bent geweest en die je helemaal niet kent: altijd een goed teken. Zo wandel ik met de nieuwe single van Cymbaline door Berlijn, eind jaren zeventig. Ik voel mij een soort synthesizergod, een Ralph Lauren-model met een super strak hoofd, dito kapsel en een grote bontjas, een lid van Kraftwerk met een sigaret in zijn mondhoek.

Wat een liedje allemaal wel niet met je kan doen…! Toch: leer ons Cymbaline kennen, wij hebben deze Utrechtse band al langer op onze radar staan, zo lieten we anderhalf jaar geleden al eens een video van de act in première gaan: Nicht Weiter Als Berlin. Die Duitse associaties zijn dus eigenlijk zo vreemd nog niet, al is de nieuwe single Walking Sleeptalking in het Engels gezongen.

Om meer over de single te weten te komen en waar bandleden Jeroen en Thom Rondeel zich mee bezig houden in deze tijden, legden we de heren een paar vragen voor.

Waar zijn jullie dit jaar allemaal mee bezig geweest als band?
Thom: “In het begin van dit jaar hebben we de opnames van een drietal nummers afgerond. De eerste daarvan, Mean Bobby, hebben we in maart uitgebracht en de tweede brengen we nu dus uit. Daarnaast hadden we, zoals veel andere bands natuurlijk, een aantal shows staan en nog veel meer showplannen. Daarom hebben we ons met name gericht op het uitwerken en opnemen van nieuwe ideeën. Vorige maand speelden we wel nog in Simplon in Groningen, wat super tof was.”

Jeroen: “Het was wat onwennig om weer op het podium te staan. We hebben sinds Popronde geen liveshows meer gedaan en hadden zoveel nieuw materiaal dat we voor het eerst live zouden spelen, maar het werd gelukkig super goed ontvangen.”

Hoe gaan jullie als band met deze hele crisis om? Wat voor invloed heeft het op jullie?
Thom: “We gaan er eigenlijk wel goed mee om. In het begin was het natuurlijk balen dat de gigs allemaal geannuleerd werden, maar ik denk dat op een gegeven moment juist die onzekerheid en het ontbreken van een deadline ook voor ruimte in het creatieve proces zorgde. Het gaf een soort rust om ongedwongen te experimenteren met nieuwe sounds. In de tussentijd zijn er een aantal synths en drumcomputers bij gekomen, dat hoor je ook wel terug in het nieuwe werk.”

“Die ruimte heeft ook wel geholpen om een concreet beeld te ontwikkelen van wie we als band zijn. We zijn vrij lang zoekende geweest naar een eigen geluid, onder meer door wisselingen in samenstelling, maar we hebben die sound nu zeker gevonden.”

Kun je nog iets meer vertellen over de nieuwe single en waar die over gaat voor jullie?
Jeroen: “De basis van het nummer Walking Sleeptalking had ik eigenlijk een paar jaar geleden al geschreven. Het was toen nog een heel laid back J.J. Cale-achtig nummer. Ik kon er toen niet zoveel mee en het dreigde een beetje in vergetelheid te raken, maar ik ben er op een bepaald punt weer aan gaan sleutelen. Toen viel het allemaal op z’n plek en was het hele nummer eigenlijk binnen een dag af. De tekst van het nummer is een verzameling van korte gedichtjes rondom het thema ‘identiteit’. Het gaat over mensen die hun eigen en andermans identiteit enkel baseren op hun baan of hoe ze zichzelf presenteren op social media.”

Hoe zien jullie de rest van het jaar voor je?
Jeroen: “De rest van het jaar gaan we gewoon verder met het maken en opnemen van nieuwe muziek die we volgend jaar willen uitbrengen, waarschijnlijk in de vorm van een EP.”

Thom: “We hebben ook besloten om dit gewoon zelf te doen. Lekker DIY.”

Jeroen: “We zijn al aardig aan het experimenteren met verschillende manieren om echt die lofi-sound te krijgen. We gebruiken nu bijvoorbeeld cassetterecorders en een reel-to-reel taperecorder met van die oude taperecorder-microfoontjes.”

Thom: “Daarnaast kunnen we het proces zo geheel zelf overzien en indelen, zonder gebonden te zijn aan studiotijden. Voor de mix werken we wel nog samen met Moreno Hogervorst van Polygänger. Hij heeft ook meegewerkt aan deze singles en dat is super goed bevallen.”